"Βουτιά" για τις τιμές των μετοχών ελληνικών ναυτιλιακών

xrhmatistirio ny

Λόγω της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ- Κίνας

Βυθίζονται oι μετοχές και των ναυτιλιακών εταιρειών σαν αποτέλεσμα της κλιμάκωσης του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας και της απειλής του προέδρου Τράμπ να επιβάλει δασμούς επιπλέον 300 δις. δολ σε κινεζικά προϊόντα.

Η ισοτιμία του δολαρίου έναντι του γιουάν εκτινάχθηκε στο 7 προς 1, εξέλιξη που θεωρήθηκε ως απάντηση του Πεκίνου, στις απειλές Τραμπ

Στο σημερινό κλείσιμο της Wall Street , ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 2,9%, χάνοντας 767,27 μονάδες, για να κλείσει στις 25.717,74 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε στις 7.726,04 μονάδες, μειωμένος κατά 278,03 μονάδες ή -3,47% ενώ ο δείκτης Standard & Poor's 500 έκλεισε στις 2.844,74 μονάδες, χάνοντας 87,31 μονάδες ή -2,98%.

Στο πίνακα που ακολουθεί καταγράφεται η πορεία των μετοχών των ελληνικών ναυτιλιακών που είναι εισηγμένες στα αμερικάνικα χρηματιστήρια την εβδομάδα μεταξύ 26 Ιουλίου και 2 Αυγούστου (πηγή Intermodal).

ny 050819
Οι ΗΠΑ κατηγορούν επίσημα την Κίνα ότι «χειραγωγεί» το νόμισμά της 

Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε την Κίνα ότι προχωρά εσκεμμένα στην υποτίμηση του νομίσματός της, καθώς χθες Δευτέρα η συναλλαγματική ισοτιμία του γιούαν ρενμίνμπι έναντι του αμερικανικού δολαρίου ξεπέρασε το επίπεδο 7:1, κίνηση η οποία αναμένεται να κλιμακώσει ακόμη περισσότερο την ένταση ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη και να επιτείνει τη νευρικότητα στις αγορές.

Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν, «υπό τις διαταγές του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Κίνα χειραγωγεί το νόμισμά της», αναφέρει ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τις υπηρεσίες του.

Η Ουάσινγκτον σκοπεύει να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του «αθέμιτου ανταγωνισμού» από πλευράς Πεκίνου με στόχο η Κίνα να αποκτήσει «πλεονέκτημα», κατά την ίδια ανακοίνωση.