Χρ.Λαμπρίδης: «Ελπίζω να μην εφαρμόσει η ΝΔ μη αναστρέψιμο μοντέλο ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης»

limani alexandroupolhs

Ο γ.γ. Λιμένων σε εκδήλωση για «Λιμενική διακυβέρνηση, αξιοποίηση λιμένα με υποπαραχωρήσεις, στρατηγικές ανάπτυξης»

Την εκτίμηση ότι «πολύ σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα» σε ό,τι αφορά το διαγωνισμό και τις υποπαραχωρήσεις στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, εξέφρασε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ), Διονύσης Τεμπονέρας.

Λίγο πριν την έναρξη της ενημερωτικής εκδήλωσης με θέμα «Λιμενική διακυβέρνηση, αξιοποίηση λιμένα με υποπαραχωρήσεις, στρατηγικές ανάπτυξης», που πραγματοποιήθηκε απόψε στον Οργανισμό Λιμένα Αλεξανδρούπολης, ο κ. Τεμπονέρας δήλωσε ότι «έχουν πραγματοποιηθεί όλες οι ενέργειες» για τον διαγωνισμό. «Αυτή τη στιγμή υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο σε συνεργασία και με το ΤΑΙΠΕΔ, προκειμένου έγκαιρα να έχουμε τις αντίστοιχες μελέτες που απαιτούνται, προκειμένου να προχωρήσει και το στάδιο των υποπαραχωρήσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο γ.γ. του ΥΝΑΝΠ διευκρίνισε πως «η όποια καθυστέρηση έχει συμβεί, δεν οφείλεται καθόλου στις υπηρεσίες του υπουργείου Ναυτιλίας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν σύνθετες μελέτες που πρέπει να πραγματοποιηθούν. Πρόκειται για ένα έργο πολύ σημαντικό για την περιοχή και πρέπει να είμαστε απόλυτα τεκμηριωμένοι προκειμένου να έχουμε το κατάλληλο αποτέλεσμα... Είναι μία διαδικασία που βρίσκεται εδώ και πολλούς μήνες σε εξέλιξη και νομίζω ότι πολύ σύντομα θα έχουμε απτά αποτελέσματα».

Στην πορεία προς το διαγωνισμό αλλά και στο μοντέλο της υποπαραχώρησης, αναφέρθηκε σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της εκδήλωσης και ο γενικός γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων του ΥΝΑΝΠ, Χρήστος Λαμπρίδης.

«Σε σχέση με το διαγωνισμό, το ΤΑΙΠΕΔ μας κατέθεσε πρόταση σε σχέση με το ποιο θα είναι το αντικείμενο της υποπαραχώρησης. Έχουμε ζητήσει πρόσθετες πληροφορίες, πρόσθετες μελέτες. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι αυτό που θα δοθεί κι έτσι όπως θα λειτουργήσει, θα λειτουργήσει μ’ έναν τρόπο που θα είναι αποδοτικός και κυρίως για την πόλη και την τοπική κοινωνία και για το λιμάνι. Αναμένουμε από το ΤΑΙΠΕΔ ένα μεγάλο χρονικό διάστημα αυτές τις μελέτες, ευελπιστούμε, πιέζουμε να γίνει γρήγορα αυτό για να προχωρήσουν οι διαγωνιστικές διαδικασίες».

Αναφορικά με το μοντέλο της υποπαραχώρησης, ο κ. Λαμπρίδης εξήγησε πως πρόκειται για ένα «μοντέλο που δεν σημαίνει ιδιωτικοποίηση του λιμανιού. Θα δοθεί μόνο το εμπορευματικό κομμάτι, ενώ όλες οι άλλες υπηρεσίες που έχουν κυρίως εμπορικό χαρακτήρα θα παραμείνουν στο Δημόσιο. Παλεύουμε γι’ αυτό και πιστεύουμε ότι εφ’ όσον προχωρήσει αυτή η διαγωνιστική διαδικασία, αυτό το μοντέλο που θα κυριαρχήσει είναι το ευρωπαϊκό μοντέλο. Είναι σημαντικό και στην Ελλάδα να εφαρμόσουμε τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές» είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λαμπρίδης χαρακτήρισε παράδοξο το γεγονός ότι «ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι θ’ ακολουθήσει το μοντέλο του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, δηλαδή θ’ ακολουθήσει το μοντέλο της πώλησης των μετοχών. Είναι παράδοξο γιατί δεν ακολουθεί τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, που και επενδύσεις προσελκύουν – γιατί εξειδικευμένοι επενδυτές μπορούν να επενδύσουν σε συγκεκριμένο αντικείμενο αλλά εξασφαλίζει με τον καλύτερο τρόπο το δημόσιο συμφέρον. Ελπίζω, πιστεύω να μην δώσει ο λαός τη δυνατότητα στη Ν.Δ., να εφαρμόσει ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης το οποίο δεν είναι αναστρέψιμο. Το να έχουμε μία αντικοινωνική πολιτική αφήνει πλήγματα στην κοινωνία, σημάδια στο σώμα της κοινωνίας, αλλά μια άλλη πολιτική στο μέλλον μπορεί αυτό να το γυρίσει.
Μία ιδιωτικοποίηση του λιμανιού είναι κάτι το οποίο δεν είναι αναστρέψιμο και πρέπει να το συνυπολογίσουμε όλοι. Να συνυπολογίσουμε ότι όλο αυτό τ διάστημα το λιμάνι έχει μία καλή λειτουργία κι έδειξε ότι έχει δυνατότητες. Αύξησε το τζίρο του. Να συνυπολογίσουμε ότι αυτή η κυβέρνηση θέσπισε το 3,5% του τζίρου του λιμανιού να πηγαίνει στην Αυτοδιοίκηση, στο δήμο ... Να συνυπολογίσουμε ότι έχουμε μία Σαμοθράκη, όπου η ακτοπλοΐα είναι ένα κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να το διαφυλάξουμε», είπε ο κ. Λαμπρίδης παροτρύνοντας όλους, ανεξάρτητα πολιτικής τοποθέτησης, να μην επιτρέψουν την προοπτική ιδιωτικοποίησης του λιμανιού, που σημαίνει να δοθούν σε ιδιώτη υπηρεσίες δημόσιου ενδιαφέροντος.