Ευκαιρίες από τη "Γαλάζια Ανάπτυξη"

ploio containers prooptiki

Οι ευκαιρίες της ενίσχυσης της οικονομίας της Ευρώπης, μέσα από τη «γαλάζια ανάπτυξη», από τη θάλασσα, ήταν από τα βασικά θέματα συζητήσεων στο συνέδριο για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας 2015, με επίκεντρο τον Πειραιά, ως Ναυτική Πρωτεύουσα της Ευρώπης και με θέμα: «Λιμάνια και ακτές: Οι πύλες της Θαλάσσιας Ανάπτυξης».

Το διήμερο συνέδριο άνοιξε τις πύλες του χθες το πρωί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και ολοκληρώνει τις εργασίες του σήμερα με την συμμετοχή 1200 και πλέον Ευρωπαίων συνέδρων.

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, τόσο στην κεντρική του ομιλία κατά τις εργασίες του συνεδρίου όσο και στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου, μιλώντας με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και με Ευρωπαίους συνέδρους, τόνισε την ανάγκη αξιοποίησης της γαλάζιας ανάπτυξης και των θαλάσσιων δραστηριοτήτων με στρατηγική η οποία θα δημιουργήσει ευκαιρίες και για την ελληνική και για την παγκόσμια οικονομία, καθώς επίσης και νέες βιώσιμες θέσεις εργασίας.
«Για τον Πειραιά η Γαλάζια ανάπτυξη και οικονομία αποτελεί ένα εργαλείο ουσιαστικής διασύνδεσης της πόλης με το λιμάνι, διαμορφώνοντας ιδιαίτερες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες δίνοντας του τη δυνατότητα να μεγεθύνεται αστικά, οικονομικά και πολιτιστικά.

Για τον οργανισμό τοπικής αυτοδιοίκησης και για εμάς ως νέα δημοτική αρχή, το 2015 είναι σημαντικό γιατί σηματοδοτεί την έναρξη της παραγωγικής περιόδου της θητείας μας, την περίοδο που ασκούμε πολιτική σε τοπικό επίπεδο.

Δυστυχώς, η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια βιώνει μια πρωτοφανή οικονομική κρίση, η οικονομία είναι σε παρατεταμένη ύφεση και η ανεργία είναι σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα. Ο Πειραιάς έχει βιώσει με τον πιο σκληρό τρόπο αυτή την κατάσταση.

Για αυτό το λόγο το 2015 είναι ένα έτος ορόσημο διότι σηματοδοτεί μία νέα περίοδο στην οποία φαίνεται να εισέρχεται ο Πειραιάς. Η συζήτηση για την αξιοποίηση των δυνατοτήτων του, αποτελεί πηγή διαμόρφωσης ιδεών και προτάσεων, κοινωνικών και πολιτικών ζυμώσεων που όλοι προσδοκούμε να οδηγήσουν στην βέλτιστη λύση για την ανάπτυξη της πόλης και την ανάδειξή του ως Διεθνές Ναυτιλιακό και Εμπορικό Κέντρο, ανταγωνιστικό των μεγαλύτερων λιμανιών παγκοσμίως.

Βασιζόμενοι στην γαλάζια ανάπτυξη και στρατηγική θέτουμε ως όραμα την Ανάδειξη του Πειραιά ως Επιχειρηματικού, Τουριστικού, Πολιτιστικού, Ναυτιλιακού και Εμπορικού Προορισμού. Προορισμού με Διεθνή Αναγνωρισιμότητα και Εμβέλεια, με Ενεργειακή, Περιβαλλοντική και Κοινωνική Προστιθέμενη Αξία για τους κατοίκους, τους εργαζόμενους και τους Επισκέπτες.
Το όραμα αυτό θα αναδείξει τον Πειραιά πρωτίστως ως «γαλάζια» πόλη, προσανατολισμένη στις θαλάσσιες δραστηριότητες και στη γαλάζια οικονομία, ως «πράσινη» πόλη, με αξιοποίηση ενεργειακών τεχνολογιών, ως «έξυπνη» πόλη, με ανάπτυξη και υιοθέτηση νέων τεχνολογιών που θα βελτιώνουν τις υπηρεσίες προς τους πολίτες, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις και ως «βιώσιμη» πόλη, κάτω από την αλληλεπίδραση περιβαλλοντικών, κυκλοφοριακών και κοινωνικών παρεμβάσεων και υπηρεσιών.

Ο προγραμματισμός των δράσεων του Διεθνούς Ναυτιλιακού Κέντρου Πειραιά, θα αξιοποιήσει τις καλές πρακτικές που έχουν καταγραφεί στον Κώδικα Πρακτικών για την Ένταξη των Λιμένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Λιμένων. Πιο συγκεκριμένα, θα ληφθούν υπόψη ενέργειες που αφορούν τρεις βασικούς τομείς: την εικόνα του λιμανιού και των δραστηριοτήτων του και τη στήριξή τους από το κοινό, τις πρωτοβουλίες για την εκπαίδευση και την αγορά εργασίας, καθώς και τη σχέση του λιμανιού με την πόλη και τους κατοίκους της.» τόνισε μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, στην ομιλία του.

Στην συνέχεια, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Καρμένου Βέλλα και ο Δήμαρχος Πειραιά  κ. Γιάννης Μώραλης, απένειμαν βραβεία στις τρεις νικήτριες ομάδες του διαγωνισμού “Blue Growth Piraeus”, ο οποίος έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά και αφορά στην Καινοτομία για τη Θαλάσσια Οικονομία.

Υπενθυμίζεται ότι και οι τρεις ομάδες βραβεύτηκαν, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίησε ο Δήμος Πειραιά, για τις καινοτόμες προτάσεις τους σε τομείς όπως: Ενέργεια και Περιβάλλον/ Πράσινη Ναυσιπλοΐα, Καινοτομία στον Θαλάσσιο Πρωτογενή Τομέα – Υδατοκαλλιέργειες, Αειφόρος Θαλάσσιος Τουρισμός και Πολιτισμός και Θαλάσσιες Μεταφορές.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Καρμένου Βέλλα, συνοδευόμενος από τους Αναπληρωτές υπουργούς Οικονομίας, Υποδομών Ναυτιλίας κ. Θοδωρή Δρίτσα και Τουρισμού κα Έλενα Κουντουρά και τον Δήμαρχο Πειραιά κ. Γιάννη Μώραλη, ξεκίνησαν την περιήγηση στα περίπτερα του συνεδρίου από το «Destination Piraeus – Προορισμός Πειραιάς», του Δήμου Πειραιά.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι έγινε ειδική αναφορά από τον Ευρωπαίο Επίτροπο Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Καρμένου Βέλλα, στη θετική προσφορά της καμπάνιας «Destination Piraeus – Προορισμός Πειραιάς» του Δήμου Πειραιά, ενώ προσφέρθηκαν τουριστικοί οδηγοί σε όλους τους συνέδρους.