Περιοδεία Δ.Μανωλάκου στο Ηλεκτρολογείο και το Γκαράζ του Δήμου Πειραιά

manolakou diamanto

Η υποψήφια Δήμαρχος Πειραιά συνομίλησε με εργαζόμενους της Καθαριότητας

Περιοδεία πραγματοποίησαν το πρωί της 22ης Φεβρουαρίου στο Ηλεκτρολογείο και στο Γκαράζ των απορριμματοφόρων οχημάτων του Δήμου Πειραιά, οι Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος Πειραιά με τη Λαϊκή Συσπείρωση και η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και δημοτική σύμβουλος Πειραιά.

Στο Ηλεκτρολογείο του Δήμου οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για την πολιτική υποβάθμισης της Υπηρεσίας που ακολούθησε όλα αυτά τα χρόνια η Δημοτική Αρχή, η οποία «έστρωσε το έδαφος» για την πρόσφατη ιδιωτικοποίηση του τομέα ηλεκτροφωτισμού. Ουσιαστικά ακολουθήθηκε μια πολιτική σκόπιμης υποβάθμισης της Υπηρεσίας, για να παρουσιαστούν οι επίδοξοι ιδιώτες-εργολάβοι ως «σωτήρες» στα μάτια του πειραιώτικου λαού. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στο Τμήμα Ασφαλτοποιίας, με τους ελάχιστους εργαζόμενους να γίνονται «λάστιχο» προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ενός τεράστιου Δήμου.

Στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι στην Υπηρεσία εργάζονται λιγότεροι από 70 εργαζόμενοι, τη στιγμή που οι οργανικές θέσεις είναι πάνω από 300. Οι περισσότεροι βρίσκονται σε ηλικίες συνταξιοδότησης και προωθείται σταθερά η αντικατάσταση των μόνιμων εργαζομένων από συμβασιούχους. Στην ουσία έχει διαμορφωθεί μια αφόρητη κατάσταση, όπου ελάχιστοι εργαζόμενοι καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες καθαριότητας χιλιάδων κατοίκων.

Τα στελέχη του ΚΚΕ υπογράμμισαν ότι η ιδιωτικοποίηση των δημοτικών υπηρεσιών είναι πάγια κατεύθυνση που τη στηρίζουν με νύχια και με δόντια η κυβέρνηση καθώς και οι Δημοτικές Αρχές σε όλη την Ελλάδα. Η Δημοτική Αρχή Πειραιά είναι η παράταξη που εκφράζει τα επιχειρηματικά συμφέροντα στον Πειραιά, έχοντας ήδη προχωρήσει την ιδιωτικοποίηση του τομέα ηλεκτροφωτισμού, ενώ με μαθηματική ακρίβεια ακολουθεί ο τομέας της διαχείρισης απορριμμάτων.

Όλα αυτά, την ίδια στιγμή που στα ταμεία του Δήμου εισρέουν μεγάλα ποσά απ’ το ύψος των ανταποδοτικών τελών, που θα μπορούσαν να χρηματοδοτήσουν υψηλής ποιότητας δωρεάν κοινωνικές υπηρεσίες. Οι επενδύσεις στον ηλεκτροφωτισμό θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν από το Δήμο και όχι μέσω ιδιώτη, ώστε το όποιο όφελος από την εξοικονόμηση ενέργειας να επέστρεφε απευθείας στους δημότες.

Η προώθηση των εργολάβων και η αντικατάσταση του μόνιμου προσωπικού από συμβασιούχους και «εργολαβικούς», εντάσσεται στη συστηματική προσπάθεια να καταργηθεί η μόνιμη και σταθερή εργασία, ώστε να έχουν εργαζόμενους φοβισμένους, με σκυμμένο το κεφάλι, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα.

Η αγανάκτηση και ο φόβος των εργαζομένων να εκφραστεί στην κάλπη, να τιμωρηθούν οι παρατάξεις που από τη μία στηρίζουν την πολιτική ιδιωτικοποίησης κοινωνικών υπηρεσιών του Δήμου και, από την άλλη, εντατικοποιούν την εργασία, ενώ δεν συγκρούονται με την κυρίαρχη πολιτική, αποδεχόμενοι στην πράξη το άθλιο καθεστώς προσλήψεων συμβασιούχων.

Οι εργαζόμενοι χρειάζεται να δυναμώσουν τους αγώνες και να μη στέκονται στη «βουβή» αγανάκτηση. Να δυναμώσουν στις 26 Μάη παντού το ΚΚΕ, τη μόνη φωνή που στέκεται με συνέπεια δίπλα τους, που αποτελεί το αποκούμπι τους.

eep logo