«Μέτρα περιορισμού των ρύπων διεθνώς. Η εφαρμογή τους στη ναυτιλία και οι επιπτώσεις τους.»

ploio makria kapnos

Διάλεξη του Κ.Αραβώση για τις πολιτικές και τα μέτρα της ΕΕ για μείωση των εκπομπών αερίων

Στο πλαίσιο των μηνιαίων παρουσιάσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διάλεξη με θέμα: «Μέτρα περιορισμού των ρύπων διεθνώς. Η εφαρμογή τους στη ναυτιλία και οι επιπτώσεις τους.», με ομιλητή τον κ. Κωνσταντίνο Αραβώση, Καθηγητή της Σχολής Μηχανολόγων Μηχ. Ε.Μ.Π. και Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Φυσικού Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο Καθ. Κ. Αραβώσης μίλησε για το μακροπρόθεσμο και μείζον θέμα των αέριων ρύπων, της κλιματικής αλλαγής και την υπερθέρμανση του πλανήτη, περιγράφοντάς τα ως Διεθνή προβλήματα τα οποία για να αντιμετωπιστούν, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένα σχέδιο δράσης από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και πιθανόν μιας Παγκόσμιας Πολιτικής για την αντιμετώπιση τους. Ειδικότερα, ο κ. Αραβώσης αναφέρθηκε, στις πολιτικές και τα μέτρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου, με κύριους άξονες το Effort Sharing Decision (ESD), το οποίο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και το EU Emission Trading System (ETS) στο οποίο ήδη έχουν ενταχθεί σημαντικοί κλάδοι όπως η ενέργεια. Ήδη συζητείται η ένταξη και του κλάδου της Ναυτιλίας στο ETS όσον αφορά τη δραστηριότητά της στην Ευρώπη.
Εμείς σαν χώρα οφείλουμε να σταθμίσουμε τις επιπτώσεις της εφαρμογής ενός τέτοιου συστήματος στην Ελληνική Ναυτιλία.

Στη διάλεξη συμμετείχαν εκφράζοντας τις απόψεις των φορέων που εκπροσωπούν επί του θέματος ο κ. Δημήτριος Φαφαλιός από την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών, ο κ. Παναγιώτης Ζαχαριάδης από το Ναυτικό Επιμελητήριο της Ελλάδος και ο ο κ. Χαράλαμπος Σημαντώνης, Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων.

Ο κ. Φαφαλιός ανέφερε ότι η επιβολή του ETS θα δημιουργήσει δύο βασικά προβλήματα: θα δημιουργήσει στρεβλώσεις στη ναυτιλιακή αγορά και πιθανότατα θα επιδράσει αρνητικά στην Ευρωπαϊκή οικονομία. Ο κ. Ζαχαριάδης εστίασε στα προβλήματα που θα δημιουργήσει, στη διαχείριση των μικρών ναυτιλιακών επιχειρήσεων, η εφαρμογή ενός πολύπλοκου και γραφειοκρατικού συστήματος όπως το ETS, προτείνοντας παράλληλα εναλλακτικούς τρόπους διαχείρισης.

Τέλος, ο κ. Σημαντώνης στην παρέμβαση του αναφέρθηκε σε θέματα που αφορούν στις ιδιαιτερότητες της ναυτιλίας μικρών αποστάσεων τονίζοντας ότι η τυχόν εφαρμογή του ETS στα πλοία κάτω των 5.000 gt, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην Ελλάδα λόγω της πολυνησιακής μορφής της χώρας. Την παρουσίαση παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πολλά Μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, στελέχη Ναυτιλιακών εταιρειών- Νηογνωμόνων, Εκπρόσωποι Φορέων και Ενώσεων καθώς και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας.

eep logo