Τουρισμός και ναυτιλία στήριξαν την οικονομία

naftilia glaros

Επί τα χείρω μεταβάλλονται τα στοιχεία του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών στο εξάμηνο, αλλά και τον Ιούνιο, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, η οικονομία βρίσκει στηρίγματα πρωτίστως στον τουρισμό και δευτερευόντως στη ναυτιλία, που κινούνται ανοδικά τόσο στο εξάμηνο όσο και τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ, τα τουριστικά έσοδα αυξάνονται με ρυθμό 8,17% στο εξάμηνο και μόλις 1,23% τον Ιούνιο. Τα στοιχεία της ναυτιλίας δείχνουν άνοδο 2,71% για το εξάμηνο και 3,69% τον Ιούνιο.
Τον Ιούνιο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1 δισ., μικρότερο κατά 251 εκατ. από εκείνο του Ιουνίου του 2014. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται ουσιαστικά στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, και μόνο δευτερευόντως στη σχετικά περιορισμένη μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών.
Ειδικότερα, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κατά 23 εκατ. σε σχέση με εκείνο του Ιουνίου του 2014. Η αύξηση αυτή αντανακλά την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία, δεδομένου ότι οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων περιορίστηκαν, αντισταθμίζοντας σχεδόν εξ ολοκλήρου την αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Η τελευταία οφείλεται στον περιορισμό των εξαγωγών πετρελαίου σχεδόν κατά το ήμισυ, παρά τη μικρή άνοδο των εισαγωγών. Όσον αφορά τις εισαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία, αυτές έμειναν στάσιμες, ενώ οι αντίστοιχες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2014.
Εξαγωγές
Το α΄ εξάμηνο του 2015, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε έλλειμμα 1,7 δισ., αυξημένο κατά 373 εκατ. έναντι εκείνου της αντίστοιχης περιόδου του 2014. Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων. Αντιθέτως, το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση, η οποία υπεραντιστάθμισε τη μικρή μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών, με αποτέλεσμα τη βελτίωση του συνολικού ισοζυγίου αγαθών και υπηρεσιών. Συνολικά, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση κατά 3,6% το α΄ εξάμηνο του 2015, αλλά οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές μειώθηκαν με ταχύτερο ρυθμό, κατά 6,5%.
Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών μειώθηκε κατά 887 εκατ., πρωτίστως λόγω του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων και, δευτερευόντως, για εισαγωγές καυσίμων. Αντιθέτως, το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία αυξήθηκε. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία έμειναν σχεδόν στάσιμες, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες για εισαγωγές παρουσίασαν αύξηση κατά 6,5%.

imerisia.gr