Στόχος νέοι προορισμοί και επέκταση της σεζόν!

theofilidis chris

Συνέντευξη του Διευθύνοντος Συμβούλου της Celestyal Cruises Κρις Θεοφιλίδη στο Portnet

Από τον 7ο όροφο της Αντωνίου Αμπατιέλου 8 η άποψη του λιμανιού είναι εντυπωσιακή, καθώς μπορεί να απολαύσει κανείς την επιβλητική είσοδο κάθε τύπου πλοίου στο λιμάνι του Πειραιά. Αν και η οδός Παλαιάς Τραπέζης, όπως την ξέρουν οι παλιοί Πειραιώτες, δεν είναι «φάτσα» στο λιμάνι – είναι λοξά στο πλάι του Αγίου Νικολάου – το γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου της Celestyal Cruises Κρις Θεοφιλίδη έχει ανεμπόδιστη θέα και είναι λιτό, τόσο όσο χρειάζεται: για να δουλέψει παραγωγικά και με ευχαρίστηση.

Έχουμε κανονίσει το ραντεβού για μια συνέντευξη από τις προηγούμενες ημέρες, η Διευθύντρια Δημοσίων Σχέσεων της εταιρείας Φρόσω Ζαρουλέα υποδέχεται στο ισόγειο τον φωτογράφο μας Δημήτρη Βρανά και εμένα, μας ζητά συγγνώμη για την μικρή αναστάτωση που επικρατεί, λόγω μια ανακαίνισης που γίνεται στους εσωτερικούς χώρους των γραφείων και μας οδηγεί στο γραφεί του Κρις Θεοφιλίδη.

theofilidis chris 1

Η γεωπολιτική αστάθεια και ο Τζέφρι Πάιατ στο Crystal!

Καθώς η Celestyal Cruises ξεκινάει τον Δεκέμβριο με το πλοίο της Celestyal Crystal μια σειρά εβδομαδιαίων κρουαζιέρων με τον γενικό τίτλο «Τρεις Ήπειροι» (Πειραιάς – Αλεξάνδρεια με επίσκεψη στις Πυραμίδες – Πορτ Σάιντ – Άσντοτ /Άγιοι Τόποι – Λεμεσσός/Κύπρος - Ρόδος – Κουσάντασι/Αρχαία Έφεσος – Πειραιάς), αυθόρμητα ανατρέπω την σειρά της συζήτησης που είχα στο μυαλό μου και ρωτάω αν, υπό τις σημερινές συνθήκες, μπορεί να νιώθει κανείς ασφαλής σε μια τέτοια κρουαζιέρα. Την απάντηση δεν μου την δίνει ο Κρις Θεοφιλίδης, αλλά ο… Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ!

Με έκπληξη πληροφορούμαι ότι την περασμένη Δευτέρα, Ημέρα του Κολόμβου για τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ βρέθηκε στο λιμάνι του Πειραιά και επισκέφθηκε το Celestyal Crystal, στο οποίο συνομίλησε με 250 Αμερικανούς επιβάτες, διαβεβαιώνοντάς τους ότι οι προορισμοί των πλοίων της εταιρείας δεν είναι επικίνδυνοι και τα μέτρα ασφαλείας είναι εξαιρετικά. «Παρεμπιπτόντως, μου λέει ο Κρις Θεοφιλίδης, ο Πάιατ χάρηκε ιδιαίτερα όταν έμαθε ότι οι εργασίες συντήρησης του πλοίου έγιναν στο Νεώριο της Σύρου». «Εύλογο, του απαντάω, αφού η ΟΝΕΧ που ανέλαβε το ναυπηγείο είναι αμερικάνικών συμφερόντων, ενώ και ο ίδιος ο Πρέσβης ασχολήθηκε ιδιαίτερα για την επίτευξη συμφωνίας», του λέω γελώντας.

Ο Κρις σκάει ένα χαμόγελο και μου λέει: «Η εταιρεία πάντως υποστηρίζει τα ελληνικά ναυπηγεία και γενικότερα την ελληνική αγορά. Σου θυμίζω ότι η σχετικά πρόσφατη μετασκευή του Celestyal Crystal με την προσθήκη των εξωτερικών μπαλκονιών έγινε εξ ολοκλήρου στα ναυπηγεία του Περάματος».

