Χρ.Λαμπρίδης: Η ΝΔ πουλάει τα περιφερειακά λιμάνια από ιδεοληψία

lampridis christos

Ο πρώην Γ.Γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής για το μέλλον των 10 περιφερειακών λιμένων

Για νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας σε σχέση με την πτώχευση και πώληση των 10 περιφερειακών λιμένων της χώρας έκανε λόγο στο «Κόκκινο Θεσσαλονίκης 91,4» και την εκπομπή «Κάτι παίζει στο Κόκκινο» ο πρώην Γενικός Γραμματέας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστος Λαμπρίδης.

Ο κ. Λαμπρίδης έκανε αναφορά στο ιστορικό των περιφερειακών λιμένων της χώρας τα τελευταία μνημονιακά χρόνια, καθώς όπως είπε «η κυβέρνηση Σαμαρά- Βενιζέλου είχε προγραμματίσει την πώληση σε ιδιώτες, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε αυτούς τους σχεδιασμούς και μετά από σκληρή διαπραγμάτευση με τους θεσμούς και το ΤΑΙΠΕΔ καταφέραμε με νόμο του 2019 να μην πάμε σε πωλήσεις αυτών των οργανισμών λιμένα αλλά θα πάμε στο μοντέλο των υποπαραχωρήσεων».

«Δηλαδή θα παραμείνουν στο δημόσιο, και σύμφωνα με τις επιλογές της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ όπου το δημόσιο δεν μπορεί να αναπτύξει κάποιες δραστηριότητες ή αυτές δεν έχουν τα στοιχεία του δημόσιου αγαθού μπορούν να γίνουν κάποιες ιδιωτικές επενδύσεις» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, «η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με το που ανέλαβε δεν μπορούσε με ευθύ τρόπο να πει ότι η λογική της είναι οι πωλήσεις για όλα τα λιμάνια με αποτέλεσμα να φέρνει τώρα κάποιες διατάξεις που αλλάζουν τον νόμο του ΣΥΡΙΖΑ και οδηγεί τους δημόσιους οργανισμούς σε χρεοκοπία και δημιουργεί την αναγκαιότητα της πώλησης τους σε ιδιώτες».

«Η ΝΔ λέει ότι θα κάνει μελέτες και θα δείξει ποιο είναι το καλύτερο μοντέλο, πρόκειται όμως για μελέτες που διερευνούν τις προθέσεις της αγοράς. Δεν μπορούμε μια στρατηγικής σημασίας υποδομή για την ανάπτυξη της χώρας να την κρίνουμε με βάση το τι θέλει πρόσκαιρα ένας ιδιώτης. Το δημόσιο σχεδιάζει σε όλο τον κόσμο και έρχονται οι ιδιωτικές επενδύσεις να «κουμπώσουν» σε αυτόν τον σχεδιασμό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρίδης.

Παράλληλα έκανε λόγο για «νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία» της ΝΔ καθώς «η χώρα δεν είναι δεσμευμένη να προχωρήσει σε πωλήσεις των περιφερειακών λιμένων». Σημείωσε δε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία το 87% των λιμανιών στην Ευρώπη είναι δημόσια και ένα υπόλοιπα 7% είναι μεικτής ιδιοκτησίας.

Κληθείς να σχολιάσει της διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ σε σχέση με τα λιμάνια της χώρας ο πρώην γενικός γραμματέας δήλωσε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έτρεξε όσο μπορούσε το να προχωρήσουμε στο μοντέλο των υποπαραχωρήσεων. Έγιναν προσλήψεις στα λιμάνια μετά από χρόνια, δόθηκαν χρήματα από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων».

«Τα λιμάνια ήταν κερδοφόρα και είχαν αποτελεσματική λειτουργία εξυπηρετώντας τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών, βήματα που βοήθησαν στην ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των λιμανιών» συμπλήρωσε ο κ. Λαμπρίδης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα «οι τοπικές κοινωνίες και οι εργαζόμενοι να αντιδράσουν στα σχέδια της κυβέρνησης διότι μια επιλογή ιδιωτικοποίησης δεν είναι αναστρέψιμη».

eep logo