Δύο πλοία υπό κράτηση στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας

limani kalamata

Λόγω ελλείψεων σε μέσα ασφαλείας του πλοίου

Το LPG tanker “Epic Burano” παραμένει από το Σάββατο υπό κράτηση στο αγκυροβόλιο της Καλαμάτας, μετά από επιθεώρηση που διενήργησε το Κεντρικό Λιμεναρχείο και βρήκε φθορές στους κάβους πρόσδεσης και άλλες ελλείψεις σε μέσα ασφάλειας του πλοίου.

Επιπλέον, μια φωτιά στο μηχανοστάσιο ενώ βρισκόταν εν πλω προς το λιμάνι της Καλαμάτας προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές στον αποτεφρωτήρα, στο καζάνι και στους γύρω χώρους, οπότε είχε ήδη διαταχθεί απαγόρευση απόπλου μέχρι να γίνουν οι επισκευές.

Το συγκεκριμένο πλοίο (γκαζάδικο), σημαίας Σιγκαπούρης, θα κατέπλεε για εφόδια στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας προερχόμενο από τη Μάλτα. Ενώ έπλεε ανοιχτά της Σχίζας ξέσπασε η πυρκαγιά. Ενεργοποιήθηκαν τα συστήματα πυρόσβεσης και με τη συμβολή και του πληρώματος η φωτιά περιορίστηκε στο χώρο του μηχανοστασίου και κατασβέστηκε. Ο πλοίαρχος ενημέρωσε σχετικά με το ατύχημα τις λιμενικές αρχές Καλαμάτας κατά τον κατάπλου, την περασμένη Παρασκευή. Κατά συνέπεια, διενεργήθηκε επιθεώρηση και προέκυψε ανάγκη επισκευών, γι’ αυτό και απαγορεύτηκε ο απόπλους. Εν συνεχεία, διενεργήθηκε εκτεταμένη επιθεώρηση από τον εξουσιοδοτημένο επιθεωρητή PSC/PARIS MOU του Γραφείου Επιθεώρησης του Κεντρικού Λιμεναρχείου Καλαμάτας, ο οποίος κατέγραψε συνολικά 11 παρατηρήσεις για σοβαρές ελλείψεις, μεταξύ αυτών, όπως αναφέρθηκε, και στα μέσα πρόσδεσης, οπότε επιβλήθηκε το μέτρο κράτησης (detention).

Μέχρι την αποκατάσταση των ζημιών στο μηχανοστάσιο και τις υπόλοιπες επισκευές για τις ελλείψεις που διαπιστώθηκαν, το πλοίο θα παραμείνει υπό κράτηση. Θα αποπλεύσει όταν προσκομιστεί το βεβαιωτικό διατήρησης κλάσης από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα και καταβληθούν τα διοικητικά πρόστιμα τα οποία επιβλήθηκαν από τη λιμενική αρχή.

Απαγόρευση απόπλου για το “Leon Zeus”

Εν τω μεταξύ, το Σάββατο η λιμενική αρχή Καλαμάτας ενημερώθηκε από το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος ότι το τάνκερ “Leon Zeus” σημαίας Παναμά έπλεε ρυμουλκούμενο προς το λιμάνι της Καλαμάτας, γιατί έπαθε μηχανική βλάβη και έμεινε ακυβέρνητο. Το πλοίο με 23 άτομα πλήρωμα και φορτίο 32.000 Μ.Τ. gas oil είχε αποπλεύσει από τη Ρωσία με προορισμό την Ισπανία. Στη θαλάσσια περιοχή 9 ν.μ. νοτιοανατολικά του Ακρου Ταίναρου ρυμουλκήθηκε από το ρυμουλκό “Vernikos Sifnos”. Την Κυριακή κι αφού κατέπλευσε με ασφάλεια στο αγκυροβόλιο Καλαμάτας, του απαγορεύτηκε από το Κεντρικό Λιμεναρχείο ο απόπλους, μέχρι να επισκευαστεί η ζημιά και να προσκομιστεί το πιστοποιητικό αξιοπλοΐας από τον νηογνώμονα. Παράλληλα κινήθηκε η διαδικασία επιβολής διοικητικών κυρώσεων, ενώ για όσο παραμείνει το πλοίο στο αγκυροβόλιο θα είναι προσδεμένο με ρυμουλκό για λόγους ασφαλείας.

Πηγή: eleftheriaonline.gr

 

eep logo