Πρόστιμο μαμούθ σε ελληνική εφοπλιστική εταιρεία για ρύπανση

rypansi petrelaio

Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου δολαρίων επιβλήθηκε στην ελληνικών συμφερόντων ναυτιλιακή εταιρεία «Χανδρής» (Chandris (Hellas) Inc) για απόρριψη στην θάλασσα , ανοιχτά του Τέξας, από το δεξαμενόπλοιο «Sestrea» πετρελαιοειδών καταλοίπων και για παραποίηση του βιβλίου πετρελαίων της.

Το περιστατικό είχε γίνει, τον Δεκέμβριο του 2014, και σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press ο πρώτος μηχανικός του πλοίου, χωρητικότητας 81502 τόνων, δεν μπόρεσε να δώσει ικανοποιητικές εξηγήσεις γιατί το πλοίο είχε απορρίψει απευθείας στην θάλασσα τα κατάλοιπα, που θα έπρεπε να περνάνε πρώτα από έναν διαχωριστήρα επί του σκάφους ή να καίγονται σε αποτεφρωτήρα του πλοίου.

Όπως μεταδίδει το Associated Press η εταιρεία παραδέχθηκε, την περασμένη Τρίτη 27/10, στο ομοσπονδιακό δικαστήριο Corpus Christi την ενοχή της για τις παραβιάσεις του νόμου για την πρόληψη της ρύπανσης από το πλοίο.

Έτσι της επιβλήθηκε πρόστιμο 800.000 δολάρια ενώ άλλες 200.000 δολάρια θα διατεθούν για την πληρωμή του κόστους κοινωφελούς εργασίας στο Εθνικό Θαλάσσιο Καταφύγιο.

Επίσης, η εταιρεία θα βρίσκεται επί 3 χρόνια υπό «εποπτεία».

Η εταιρεία «Χανδρής», με έδρα στον Πειραιά διαχειρίζεται ένα στόλο από 23 πλοία, τα 10 φορτηγά και τα 13 δεξαμενόπλοια, στην πλειοψηφία τους στην ελληνική σημαία.

pireas2day.gr