Πάνος Λασκαρίδης: «Aν δεν βάλεις λεφτά, δεν μπορείς να κάνεις lobby στη ναυτιλία»

ploia thalassa

O Πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών στο 7ο Συνέδριο της Ένωσης Ελλήνων Ναυλομεσιτών

Την επιτακτική ανάγκη να ευοδωθούν οι προσπάθειες της ναυτιλιακής κοινότητας στην Ευρώπη ώστε να η ναυτιλία να καταλάβει τη θέση που της αξίζει λόγω και της σημαντικότητάς της στην οικονομία της γηραιάς ηπείρου, επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Ευρωπαίων Εφοπλιστών, Πάνος Λασκαρίδης μιλώντας στο πλαίσιο του 7ου Συνεδρίου της Ένωσης Ελλήνων Ναυλομεσιτών που πραγματοποιήθηκε στο Ναυτικό Όμιλο Ελλάδος.

Όπως επισήμανε χαρακτηριστικά αν δεν βάλεις λεφτά lobby στη ναυτιλία δεν φτιάχνει. Και έφερε το παράδειγμα των εφοπλιστικών ενώσεων που έχουν ένα κουμπαρά 2 εκατομμυρίων ευρώ την ίδια ώρα που οι περιβαλλοντικές ενώσεις έχουν 200 εκατομμύρια. «Πρέπει και εμείς εδώ να αλλάξουμε στρατηγική και να βάλουμε το χέρι στην τσέπη» είπε χαρακτηριστικά.

«Υπάρχει η πεποίθηση ότι οι πλοιοκτήτες δεν έχουμε ανάγκη να προσπαθήσουμε να επηρεάσουμε την τοπική-ευρωπαϊκή πολιτική τόσο πολύ αφού κινούμαστε σε όλα τα λιμάνια του κόσμου. Αυτό μας οδηγεί στο γεγονός οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες και οι ευρωπαϊκές οντότητες να μην γνωρίζουν και να μην εκτιμούν το τεράστιο μέγεθος της δικής μας ναυτιλίας» τόνισε αρχικά:

«Προσπαθούμε εδώ και δύο χρόνια αυτό το πράγμα να το αλλάξουμε. Άρα λοιπόν όλο αυτό είναι ένα μεγάλο πλέγμα διαφόρων πρωτοβουλιών που πρέπει να πάρουμε από πλευράς της Ένωσης της δικής μας και από όπου συμμετέχουμε σε ξένους οργανισμούς. Επίσης και από πλευρά πολιτείας να εξακολουθήσουν να υπάρχουν και να βγαίνουν στελέχη του υπουργείου και του Λιμενικού Σώματος που να είναι άξια να μας εκπροσωπούν στους διεθνείς οργανισμός πράγμα που δυστυχώς δεν συμβαίνει πάντα» και συνέχισε:

«Εάν δεν βάλεις μερικά χρήματα δεν μπορείς να κάνεις lobby. Και η ΕΕΕ και η ECSA-Ένωση Ευρωπαίων Εφοπλιστών, έχουν έναν προϋπολογισμό δύο εκατομμυρίων ευρώ. Ξέρετε τι προϋπολογισμό έχουν οι διεθνείς περιβαλλοντικές οργανώσεις; 150-200 εκατομμύρια. Ο περιβαλλοντολόγος έχει 200 εκατομμύρια και όλοι οι εφοπλιστές της Ευρώπης έχουν δύο. Και αυτό πρέπει να το προσέχουμε. Για αυτό τον λόγο υπάρχουν σοβαρά κράτη που πάνε και κάνουν τη δουλίτσα τους μόνοι τους, όπως η Δανία. Δεν πολυκόπτονται να εισβάλλουν τις απόψεις τους στην ECSA αλλά έχουν δικό τους lobby» και προσέθεσε:

«Πρέπει και εμείς εδώ να αλλάξουμε στρατηγική και να βάλουμε το χέρι στην τσέπη. Υπάρχει μία λογική σε εμάς τους Έλληνες εφοπλιστές να σώσουμε τα παλιά πλοία. Αυτό το καταλαβαίνω για πριν 40 χρόνια. Όλοι μας τότε θέλαμε να πάρουμε ένα παλιό πλοίο και μετά από λίγους μήνες να πάρουμε και ένα δεύτερο. Αλλά όταν έχεις το νεότερο στόλο του κόσμου δεν μπορείς να υποστηρίζεις τα παλιά πλοία. Πυροβολούμε τον εαυτό μας και τα πόδια μας. Εμείς πρώτοι δεν πρέπει να θέλουμε τα παλιά πλοία» και κατέληξε λέγοντας:

«Επίσης, πρέπει να ξεφύγουμε από την εσωστρέφειά μας. Έχουμε για παρά πολλά χρόνια μία αντιμετώπιση ότι όλοι κάπου έξω θέλουν το κακό μας, μάς κτυπάνε μας βαράνε. Στη ναυτιλία με την εμπειρία που έχω είναι ο πόλεμος του βορρά με τον νότο. Και αυτοί είναι οι κακοί και θα μας πάρουν τα καράβια και ο Σόιμπλε και οι Γερμανοί εφοπλιστές. Είναι αστεία. Οι Γερμανοί εφοπλιστές έχουν τραβήξει από τον Σόιμπλε απείρως περισσότερα από ό,τι εμείς. Έχουμε μαζί τους τις καλύτερες δυνατές σχέσεις και οι άνθρωποι σχεδόν σε όλα τα θέματα είναι στο πλάι μας»

Πηγή: newmoney.gr

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