Επενδύσεις άνω των 200 εκατ. από Ελλάκτωρ

marina alimou

Επιπλέον 86 εκατ. ευρώ για τη μαρίνα του Αλίμου έως το 2022

Επενδυτικό πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ πρόκειται να ολοκληρώσει μέχρι το 2022 ο όμιλος Ελλάκτωρ, με το μεγαλύτερο μέρος να αφορά τα αιολικά πάρκα που έχουν αδειοδοτηθεί, αλλά και την ανάπτυξη της μαρίνας του Αλίμου, για την οποία η υπογραφή της σύμβασης παραχώρησης με το ΤΑΙΠΕΔ προσδιορίζεται για τις αμέσως επόμενες ημέρες. Το τίμημα που προσέφερε η εταιρεία ανέρχεται σε 57,5 εκατ. ευρώ.

Στον τομέα των αιολικών πάρκων, η εταιρεία ολοκληρώνει επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ το 2019 και έχει δρομολογήσει επιπλέον 77 εκατ. ευρώ για το 2020.

Με το πέρας του 2020, ο όμιλος θα έχει θέσει σε λειτουργία νέα αιολικά πάρκα συνολικής ισχύος 283 MW (196 MW το 2019 και 87 MW το 2020). Συγκεκριμένα, η μέση συμβαιολοποιημένη ταρίφα για την «Ελλάκτωρ» κυμαίνεται πάνω από τα 90 ευρώ ανά MW, ενώ κάθε MW υπολογίζεται πως παράγει 114.000 ευρώ λειτουργικές ροές.

Το γεγονός αυτό σημαίνει πως με τα 296 MW που διαθέτει σήμερα η «Ελλάκτωρ» παράγει σε ετήσια βάση 33 εκατ. ευρώ λειτουργικές ροές, ενώ με τα 491 MW που θα έχει σε λειτουργία το 2020 θα παράγει 56 εκατ. ευρώ λειτουργικές ροές.

Από το 2021 και μετά, όταν θα έχει ολοκληρώσει το υπό εξέλιξη επενδυτικό πλάνο που προβλέπει 579 MW, οι λειτουργικές ροές σε ετήσια βάση θα είναι 66 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον 86 εκατ. ευρώ έχει προσδιορίσει η διοίκηση του ομίλου ότι θα απαιτηθούν για τη μαρίνα του Αλίμου έως το 2022. Το έργο αυτό βέβαια θα χρηματοδοτηθεί αυτόνομα, κατά πάγια πρακτική για τέτοιου είδους έργα παραχώρησης (χρηματοδότηση έργου).

Στόχος είναι η ανάπτυξη χώρων 18.500 τ.μ., όπου μεταξύ άλλων προβλέπεται να κατασκευαστούν ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα και σημεία εστίασης, πέραν των χώρων της μαρίνας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα παραπάνω ποσά δεν περιλαμβάνονται τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την ανάπτυξη των εγκαταστάσεων μεικτής χρήσης Cambas Project στην έκταση των πρώην Κτημάτων Καμπά.

Το εν λόγω έργο θα απαιτήσει επιπλέον κεφάλαια 300 εκατ. ευρώ, η προέλευση των οποίων θα γίνει σαφέστερη πλησιέστερα προς την ημερομηνία έκδοσης των οικοδομικών αδειών, η οποία προσδιορίζεται χρονικά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Στο πλαίσιο αυτό, εκτιμάται ότι θα αναζητηθεί στρατηγικός επενδυτής πέραν της τραπεζικής χρηματοδότησης.

Επιπλέον κεφάλαια είναι πιθανό να απαιτηθούν και για την περαιτέρω επέκταση της παρουσίας του ομίλου Ελλάκτωρ στον τομέα των παραχωρήσεων και δη της εκμετάλλευσης οδικών αξόνων.

Για παράδειγμα, όπως έχει τονίσει επανειλημμένως η διοίκηση της εισηγμένης, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών θα πρέπει να αναμένονται ευκαιρίες στον συγκεκριμένο κλάδο, καθώς είναι πιθανή η πώληση συμμετοχών σε υπό εκμετάλλευση οδικούς άξονες από ξένους ομίλους.

Επίσης, στελέχη του κλάδου εκτιμούν ότι το επόμενο διάστημα είναι πιθανό να επανεκκινήσει η διεργασία για τη χρονική παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων των μεγάλων οδικών αξόνων, με αντάλλαγμα την υλοποίηση πρόσθετων έργων από τις εταιρείες. Σε μια τέτοια περίπτωση, είναι σαφές ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια.

kathimerini.gr

eep logo