Ορατό το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

aktoploia 3

Λόγω υψηλότερου κόστους των καυσίμων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο

Ορατό το ενδεχόμενο να επέλθουν αυξήσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων μέσα στην διετία.

Αιτία θα είναι οι τιμές των νέων με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο καυσίμων η χρήση των οποίων επιβάλλεται από το 2020 αλλά και οι φορολογικοί και άλλοι συντελεστές που επιβαρύνουν το βασικό κόστος των εισιτηρίων.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 10 Ιανουαρίου 2019, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ κ. Μ. Σακέλλης ερωτηθείς από το “theseanation” για το θέμα των νέων καυσίμων του 2020 και την προσαρμοστικότητα της ακτοπλοΐας στα νέα δεδομένα, εξέφρασε τον προβληματισμό του λέγοντας ότι οι περισσότερες εταιρίες θα κληθούν να χρησιμοποιήσουν τα νέα καύσιμα.
Διατύπωσε δε την εκτίμηση ότι το υψηλότερο τους κόστος -σχεδόν κατά 30%- θα επιδράσει τόσο στη λειτουργική χρήση των πλοίων, όσο και στα εισιτήρια.

Αναφορικά με την χρήση scrubbers και LNG ο κ. Σακέλλης παρατήρησε ότι λίγες μονάδες του υφιστάμενου στόλου μπορούν να χρησιμοποιήσουν μετασκευές LNG και ελαχιστότατες scrubbers, όπως η περίπτωση των Μινωικών Γραμμών, καθώς υπάρχουν προβλήματα στο πεδίο των αναγκαίων μετασκευών.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΣΕΕΝ, με στόχο την αποφυγή αυξήσεων στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια, έχει εισηγηθεί την μείωση του συντελεστή ΦΠΑ που επιβάλλεται σε αυτά
αλλά και επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες που διατηρούν ακτοπλοϊκούς στόλους.

theseanation.gr

eep logo