Διάπλους του Ατλαντικού με την Γκρέτα Τούνμπεργκ

istioploiko active climate

Ο γερμανός ιστιοπλόος που θα πραγματοποιήσει το ταξίδι θαυμάζει την αποφασιστικότητα της σουηδής ακτιβίστριας για το κλίμα

Ο Μπόρις Χέρμαν, ο γερμανός ιστιοπλόος που ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα τον διάπλου του Ατλαντικού με το μηδενικών εκπομπών ρύπων γιωτ του μαζί με την ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ, λέει πως είναι εντυπωσιασμένος με την αποφασιστικότητα της νεαρής Σουηδής.

«Είναι έτοιμη να δεχθεί το άγνωστο και επίσης εν μέρει το ανεξέλεγκτο στην αποστολή της», είπε ο Χέρμαν στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων. «Αυτό δείχνει πόσο μακριά είναι διατεθειμένη να φθάσει η Γκρέτα για να περάσει το μήνυμά της».

Η έφηβη σουηδή ακτιβίστρια θα ταξιδέψει με το ιστιοφόρο την ερχόμενη εβδομάδα από τη Βρετανία στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει σε μια σειρά συνόδων κορυφής και διαδηλώσεων για το κλίμα την άλλη όχθη του Ατλαντικού.

Θα κάνει το ταξίδι με το Malizia II, ένα γιωτ αγώνων με πλοίαρχο τον Χέρμαν και συγκυβερνήτη τον Πιέρ Κασιράγκι από το Μονακό.

Η ακριβής ημερομηνία έναρξης του ταξιδιού, που αναμένεται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, θα εξαρτηθεί από τον καιρό.

Ο Χέρμαν είπε πως αντιμετωπίζει ως μεγάλη ευθύνη τον ρόλο του στο ταξίδι της Τούνμπεργκ. Θα είναι το πρώτο ταξίδι της έφηβης Σουηδής με ιστιοφόρο -- και δεν είναι ένα εύκολο πρώτο ταξίδι.

«Την ρώτησα αν φοβάται», είπε ο Χέρμαν. «Απάντησε μ' ένα πολύ σταθερό 'Όχι'».

Η Τούνμπεργκ αρνείται να χρησιμοποιήσει αεροπλάνο εξαιτίας των τεράστιων ποσοτήτων διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει αυτό το μέσο μεταφοράς. Στο Malizia, όλος ο ηλεκτρισμός παράγεται από ηλιακά πάνελ και υποβρύχιες τουρμπίνες.

Όμως αυτό σημαίνει επίσης πως δεν υπάρχουν πολλές ανέσεις. Ο Χέρμαν λέει πως μέσα στο σκάφος δεν υπάρχουν τουαλέτες ενώ τα κρεβάτια είναι μικρά και μοιάζουν με σωλήνες.

Ο Χέρμαν είπε πως είναι πρόθυμος να μάθει την Τούνμπεργκ πώς να κυβερνά το ιστιοφόρο, αν αυτό την ενδιαφέρει.

«Θα είναι χαρά μου να της δείξω τα πάντα και να τα εξηγήσω και να δω αν θέλει να μάθει», λέει.

eep logo