Βάση του αμερικάνικου ναυτικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης

limani alexandroupolhs

Η συμφωνία αναμένεται να υπογραφεί αρχές Οκτώβρη

«Κλείδωσε» η νέα συμφωνία για τις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα, η οποία αναμένεται να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Αθήνα αρχές Οκτώβρη.

Στη συμφωνία αυτή προβλέπεται ανάπτυξη αμερικανικής βάσης του ναυτικού στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στο οποίο πλέον προσδίδεται και η γεωστρατηγική του διάσταση πέραν της οικονομικής, που θα έρθει σε «δεύτερο χρόνο», καθώς η κυβέρνηση με το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής αλλά και το ΤΑΙΠΕΔ επεξεργάζονται σχέδιο αξιοποίησής του.

Όπως είναι γνωστό, το λιμάνι επισκέφθηκε πρόσφατα αρκετές φορές διπλωματική αμερικανική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα κ. Τζ. Πάιατ, γεγονός που είχε πυροδοτήσει σενάρια για αμερικανικές επενδύσεις στο λιμάνι και την πέριξ περιοχή.

Το λιμάνι επιχειρησιακά προσδίδει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης των αμερικανικών δυνάμεων, ενώ στο επιχειρηματικό τοπίο βρίσκεται στην κορφή των «προτιμήσεων», είτε για τον αγωγό καυσίμων που καταλήγει σε αυτό, είτε για την μελλοντική του σιδηροδρομική διασύνδεση με το δίκτυο των ανατολικών Βαλκανίων μέσω Βουλγαρίας, Ρουμανίας και Ουγγαρίας.
Γεγονός, που όταν συμβεί, θα επιτρέψει την «παράκαμψη» της διέλευσης μεγάλου όγκου φορτίων από τα Δαρδανέλια.

theseanation.gr

Pin It