Στόχος η ενίσχυση του εθνικού νηολογίου!

naftiliaki lesxi plakiotakis

Συζήτηση στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά με κεντρικό ομιλητή τον υπ.Ναυτιλίας Γ.Πλακιωτάκη

Η ανταγωνιστικότητα του εθνικού νηολογίου και οι παράμετροι που την προσδιορίζουν αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιά όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Ι.Πλακιωτάκης.

Ο υπουργός κατέστησε σαφές ότι θα προχωρήσουν οι διαδικασίες για την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας που σχεδιάζει το ΥΝΑΝΠ εκπέμποντας μήνυμα προς την πλευρά της ΠΝΟ ότι δεν θα διστάσει να συγκρουστεί ώστε να επιτευχθεί ο σκοπός.

Μετά την αναφορά στους αριθμούς που απεικονίζουν τη δύναμη άλλων νηολογίων, όπου είναι εγγεγραμμένα πλοία ελληνικών συμφερόντων, ο κ. Πλακιωτάκης αναφέρθηκε στο πλαίσιο που έχει τεθεί από την πλευρά του εφοπλισμού κάνοντας λόγο για την ITF, τη γραφειοκρατία, αλλά και για την ενίσχυση της ναυτικής εκπαίδευσης, η αντιμετώπιση των θεμάτων της οποίας -όπως είπε- θα είναι ολιστική, μέσα από ένα νόμο πλαίσιο που θα επιτρέψει την μεγαλύτερη προσέλκυση νέων στο ναυτικό επάγγελμα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης σημείωσε:

«Επειδή χρόνια μιλάμε για ενίσχυση της ελληνικής σημαίας και ενίσχυση του ελληνικού νηολογίου αυτό πρέπει να γίνει πράξη. Τα στοιχεία είναι ανησυχητικά. Από τα 4.705 εμπορικά ελληνόκτητα πλοία άνω των 3.000 gross tonnage χωρητικότητας, μόνο τα 605 φέρουν την ελληνική σημαία. Και από αυτά, μόνος του ένας πλοιοκτήτης, ο Γιάννης Αγγελικούσης αντιπροσωπεύει το 20% της ελληνικής σημαίας. Θέλω να συγχαρώ και τον καπετάν Παναγιώτη Τσάκο αλλά και όλους όσοι φέρουν την ελληνική σημαία σε πλοία τους. Η Ελληνική σημαία σημαίνει στρατηγική επιλογή, ενίσχυση των ελληνικών αξιών, αρχών, πολιτισμού, ιστορίας. Εμείς πρέπει να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικό νηολόγιο».

«Και ανταγωνιστικό νηολόγιο σημαίνει καταρχήν να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να δημιουργήσουμε πλαίσιο θεσμικό ανάλογο με άλλα ανταγωνιστικά νηολόγια. Και ναι, αν χρειαστεί σε αυτή τη φάση θα συγκρουστούμε. Διότι δεν μπορούμε να στερούμε ειδικά σε επίπεδο κατωτέρων πληρωμάτων την εργασία σε παιδιά τα οποία είτε είναι άνεργα είτε δεν μπορούν να βρουν άλλη επαγγελματική διέξοδο.

Άρα πρέπει να καταξιώσουμε το ναυτικό επάγγελμα σε μία χώρα κατ’ εξοχήν ναυτιλιακή η οποία επί δεκαετίες παραμένει πρώτη παγκόσμια δύναμη. Δεν μπορούμε να στερούμε εργασία σε αυτά τα παιδιά επειδή κάποιοι για δικούς τους λόγους (το θέλουν) και δεν ξέρω τι εκπροσωπούν αυτοί όλα αυτά τα χρόνια, διότι στην ποντοπόρο ναυτιλία δεν εκπροσωπείται πλέον ο συνδικαλισμός. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αν χρειαστεί να συγκρουστούμε θα συγκρουστούμε προς όφελος των νέων παιδιών που αναζητούν ποιοτική εργασία».

Pin It

deforestation