Κινητικότητα στα λιμάνια της Β.Ευρώπης λόγω Brexit

rotterdam port prooptiki

Νέα ευκαιρία να αυξήσουν τους όγκους των διακινούμενων φορτίων και συνακόλουθα τα έσοδά τους

Το επικείμενο Brexit λειτουργεί «αναζωογονητικά»... για τα λιμάνια της Β. Ευρώπης που «βλέπουν» την ευκαιρία να αυξήσουν τη διακίνηση φορτηγών οχημάτων από και προς την Βρετανία.
Ήδη ναυτιλιακές εταιρίες που διακινούν με πλοία τους φορτηγά οχήματα έχουν έρθει σε πρώτες συμφωνίες για την διασφάλιση θέσεων, στο ενδεχόμενο να αυξηθούν τα δρομολόγια των πλοίων ανά λιμάνι ώστε να αποφευχθεί η συμφόρηση λόγω των τελωνειακών και άλλων διαδικασιών.

Μετά το Καλαί και η Δουνκέρκη έχει εισέλθει στο στάδιο των διαπραγματεύσεων όπως και το Ramsgate στο Kent. Η διοίκηση του εν λόγω λιμένα κατέστησε γνωστό ότι είναι έτοιμη να αποκαταστήσει το ferry service το οποίο είχε διακοπεί το 2013. Μάλιστα στη λογική της επανασύνδεσης με τις αντίπερα Γαλλικές ακτές στο λιμάνι θα γίνουν και εργασίες εκβάθυνσης. Η πρόταση πάντως για την εναλλακτική χρήση του λιμένα έχει προκαλέσει συζητήσεις όσον αφορά στην πολιτική που θα ακολουθεί το προσεχές διάστημα, χωρίς ωστόσο το γεγονός αυτό να εμποδίζει το λιμάνια του Ramsgate να σχεδιάζει μέχρι και 24 δρομολόγια ημερησίως για την αποσυμφόρηση της κίνησης από το Dover.

Χάρη στο Brexit λιμάνια της Βρετανίας αλλά και της Β. Ευρώπης που είχαν χάσει ένα μεγάλο μέρος τις κίνησης από το Eurotunnel και τα φορτηγά τραίνα στα οποία φορτώνοντας χωρίς τους τράκτορες φορτηγά οχήματα (επικαθίμενα), βλέπουν τώρα μία νέα ευκαιρία να σηκώσουν τους όγκους των διακινούμενων φορτίων
και συνακόλουθα τα έσοδά τους.
Οι «δοκιμές» πάντως που έγιναν βάσει υποθετικών σεναρίων, τα οποία ωστόσο τώρα φαντάζουν πιο ρεαλιστικά στα roll-on λιμάνια με τις τεράστιες ουρές των φορτηγών οχημάτων και τα προβλήματα στις διατυπώσεις κατέδειξαν ότι η επόμενη ημέρα θα είναι δύσκολη.

theseanation.gr

eep logo