Αύξηση του παγκόσμιου εμπορικού στόλου κατά 60% από το 2008

ploio containers prooptiki

Mείωση εκπομπών διοξειδίου άνθρακα κατα 18%

 

Παρά την αύξηση του παγκόσμιου εμπορικού στόλου κατά 60% σε σύγκριση με το 2008, το ανθρακικό αποτύπωμα μειώθηκε κατά 18% τα τελευταία 11 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία της Clarkson Research Services.

Η τελευταία εβδομαδιαία έκθεση δείχνει ότι η κατανάλωση καυσίμου και η παραγωγή άνθρακα του παγκόσμιου στόλου είναι σήμερα χαμηλότερα (~ 820 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα) από ό, τι το 2008 (~ 1.000 εκατομμύρια τόνοι), παρά τη μεταφορά κατά 35% περισσότερων φορτίων και την αύξηση του tonnage στο νερό κατά 60%.
Ο κύριος παράγοντας για τα ενθαρρυντικά αποτελεσματα ήταν η ταχύτητα, η οποία μειώθηκε κατά 15-20% σύμφωνα με το Sea / net.

Επιπλέον, βοήθησε η άφιξη της νέας γενιάς πλοίων που κινούνται με πιο αποδοτικά καύσιμα, σύμφωνα με την έκθεση.

Η Clarkson Research Services χαρακτηρίζει σήμερα το 30% της παγκόσμιας χωρητικότητας ως "οικολογικό" και εκτιμά ότι αυτά τα πλοία παράγουν περίπου 20% λιγότερο άνθρακα. Βάσει των εκτιμήσεων της Clarkson Research Services, ένα συγχρονο «eco» capesize παράγει περίπου 85 τόνους διοξειδίου του άνθρακα ημερησίως σε σύγκριση με περίπου 112 τόνους που παράγει ένα μη οικολογικό.

Σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO), η ναυτιλία έχει στόχο να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050 σε σύγκριση με τα επίπεδα του 2008.

maritimes.gr

eep logo