Χρ.Λαμπρίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η άμεση υλοποίηση των έργων στο λιμάνι της Κω

limani kos

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων στους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Εκπρόσωπος της κυβέρνησης στους εορτασμούς για την επέτειο της 25ης Μαρτίου ήταν σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων Χρήστος Λαμπρίδης. Ο κ. Λαμπρίδης παρέστη στην καθιερωμένη Δοξολογία και κατέθεσε στέφανο, ενώ παρακολούθησε και την καθιερωμένη μαθητική και στρατιωτική παρέλαση.

Στο πλαίσιο των εορτασμών, ο κ. Λαμπρίδης επισκέφτηκε το Λιμεναρχείο της Κώ, όπου ενημερώθηκε από τον Λιμενάρχη Πλοίαρχο Λ.Σ. Χαμέτη Παντελή για την επιχειρησιακή λειτουργία του Λιμεναρχείου και των λιμενικών υποδομών του νησιού. Στη συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων δήλωσε:

«Σήμερα αποδίδουμε τιμές στους ήρωες του 1821, που με απαράμιλλο θάρρος, γενναιότητα και αυταπάρνηση αγωνίστηκαν για την ελευθερία. Το παράδειγμα τους δείχνει το δρόμο σε όλους εμάς, τους σύγχρονους Έλληνες και τις Ελληνίδες, να συνεχίσουμε να παλεύουμε για μια καλύτερη Ελλάδα, με ευημερία και κοινωνική δικαιοσύνη. Να διατηρήσουμε και να ενισχύσουμε το ρόλο της χώρας μας ως παράγοντα σταθερότητας και ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Δείχνει το δρόμο για να συνεχίσουμε την προσπάθεια για μια Ελλάδα που αφήνει οριστικά πίσω της το παρελθόν της κρίσης και προχωράει μπροστά με όραμα τη δίκαιη ανάπτυξη».

Σχετικά με το λιμάνι της Κώ, ο κ. Λαμπρίδης δήλωσε: «Η κυβέρνηση έχει θέσει ως προτεραιότητα την υλοποίηση σε γρήγορο χρόνο των λιμενικών έργων που αφορούν στο κεντρικό λιμάνι της Κω. Υπενθυμίζεται ότι έγινε σε σύντομο χρόνο η προσωρινή αποκατάσταση των έργων του λιμανιού από τις ζημιές που προκάλεσε ο σεισμός, ενώ οι διαδικασίες για το μεγάλο έργο της οριστικής αποκατάστασης δρομολογήθηκαν με μεγάλη ταχύτητα από τα συναρμόδια Υπουργεία. Σε σύντομο χρόνο όχι μόνο δεσμεύτηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις (25.600.000 ευρώ) αλλά έγιναν, κυρίως από το Υπουργείο Υποδομών, οι απαραίτητες ενέργειες για να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να αναδειχθεί ο ανάδοχος του έργου. Επισημαίνεται ότι κατά τη διαγωνιστική διαδικασία εξασφαλίστηκε μεγάλη έκπτωση, της τάξης του 52%, ενώ η μελέτη του έργου ήταν ιδιαίτερα σύνθετη, γιατί αφορά σε ένα δύσκολο και τεχνικά περίπλοκο έργο. Η κυβέρνηση, δηλαδή η εκτελεστική εξουσία, τηρεί τις δεσμεύσεις της», δήλωσε ο κ. Λαμπρίδης και πρόσθεσε:

«Είναι γνωστό ότι οι ενστάσεις που έγιναν, οδήγησαν τον διαγωνισμό στο ΣτΕ, ενώ εκκρεμεί και αναμένουμε σύντομα την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Με το που θα ολοκληρωθούν οι εγκρίσεις από τη δικαστική εξουσία, δηλαδή το Ελεγκτικό Συνέδριο, θα γίνουν, όπως και στο παρελθόν, σε χρόνο ρεκόρ οι διαδικασίες, ώστε να υπογραφεί η σύμβαση και να εγκατασταθεί ο εργολάβος.

Άλλωστε, μέχρι σήμερα σε μια σειρά από άλλα ζητήματα που αφορούν στα λιμενικά έργα έχουμε δείξει τις προθέσεις μας. Σε πολύ σύντομο χρόνο αδειοδοτήθηκε η εγκατάσταση ξύλινου δαπέδου στο λιμένα. Την Παρασκευή υπογράφηκε η έγκριση για την αποκατάσταση λειτουργικών βαθών στο λιμάνι του Μαστιχαρίου, όπου και στο παρελθόν βοηθήσαμε να δοθούν λύσεις σε προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί με τα έργα ηλεκτροφωτισμού. Αντίστοιχα, με το που λάβουμε συμπληρωματικά στοιχεία που έχουν ζητηθεί θα πραγματοποιηθούν και έργα επισκευής του κρηπιδότοιχου στο λιμένα της Καρδάμαινας», είπε ο κ. Λαμπρίδης και πρόσθεσε:

«Σε ότι αφορά στην κατασκευή του νέου κτιρίου του τερματικού σταθμού επιβατών στη θέση του υφιστάμενου κτιρίου, είναι γνωστό ότι η πολεοδομία δεν αποδέχεται την άποψη του Υπουργείου Υποδομών περί δυνατότητας ανέγερσης κτιρίου ίσου εμβαδού και όγκου και άρα απαιτείται η υποβολή πρότασης προς την ΕΣΑΛ από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Κω (Δ.Λ.Τ. Κω) για τον καθορισμό των όρων δόμησης και χρήσης γης στο επίμαχο σημείο. Επισημαίνεται ότι εκκρεμεί η υποβολή από το Δ.Λ.Τ. Κώ σχεδίου Master Plan στην ΕΣΑΛ που μπορεί να περιλαμβάνει τους όρους δόμησης και χρήσης γης. Η εν λόγω υποβολή σχεδίου Master Plan, μετά και τη νέα προθεσμία που δόθηκε μέσω του νόμου 4504/2017 θα πρέπει να έχει εκπονηθεί έως και το Νοέμβριο του 2019. Όταν υποβληθεί η σχετική πρόταση από το Δ.Λ.Τ. Κώ, θα την εξετάσουμε κατά προτεραιότητα», κατέληξε ο κ. Λαμπρίδης.

Ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων συναντήθηκε με στελέχη της Οργάνωσης Μελών ΣΥΡΙΖΑ Κω, και συζήτησε μαζί τους, ζητήματα που αφορούν τόσο στα θέματα λιμενικών υποδομών όσο και στην περαιτέρω αναπτυξιακή πολιτική του νησιού της Κώ.

 

eep logo