ΕΛΙΝΤ: «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα πλοία»

wind ship

Κανονισμός του ΙΜΟ - Βελτίωση αποδοτικότητας - Περιοσρισμός της ρύπανσης από την ναυτιλία

Στο πλαίσιο των μηνιαίων παρουσιάσεων του Ελληνικού Ινστιτούτου Ναυτικής Τεχνολογίας, πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020, μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας, διάλεξη με θέμα: «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στα πλοία», με ομιλητή τον κ. Νικήτα Νικητάκο, Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου, Πλοίαρχο (ΠΝ) εα.

Ο κ. Νικητάκος παρουσίασε τις εξελίξεις σχετικά με την εφαρμογή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε πλοία και σε λιμάνια.
Μετά την εισαγωγή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα πλεονεκτήματα τους έγινε παρουσίαση του κανονιστικού πλαισίου του ΙΜΟ όσον αφορά τη μείωση των ενεργειακών απαιτήσεων και τη βελτίωση της αποδοτικότητας των εγκαταστάσεων στα πλοία, καθώς επίσης και τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την ναυτιλιακή δραστηριότητα.
Στο θέμα τις αιολικής ενέργειας ο κ. Νικητάκος παρουσίασε διαφορές εφαρμογές που εξετάζονται ερευνητικά σε πλοία όπως τα εύκαμπτα και τα σταθερά (άκαμπτα) ιστία, οι ρότορες που εκμεταλλεύονται το φαινόμενο Magnus και ο αετός για την υποβοήθηση της πρόωσης
. Επιπλέον, έγινε αναφορά σε εφαρμογές φωτοβολταϊκών και κυματικής ενέργειας για την υποβοήθηση της πρόωσης των πλοίων . Στο θέμα των νέων καυσίμων αναφέρθηκε η βιομάζα και ο συνδυασμός της με το φυσικό αέριο για την πρόωση, καθώς και το υδρογόνο που διοχετεύετααι σε κυψέλες καυσίμου (fuel cells) για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για την πρόωση των πλοίων.

Στη διάλεξη παρουσιάστηκαν παραδείγματα ηλεκτρικού πλοίου και ηλεκτροδότηση πλοίων στο λιμάνι από υβριδικό χερσαίο δίκτυο που τροφοδοτείται και από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέλος, ο ομιλητής προέβη σε αποτίμηση των ανανεώσιμων πηγών στα πλοία και συζήτησε το οκονομικό πλαίσιο για την εφαρμογή τους.
Τη διάλεξη παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον Μέλη του Ελληνικού Ινστιτούτου της Ναυτικής Τεχνολογίας, στελέχη Ναυτιλιακών εταιρειών- Νηογνωμόνων, Εκπρόσωποι Φορέων και Ενώσεων καθώς και Καθηγητές και φοιτητές ναυτιλιακών σπουδών.