ΚΚΕ: Ερώτηση στην Ευρ. Επιτροπή για τα μέτρα προστασίας των ναυτεργατών

naftergates

Ζητά επαναπατρισμό και ικανοποίηση των αιτημάτων τους


Με ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επισημαίνει ότι «πληθαίνουν οι καταγγελίες για εξάπλωση του κορωνοϊού στα πλοία με τους ναυτεργάτες να είναι σε κίνδυνο ενώ ταυτόχρονα συνεχίζεται ο εγκλωβισμός τους. Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά η αδιαφορία και οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, της ΕΕ και των εφοπλιστών για τον μη επαναπατρισμό και για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων των ναυτεργατών».

Στην ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για το ζήτημα που κατέθεσε ο ευρωβουλευτής του Κόμματος, Κώστας Παπαδάκης, σημειώνονται τα παρακάτω:
«Μεγάλος αριθμός ναυτεργατών εξακολουθεί να παραμένει εγκλωβισμένος στα ποντοπόρα πλοία, χωρίς δυνατότητα επαναπατρισμού, την ίδια ώρα που καταφτάνουν κατά δεκάδες οι καταγγελίες ναυτεργατών που κάνουν λόγο για διάδοση του κορωνοϊού μέσα στα πλοία και κρούσματα ναυτεργάτες.
Η κυβέρνηση της ΝΔ και το αρμόδιο υπουργείο αδιαφορούν προκλητικά για τον επαναπατρισμό τους, που είναι καθολικό αίτημα των ναυτεργατών, ενώ δεν έχουν προβεί σε καμία ενημέρωση σχετικά με το πρόβλημα του κορωνοϊού στα ποντοπόρα πλοία. Καταγγελίες ναυτεργατών μιλούν για εκτεταμένη διάδοση του ιού που αποκρύπτεται από τις ναυτιλιακές εταιρείες και για έλλειψη στοιχειωδών μέτρων και μέσων προστασίας των ναυτεργατών, ακόμα και σε μάσκες ή αντισηπτικά. Σημειώνεται πως σε αρκετά λιμάνια οι πολυμελείς ομάδες των αρχών που επιβιβάζονται στα πλοία δεν λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα, ενώ σε περίπτωση παρατήρησης δημιουργούν προβλήματα.
Στην πράξη αποδεικνύεται ότι οι ευθύνες ΕΕ, κυβέρνησης και εφοπλιστών είναι μεγάλες. Η έλλειψη μέτρων για την προστασία της υγείας και της ζωής των ναυτεργατών είναι μέρος της πολιτικής που υπηρετεί την κερδοφορία των εφοπλιστών εις βάρος ακόμα και της υγείας των ναυτεργατών.
Πώς τοποθετείται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα αιτήματα των ναυτεργατών:
- να επαναπατριστούν άμεσα όσοι επιθυμούν να επιστρέψουν στην Ελλάδα με ευθύνη κι έξοδα των ναυτιλιακών εταιρειών, των αρμόδιων ελληνικών αρχών, καθώς και των προγραμμάτων επαναπατρισμού της ΕΕ;
- να εφοδιαστούν τα πλοία με το αναγκαίο υγειονομικό υλικό προφύλαξης των ναυτεργατών, απολύμανσης των κοινόχρηστων χώρων και τα απαιτούμενα φάρμακα;
Ερωτάται επίσης:
- Αν έχουν προβλεφθεί τακτικοί έλεγχοι και συγκεκριμένη διαδικασία πραγματοποίησης τεστ στα λιμάνια εντός της ΕΕ και στα πλοία, και ποια τα επιδημιολογικά αποτελέσματά τους; επίσης τι μέτρα λαμβάνονται για τον εμβολιασμό των ναυτεργατών των ποντοπόρων πλοίων ;»

 

eep logo