Διπλωματικός «πυρετός» για τα στενά του Χορμούζ

hormuz ploia

Η BP δεν σχεδιάζει να οδηγήσει κανένα από τα δεξαμενόπλοιά της στην περιοχή

Έντονες καταγράφονται οι διεργασίες στο διπλωματικό προσκήνιο και παρασκήνιο, σύμφωνα με πληροφορίες διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων, σχετικά με την κρίση στα στενά του Χορμούζ και με τις διελεύσεις υπό Βρετανική σημαία κρουαζιερόπλοιων να είναι στο επίκεντρο.

Τις τελευταίες ώρες οι ΗΠΑ φαίνεται να θέτουν εκ νέου το θέμα της δημιουργίας ισχυρής παρουσίας στα στενά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά τη Γερμανία να «εξετάζει» κάθε ενδεχόμενο διπλωματικής διευθέτησης του θέματος που έχει δημιουργηθεί. Στο μεταξύ τα υπό Βρετανική σημαία δεξαμενόπλοια υπόκεινται σε αυξημένα ασφάλιστρα την ίδια στιγμή που η Κίνα αυξάνει τις πετρελαϊκές ροές από την εν λόγω περιοχή προς αυτή ενόψει του ενδεχόμενου επιβολής αυστηρότερων κυρώσεων στο Ιράν.

Η υπόθεση πάντως της ανάπτυξης πολυεθνικής ναυτικής δύναμης δεν φαίνεται να έχει προς ώρας τελεσιδικήσει. Στο μεταξύ ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ να απορρίψει τη "δίψα" των συμμάχων του για πόλεμο, σημειώνοντας ότι οι Ιρανοί επί χιλιετίες επιβίωσαν απ' όλους όσους τους επιτέθηκαν. Πρόσφατα ο Ζαρίφ προειδοποίησε ότι αυτή η "Β Ομάδα", στην οποία περιλαμβάνονται ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Τραμπ, Τζον Μπόλτον και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα μπορούσε να σπρώξει τις ΗΠΑ σε έναν πόλεμο με την Τεχεράνη. Ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος χθες έγραψε στο Twitter ότι "οι Ιρανοί ποτέ δεν κέρδισαν έναν πόλεμο αλλά ποτέ δεν έχασαν σε διαπραγμάτευση".

Στο μεταξύ ο πετρελαϊκός κολοσσός BP δεν έχει δρομολογήσει κανένα από τα δεξαμενόπλοιά της μέσω του Στενού του Χορμούζ μετά την απόπειρα στις 10 Ιουλίου του Ιράν να συλλάβει ένα από τα σκάφη της, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο οικονομικός διευθυντής της εταιρίας Μπράιαν Γκίλβαρι. Η εταιρία δεν σχεδιάζει αυτή τη στιγμή να οδηγήσει κανένα από τα σκάφη της μέσω του Στενού, δήλωσε ο Γκίλβαρι, προσθέτοντας ότι η BP μεταφέρει πετρέλαιο από την περιοχή χρησιμοποιώντας ναυλωμένα τάνκερ.

Pin It