Ναυτική Εκπαίδευση: Ώρα Μηδέν!

santoriniosp3

Δήλωση Τομεάρχη Ναυτιλίας ΣΥΡΙΖΑ Ν.Σαντορινιού με αφορμή την έναρξη της σχολικής χρονιάς

«Για ακόμη μια χρονιά η Ναυτική Εκπαίδευση έπεσε θύμα της τραγικής ολιγωρίας του Υπουργείου Ναυτιλίας. Φοιτητές, γονείς, εκπαιδευτικό προσωπικό και οι άνθρωποι της Ναυτιλίας περιμένουν μάταια την ομαλοποίηση των συνθηκών λειτουργίας των Σχολών, αλλά το μόνο που αντικρίζουν είναι ελλείψεις σε προσωπικό, δυσλειτουργίες και υποβάθμιση.

Με δεδομένο το γεγονός ότι η έλευση της πανδημίας επηρέασε σημαντικά και τη ναυτική εκπαίδευση, θα περίμενε κανείς το Υπουργείο να είναι έτοιμο, πια, για τις προκλήσεις της συγκυρίας και να έχει οχυρώσει τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού και τα ΚΕΣΕΝ. Δυστυχώς όμως, και φέτος οι ΑΕΝ της χώρας ξεκίνησαν αργοπορημένα τη λειτουργία τους, καταγράφοντας πολλές και κομβικές ελλείψεις σε καθηγητές, ενώ λόγω επίσης της υποστελέχωσης, τα ΚΕΣΕΝ σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και τα Σχολεία Σωστικών, «χτύπησαν κουδούνι» ένα μήνα μετά τον προκαθορισμένο χρόνο έναρξης των μαθημάτων. Περαιτέρω, παρά τις προειδοποιήσεις των ειδικών για δεύτερο κύμα Covid- 19, το Υπουργείο δεν έχει οχυρώσει ακόμη τις Σχολές για την εξ΄ αποστάσεως εκπαίδευση.

Η Κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει γιατί δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει την πρόσληψη των 70 μόνιμων καθηγητών, στο πλαίσιο της προκήρυξης που ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποίησε για την ενίσχυση της Ναυτικής Εκπαίδευσης, ανασυσταίνοντας οργανικές θέσεις που η ΝΔ είχε καταργήσει και οφείλει να εξηγήσει πως το «επιτελικό της κράτος» δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις διαδικασίες πρόσληψης των ωρομίσθιων καθηγητών για τη φετινή χρονιά με αποτέλεσμα πολλές από τις περιφερειακές ΑΕΝ όπως για παράδειγμα της Καλύμνου, των Οινουσών και της Κύμης να αντιμετωπίζουν πραγματική αδυναμία λειτουργίας, με δεδομένο ότι η πλειονότητα των εκπαιδευτικών τους είναι ωρομίσθιοι.

Το Υπουργείο Ναυτιλίας με την αδικαιολόγητη ολιγωρία που επιδεικνύει εξακολουθεί να βάζει τρικλοποδιές στη δημόσια ναυτική εκπαίδευση. Καλούμε την κυβέρνηση να πράξει, έστω και την ύστατη στιγμή, όλα όσα απαιτούνται για να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα οι ΑΕΝ και τα ΚΕΣΕΝ και να ενισχυθεί η δημόσια ναυτική εκπαίδευση με εκπαιδευτικό προσωπικό και υλικοτεχνικές υποδομές».