Παρέμβαση από τρεις διεθνείς εφοπλιστικές ενώσεις για τα Στενά του Ορμούζ

hormuz ploia

Τρεις διεθνείς εφοπλιστικές ενώσεις και συγκεκριμένα το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο (ICS), οι ενώσεις εφοπλιστών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας (ECSA) και η Ένωση Ασιατών Εφοπλιστών (ASA) ζήτησαν από τη διεθνή κοινότητα να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και να εξασφαλίσει την ασφαλή διέλευση των εμπορικών πλοίων, από τα στενά του Ορμούζ.

Παράλληλα ζητούν να τερματιστεί η κλιμάκωση των εντάσεων στον Περσικό Κόλπο μετά την κατάσχεση του πετρελαιοφόρου Stena Impero τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους.
Η ελευθερία της ναυσιπλοΐας είναι ζωτικής σημασίας για το παγκόσμιο εμπόριο και αποτελεί θεμελιώδη αρχή του διεθνούς ναυτικού δικαίου. Οι ναυτικοί και τα πλοία πρέπει να μπορούν να λειτουργούν με ασφάλεια και είναι απλά απαράδεκτο να χρησιμοποιηθούν με οποιονδήποτε τρόπο ως διαπραγματευτικό όπλο, δήλωσε ο Guy Platten, Γενικός Γραμματέας του ICS.

Τα στενά του Ορμούζ είναι μια σημαντική διαδρομή για τα ευρωπαϊκά εμπορικά πλοία και καλούμε τα κράτη μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν με τις ιρανικές αρχές προκειμένου να διαφυλαχθεί αυτή η ζωτική διέξοδος, πρόσθεσε ο Martin Dorsman, Γενικός Γραμματέας της ECSA.
Το Στενό του Ορμούζ είναι η μοναδική διαδρομή προς και από τον Κόλπο για τις ασιατικές χώρες που συνδέουν επίσης την Ευρώπη και την Ασία. Ως εκ τούτου, καλούμε όλες τις χώρες να διασφαλίσουν πλήρως το ασφαλές πέρασμα, σεβόμενοι την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και το δικαίωμα αβλαβούς διέλευσης όπως κατοχυρώνονται στην UNCLOS και να προωθήσουν την πλήρη εξάλειψη των εντάσεων στην περιοχή, δήλωσε ο Ang Chin Eng, Γενικός Γραμματέας ASA.

Οι τρεις ενώσεις εξέδωσαν την κοινή ανακοίνωση με αφορμή την κατάληψη του δεξαμενοπλοίου «Stena Impero» στις 19 Ιουλίου από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν. Το Stena Impero είναι πλοίο με βρετανική σημαία, το οποίο ανήκει σε σουηδική εταιρεία με πολυεθνικό πλήρωμα και φαίνεται να έχει κρατηθεί παράνομα κατά τη διέλευση από διεθνές στενό.
Για το λόγο αυτό, η κατάσταση απαιτεί διπλωματική λύση, ώστε η επιχειρηματική δραστηριότητα στην περιοχή να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα το συντομότερο δυνατόν, ανέφεραν στην ανακοίνωση τους, οι τρεις ενώσεις.

eep logo