celestyal crystal 2

Νέοι προορισμοί – Επέκταση της σεζόν

Η συζήτηση επιστρέφει στη στρατηγική της εταιρείας για την εισαγωγή νέων δρομολογίων στο πρόγραμμά της. Τον ρωτάω για τις πέντε κρουαζιέρες που προγραμματίζει του χρόνου στην Αδριατική και το Ιόνιο. Την «Ρομαντική Αδριατική» όπως λέγεται, με προορισμούς όπως Βενετία – Κέρκυρα – Πάτρα - Κοτόρ – Ντουμπρόβνικα και Σπλίτ.
«Ο στρατηγικός στόχος που έχουμε θέσει και ήδη έχουμε πετύχει είναι μια διευρυμένη γκάμα νέων προορισμών και η επέκταση της σεζόν. Έχουμε πετύχει ήδη και τα δύο πλοία μας, το Celestyal Crystal και το Celestyal Olympia, να καλύπτουν λειτουργικά 10 μήνες τον χρόνο», υπογραμμίζει ο Κρις Θεοφιλίδης. Και μου θυμίζει ότι εκτός από το «τρεις Ήπειροι» το Crystal συνεχίζει τις κρουαζιέρες του στο Αιγαίο με επισκέψεις και στην Κωνσταντινούπολη, ενώ υπάρχουν και οι θεματικές κρουαζιέρες, όπως «Tα βήματα του Αποστόλου Παύλου», που ακολουθεί την πορεία του Αποστόλου Παύλου, διασχίζοντας τη Μεσόγειο.
«Ακόμη, για το 2020 και 2021, η Celestyal Cruises θα ξεκινήσει τις ξεχωριστές κρουαζιέρες 14 διανυκτερεύσεων (28/03/2020 και 06/03/2021) με προσεγγίσεις σε Ελλάδα, Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και Τουρκία, που θα συμπεριλαμβάνουν και 6 εκδρομές».

theofilidis chris 2

«Χτίζουμε την κρουαζιέρα γύρω από τον προορισμό»

Όταν ρωτάω τον Κρις Θεοφιλίδη για το αν η Celestyal Cruises σαν εταιρεία ανησυχεί για την παρατηρούμενη τάση για όλο και μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Celestyal με διακόπτει ευγενικά. «Δεν είναι όλοι οι προορισμοί για όλα τα πλοία» μου λέει με τον χαρακτηριστικά ήσυχο τόνο της φωνής του. «Τα mega cruise ships μπορούνε να πάνε σε κάποια λιμάνια, όχι φυσικά σε όλα. Αλλά το πρόβλημα δεν είναι μόνο το μέγεθος των λιμανιών», εξηγεί. «Είναι ζήτημα και των υποδομών, ακόμη και το αν οι τοπικές κοινωνίες μπορούν να ανταπεξέλθουν στους μεγάλους αριθμούς επισκεπτών. Τα πιο μεγάλα πλοία περιορίζουν τον εαυτό τους σε ένα μικρότερο φάσμα δρομολογίων. Η δική μας στρατηγική, το μικρομεσαίο μέγεθος, είναι μέρος του DNA μας και μας δίνει τη δυνατότητα για μεγαλύτερο φάσμα δρομολογίων.

«Χτίζουμε την κρουαζιέρα γύρω από τον προορισμό, το destination» υπογραμμίζει ο Κρις Θεοφιλίδης και προσθέτει ότι η εταιρεία απευθύνεται σε travellers, ταξιδιώτες που θέλουν να δουν όσα περισσότερα μπορούν τις ημέρες της κρουαζιέρας. «Γι΄ αυτό άλλωστε έχουμε προσθέσει βιωματικές δράσεις και πολύ στοχευμένες εκδρομές στα πακέτα μας. Μάλιστα, μου αποκαλύπτει, η πλειοψηφία των επιβατών μας αγοράζει κι άλλες εκδρομές εκτός από εκείνες που περιλαμβάνονται στο αρχικό πακέτο που έχουν πάρει».

Ο Κρις Θεοφιλίδης μου εξηγεί ότι καλό είναι να καταλάβουμε πως, όπως δεν είναι όλα τα πλοία ίδια, έτσι δεν είναι και οι επιθυμίες όλων των επιβατών ίδιες. Στα μεγάλα κρουαζιερόπλοια, που προσφέρουν στους επιβάτες σινεμά, clubs μέχρι και παγοδρόμια (!), οι επιβάτες λειτουργούν ως ένοικοι ενός εναλλακτικού πολυτελούς ξενοδοχείου. Μπορεί έτσι στα λιμάνια να μείνουν μέσα, εκμεταλλευόμενοι και τις εμπορικές προσφορές και εκπτώσεις που τους παρέχονται για εκείνο το διάστημα και να μην «αναζητήσουν τον προορισμό». «Αυτή είναι μια άλλη κατηγορία επιβατών», καταλήγει ο Κρις Θεοφιλίδης.

 

eep logo