«Oλιστική προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών στην σχέση πλοίου-λιμένα»

ploio kapnoi

Στηρίζει η Συμμαχία Παγκόσμιας Βιομηχανίας (GIA)

Η Συμμαχία Παγκόσμιας Βιομηχανίας (GIA- Global Industry Alliance) για την υποστήριξη της ναυτιλίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μια βασική πρωτοβουλία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) που υποστηρίζει την απανθρακοποιηση των πλοίων - σχεδιάζει να εντείνει τις προσπάθειές της στη συνεργασία πλοίου-λιμένα για τη μείωση των εκπομπών από πλοία.

Αυτό αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση της ειδικής ομάδας GIA με τηλεδιάσκεψη. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, 21 συμμετέχοντες από τη βιομηχανία και η Γραμματεία του ΙΜΟ συζήτησαν την πρόοδο σε ορισμένα τρέχοντα πρότζεκτ και έθεσαν απτούς στόχους έως το 2023.

Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν να συνεχίσουν να εργάζονται πάνω στα εναλλακτικά καύσιμα και την απόδοση των τεχνολογιών ενεργειακής οικονομιας και να τα επεκτείνουν ακόμη περισσότερο.

Συμφώνησαν επίσης να δημιουργήσουν μια «ολιστική προσέγγιση για τη μείωση των εκπομπών στην σχέση πλοίου-λιμένα».

Η νέα προσπάθεια κτίζει πάνω στο έργο που ανέλαβε η GIA για την άφιξη των πλοίων «Just-in-Time» (JIT). Η λειτουργία JIT επιτρέπει στα πλοία να βελτιστοποιήσουν την ταχύτητά τους, ώστε να φτάσουν στο λιμάνι προορισμού τους, όταν η θέση ελλιμενισμου τους είναι έτοιμη- μειώνοντας το χρόνο που περνούν τα πλοία περιμένοντας εκτός λιμένων με τους κινητήρες τους αναμμένους, εξοικονομώντας έτσι ενέργεια και μειώνοντας το κόστος και τις εκπομπές.

Η ομάδα συζήτησε επίσης για το πώς θα μπορούσε να υποστηρίξει την οικονομική ανάκαμψη του ναυτιλιακού τομέα μετά το ξέσπασμα της πανδημίας COVID-19.

maritimes.gr

eep logo