Αποκλεισμένοι 131 μετανάστες πάνω σε σκάφος της ακτοφυλακής στην Κατάνια

Gregoretti ship

O Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε ότι δεν θα αφήσει να αποβιβαστούν άλλοι στην Ιταλία

Το σκάφος της ιταλικής ακτοφυλακής Gregoretti προσέγγισε στη διάρκεια της νύχτας στο στρατιωτικό λιμάνι της Αουγκούστα κοντά στην Κατάνια (νότια), όμως η Ιταλία αναμένει μια συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης προτού επιτρέψει την αποβίβαση τουλάχιστον 130 μεταναστών που παραμένουν αποκλεισμένοι πάνω στο σκάφος εδώ και τρεις ημέρες, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση.

Περίπου 140 μετανάστες, οι οποίοι είχαν αναχωρήσει από τη Λιβύη επιβαίνοντας σε δύο πλεούμενα, διασώθηκαν από σκάφη της ακτοφυλακής το βράδυ της Πέμπτης, την ίδια ημέρα κατά την οποία περισσότεροι από 110 άλλοι πνίγηκαν ή αγνοούνται από τότε σε ένα ναυάγιο ανοικτά της Λιβύης, και μεταφέρθηκαν στο σκάφος αυτό.

Έξι μετανάστες μεταφέρθηκαν για ιατρικούς λόγους στο νησί Λαμπεντούζα. Χθες βράδυ, ενώ το σκάφος στεκόταν αρόδο στην Κατάνια, μία έγκυος επτά μηνών, τα δύο μικρά παιδιά της και ο σύντροφός της μπόρεσαν επίσης να αποβιβαστούν.

Όμως ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι επανέλαβε ότι δεν θα αφήσει να αποβιβαστούν άλλοι στην Ιταλία εκτός εάν υπάρξει ένα σχέδιο για την κατανομή τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτή τη στάση μοιάζει να έχει σκοπό να δοκιμάσει την αποφασιστικότητα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος είχε ανακοινώσει τη Δευτέρα μια συμφωνία ανάμεσα σε 14 ευρωπαϊκές χώρες για την εφαρμογή ενός «μηχανισμού αλληλεγγύης», τον οποίο κατήγγειλε αμέσως ο Σαλβίνι επειδή βασίζεται στην αρχή ότι οι μετανάστες θα πρέπει πρώτα να αποβιβάζονται στην Ιταλία.

«Το Gregoretti προσέγγισε στη διάρκεια της νύχτας στο λιμάνι της Αουγκούστα, όπως συμβαίνει κανονικά με ένα πολεμικό πλοίο. Τώρα, πρέπει η ΕΕ να απαντήσει, γιατί το θέμα της μετανάστευσης αφορά όλη την ήπειρο», δήλωσε ο Ντανίλο Τονινέλι, ο υπουργός στον οποίο υπάγεται η ακτοφυλακή, σε ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα το πρωί.

Ενώ τα ΜΜΕ κατάφεραν να γυρίσουν χθες πλάνα του Gregoretti αρόδο απέναντι από την Κατάνια και των απελπισμένων προσπαθειών των μεταναστών να προστατευθούν από τον ήλιο πάνω στη γέφυρα, οι δημοσιογράφοι δεν έχουν λάβει μέχρι στιγμής άδεια να εισέλθουν στον χώρο του στρατιωτικού λιμανιού της Αουγκούστα.

eep logo