ΟΜΥΛΕ: Απεργία στα λιμάνια στις 22 Οκτωβρίου

kavoi 3

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015 η έκτακτη γενική συνέλευση της ΟΜ.Υ.Λ.Ε με την συμμετοχή όλων των εκλεγμένων αντιπροσώπων στους Λιμενικούς Οργανισμούς της χώρας.
Η Γενική Συνέλευση της ΟΜ.Υ.Λ.Ε εκτίμησε ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει με τον πλέον βάναυσο τρόπο την κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση.
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των διαδοχικών μνημονίων που εφαρμόζονται από Κυβέρνηση, ΕΕ και ΔΝΤ έχουν οδηγήσει την χώρα σε μία διαρκή ύφεση με τρομακτική ανεργία, έχουν εγκλωβίσει την κοινωνία στην παγίδα της λιτότητας και την αγορά σε ασφυξία ρευστότητας, χωρίς να μειώνεται ούτε κατ’ ελάχιστο το δυσθεώρητο χρέος.
Απόρροια αυτών των πολιτικών είναι η κατάρρευση του Ασφαλιστικού Συστήματος, η διάλυση των εργασιακών σχέσεων, ο ασφυκτικός περιορισμός των ΣΣΕ, η υπερφορολόγηση των μισθωτών, συνταξιούχων και αυτοαπασχολούμενων και το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας.
Στον χώρο των Λιμανιών επιχειρείται η πλήρης ιδιωτικοποίηση με την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ και ΟΛΘ. Επιχειρεί, επίσης, η σημερινή Κυβέρνηση, παρά τις προεκλογικές της υποσχέσεις, να παραδώσει την Δημόσια Αρχή, όπως και τις κρίσιμες
δραστηριότητες της Ακτοπλοΐας, του Τουρισμού, των Μεταφορών και του Εισαγωγικού και Εξαγωγικού Εμπορίου, στα ξένα μονοπωλιακά συμφέροντα.
Ταυτόχρονα συνεχίζεται η απαξίωση των Λιμανιών με την επενδυτική άπνοια, την δραματική μείωση του προσωπικού και την εργολαβοποίηση των εργασιακών σχέσεων.
Την ίδια ώρα επιλιμένιες εκτάσεις σημαντικές για την ανάπλαση των όμορων προς το Λιμάνι του Πειραιά Δήμων επιχειρείται να δοθούν σε πάσης φύσεως κερδοσκοπικά συμφέροντα.
Με όλα αυτά να συμβαίνουν και να διαδραματίζονται στον χώρο των Λιμανιών η Γενική Συνέλευση έθεσε τους ακόλουθους στόχους :
 Να αποτρέψουμε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης των Λιμανιών. Ιδιαίτερα να ακυρώσουμε την πώληση των ΟΛΠ, ΟΛΘ και να θεμελιώσουμε τον ισχυρό Δημόσιο Χαρακτήρα των Λιμανιών.
 Να κατοχυρώσουμε θεσπισμένες εργασιακές σχέσεις με ελεύθερες συλλογικές συμβάσεις σε όλα τα Λιμάνια.
 Να στελεχωθούν τα Λιμάνια με προσωπικό πλήρους και σταθερής απασχόλησης με βάση τις πραγματικές ανάγκες.
 Να διεκδικήσουμε ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα και συντάξεις αξιοπρέπειας.
 Να δομηθούν θεσμικές και αρμονικές σχέσεις με τις επιλιμένιες πόλεις και να ενδυναμωθεί ο κοινωνικός ρόλος των Λιμανιών.
 Να προωθηθεί η αναπτυξιακή προοπτική των Λιμανιών με αξιοποίηση των ιδίων κεφαλαίων, των δανειακών δυνατοτήτων και των ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Επίσης, στην Γενική Συνέλευση αποφασίστηκε η αγωνιστική στρατηγική της ΟΜ.Υ.Λ.Ε, η οποία έχει ως εξής :
1. Να τεθεί το ζήτημα του ξεπουλήματος των Λιμανιών στην προσεχή συνεδρίαση του IDC (Διεθνές Συνδικάτο Εργαζομένων στα Λιμάνια) και να ζητήσουμε να αναληφθούν πανευρωπαϊκές πρωτοβουλίες.
2. Το τριήμερο 21 – 23 Οκτώβρη να προχωρήσουμε σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις με το εξής πρόγραμμα :
Τετάρτη 21 Οκτώβρη Στάση Εργασίας από έναρξη ωραρίου έως 10:30 πμ και παραστάσεις σε όλες τις Διοικήσεις των Οργανισμών για την
προώθηση των αιτημάτων μας.
Πέμπτη 22 Οκτώβρη 24ωρη Πανλιμενική Απεργία. Συγκέντρωση στο Κέντρο του Πειραιά και πορεία στο Υπουργείο Ναυτιλίας. Κάλεσμα
συμμετοχής των συνδικάτων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των κοινωνικών και παραγωγικών φορέων του Πειραιά.
Παρασκευή 23 Οκτώβρη σύγκληση ευρείας σύσκεψης φορέων για συνέχιση του ΑΓΩΝΑ.
3. Δυναμικές παρεμβάσεις σε όλες τις ενέργειες προώθησης της πώλησης των Λιμανιών της Κυβέρνησης, του ΤΑΙΠΕΔ και των ΔΣ των Οργανισμών.
4. Καταγγελία της πώλησης του μετοχικού κεφαλαίου των ΟΛΠ, ΟΛΘ και των συνεπειών της στην Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ και αναφορά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
5. Συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα προς ενημέρωση για τις επιχειρούμενες πρωτοβουλίες Κυβέρνησης και ΤΑΙΠΕΔ.
6. Συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει ο Δήμος Κερατσινίου-Δραπετσώνας το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, ώρα 11 πμ, στο πρώην Δημαρχείο Δραπετσώνας.
Τέλος στην Γενική Συνέλευση εξουσιοδοτήθηκε το ΔΣ/ΟΜΥΛΕ για περαιτέρω κλιμάκωση των αγωνιστικών δράσεων και ενημέρωση της κοινής γνώμης.

 

eep logo