ΟΜΥΛΕ: Επιφυλάξεις για τη λειτουργική ενοποίηση των δύο Σ.ΕΜΠΟ

olp sempo

Παρά τις διαβεβαιώσεις του ΟΛΠ για την μη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων

Με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδος εκφράζει τις επιφυλάξεις της για την μη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων εξαιτίας της ενοποίησης Σ.ΕΜΠΟ και ΣΕΠ, παρά τις διαβεβαιώσεις του ΟΛΠ.

Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης:

"Εν μέσω της πανδημίας του covid-19 και ενώ οι εργαζόμενοι στον ΟΛΠ κρατούμε το κεντρικό λιμάνι της χώρας ανοιχτό διασφαλίζοντας την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, βιώνουμε την αποκάλυψη του σχεδιασμού της διοίκησης του ΟΛΠ για την εφαρμογή της συνεκμετάλλευσης και της ουσιαστικής ενοποίησης των δύο Σταθμών Εμπορευματοκιβωτίων (Σ.ΕΜΠΟ) του ΟΛΠ Α.Ε και της ΣΕΠ Α.Ε.
Στις 9.4.2020, δόθηκε στην δημοσιότητα από τη διοίκηση του ΟΛΠ το νέο οργανόγραμμα συνολικά για τον Σ.ΕΜΠΟ του ΟΛΠ και της ΣΕΠ. Σύμφωνα με αυτό η ιεραρχία της ΣΕΠ, δηλαδή μίας άλλης ανταγωνιστικής εταιρείας, τίθεται επικεφαλής της λειτουργίας των δύο Σ.ΕΜΠΟ του ΟΛΠ και της ΣΕΠ. Υλοποιείται με αυτό τον τρόπο η συνεκμετάλλευση και η λειτουργική ενοποίηση των δύο Σ.ΕΜΠΟ σε όλους τους τομείς.
Ως εργαζόμενοι θέσαμε εξ αρχής τις επιφυλάξεις μας, ότι η απόφαση της Διοίκησης του ΟΛΠ οδηγεί σε λειτουργική προσχώρηση της Προβλήτας Ι στην ΣΕΠ και επιπλέον θα οδηγήσει σε μόχλευση των εργασιακών σχέσεων σε βάρος των θεσμικών κατοχυρώσεων των εργαζομένων της ΟΛΠ Α.Ε.
Κοινοποιήσαμε τις επιφυλάξεις μας και τις διαφωνίες μας τόσο στη Διοίκηση του ΟΛΠ, όσο και στην κυβέρνηση, ΡΑΛ, ΔΑΛ, ΤΑΙΠΕΔ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, με την από 26/2/20 επιστολή μας.
Θεωρούμε ότι διαψεύδονται οι μέχρι πρόσφατα επίσημες τοποθετήσεις της Διοίκησης του ΟΛΠ ότι η πρόθεσή τους εξαντλείται στην αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών από την ΣΕΠ.
Αντιθέτως επαληθεύονται οι αρχικοί φόβοι των συνδικάτων για το τι υπέκρυπταν πίσω από τον τίτλο της συμφωνίας «συμβουλευτικές υπηρεσίες».
Η Διοίκηση του ΟΛΠ μετά την έκδοση σχετικού Δελτίου Τύπου στις 10/4/20, στην τελευταία μας συνάντηση, στις 13/4/20, επιχείρησε να καθησυχάσει τις ανησυχίες μας, δίνοντας διαβεβαιώσεις για την μη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων.
Επειδή όμως τα γεγονότα δεν είναι στατικά συνεχίζουμε να διατηρούμε τις ανησυχίες μας.
Καλούμε την κυβέρνηση, το ΤΑΙΠΕΔ και τα θεσμικά όργανα ΡΑΛ, ΔΑΛ και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να πάρουν δημόσια θέση.
Ως ΟΜΥΛΕ θα παρακολουθούμε την όλη εξέλιξη με αιχμή τα εργασιακά ζητήματα και σε κάθε περίπτωση θα περιφρουρήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και την αδιασάλευτη θεσμική λειτουργία του Οργανισμού".

 

eep logo