Δηλώσεις Δανέλλη - Μηταράκη για την παύση ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αγίου Ευστρατίου

agios efstratios

Αποκλεισμένο εδώ και ένα μήνα είναι το νησί του Αγίου Ευστρατίου, αφού δεν υπάρχει ακτοπλοϊκή σύνδεση εξαιτίας της επίσχεσης εργασίας των ναυτεργατών, που παραμένουν απλήρωτοι από την εταιρία που πραγματοποιούσε το δρομολόγιο.
Η δήμαρχος Μαρία Κακαλή, που είναι μάλιστα η νεαρότερη δήμαρχος της Ελλάδας, αποφάσισε να στείλει επιστολή στον πρωθυπουργό, αλλά και να προχωρήσει σε κινητοποιήσεις, κλείνοντας τις δημόσιες υπηρεσίες, ενώ οι εθνοφύλακες θα παραδώσουν τα όπλα τους.

Ο Υπεύθυνος του Τομέα Ναυτιλίας και Αιγαίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Νότης Μηταράκης, αναφερόμενος στο μεγάλο πρόβλημα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του Αγ. Ευστράτιου με την Ηπειρωτική χώρα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Μετά την ομόφωνη γνωμοδότηση του Σ.Α.Σ. (Συμβούλιο Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών) βάση της οποίας κηρύχθηκε έκπτωτη η ναυτιλιακή εταιρεία που εξυπηρετούσε την επιδοτούμενη-άγονη γραμμή Λαύριο-Άγιος Ευστράτιος-Λήμνος, το αρμόδιο υπουργείο οφείλει να προχωρήσει τάχιστα στην εύρεση άλλου πλοίου για την εξυπηρέτηση των νησιών. Περιθώρια άλλων καθυστερήσεων από την πλευρά της Πολιτείας δεν υπάρχουν. Η οικονομική ζημιά που έχει υποστεί ειδικά ο Άγιος Ευστράτιος, εδώ και δύο μήνες, είναι μεγάλη και ενδεχόμενη παράταση της σημερινής κατάστασης κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα καταδικάσει το νησί σε μόνιμο οικονομικό μαρασμό.»

Παράλληλα, για το ίδιο θέμα κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού ο βουλευτής Ηρακλείου με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης. Με την ερώτησή του ο Σπ. Δανέλλης καλεί τον κ. Δρίτσα να προβεί σε άμεσες ενέργειες αποκατάστασης των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών του νησιού, προκειμένου να επανέλθει η κανονικότητα, σε ό,τι αφορά τις καθημερινές δραστηριότητες των κατοίκων του ακριτικού μας νησιού.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
Προς τον κ. Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού.
«Μείζον πρόβλημα έχει δημιουργηθεί τον τελευταίο μήνα για τον Άγιο Ευστράτιο, από την παύση του δρομολογίου Λαύριο – Άγιος Ευστράτιος – Λήμνος – Καβάλα, που συνέδεε το νησί με την Ηπειρωτική χώρα, λόγω επίσχεσης εργασίας των απλήρωτων από την ακτοπλοϊκή εταιρεία ναυτεργατών.
Μάλιστα, στο πλαίσιο των παραπάνω, η δήμαρχος του νησιού απέστειλε σχετική επιστολή προς τον αρμόδιο Υπουργό, με την οποία τον καλεί να πράξει τα δέοντα, προκειμένου το νησί να επανενωθεί με την υπόλοιπη χώρα.
Επιπροσθέτως, θα πρέπει να σημειωθεί πως η δήμαρχος του νησιού έχει προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση που το Υπουργείο δεν προβεί, άμεσα, σε ενέργειες έκπτωσης της υπάρχουσας εταιρείας που εκτελούσε το ανωτέρω δρομολόγιο, αντικαθιστώντας το πλοίο με κάποιο άλλο, οι κάτοικοι του Αγίου Ευστρατίου είναι αποφασισμένοι να κλείσουν τις δημόσιες υπηρεσίες και οι εθνοφύλακες να παραδώσουν τον οπλισμό τους.
Δεδομένου ότι οι ακρίτες μας δικαιούνται καλύτερης μεταχείρισης.
Δεδομένου ότι όλες οι οικονομικές – παραγωγικές διαδικασίες του νησιού έχουν ήδη νεκρώσει.
Δεδομένου ότι χρέος της Πολιτείας είναι να διατηρεί τα στοιχειώδη για τα απομακρυσμένα νησιά μας, όπως είναι οι θαλάσσιες συγκοινωνίες τους.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Αν έχει λάβει γνώση του ανωτέρω γεγονότος. Και αν ναι, σε τι ενέργειες έχει προβεί.
2. Πότε υπολογίζει ότι θα αποκατασταθούν οι θαλάσσιες συγκοινωνίες του νησιού. Παρακαλώ για την ακριβή ημερομηνία επανασύνδεσης του Αγίου Ευστρατίου με την υπόλοιπη Ελλάδα.»

 

Pin It

eep logo