Νέες πωλήσεις πλοίων για την Okeanis Eco Tankers;

tanker front

Θα συνεχιστεί η πολιτική ευκαιριακών πωλήσεων πλοίων της οικογένειας Αλαφούζου

Ζημιογόνο ήταν το τρίτο τρίμηνο του 2021 για την Okeanis Eco Tankers, συμφερόντων της οικογένειας Αλαφούζου, εν μέσω δύσκολων συνθηκών στη ναυλαγορά των δεξαμενόπλοιων.

Ειδικότερα, η εισηγμένη στο χρηματιστήριο του Όσλο ναυτιλιακή κατέγραψε ζημιές 4,7 εκατ. δολαρίων στο φετινό τρίτο τρίμηνο, έναντι κερδών 15,6 εκατ. δολαρίων το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Τα έσοδα υποχώρησαν στα 38,6 εκατ. δολάρια από 58,1 εκατ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2020, ενώ τα προσαρμοσμένα EBITDA έφτασαν τα 11,3 εκατ. δολάρια, έναντι 35,5 εκατ. δολαρίων πέρυσι.

Η ναυτιλιακή ενημέρωσε ότι θα επιστρέψει κεφάλαιο ύψους 15 εκατ. δολαρίων στους μετόχους από την πώληση δύο VLCCs, η οποία ανακοινώθηκε μέσα στο καλοκαίρι.

Μάλιστα, στην παρουσίαση της εταιρείας επισημαίνεται ότι θα συνεχιστεί η πολιτική ευκαιριακών πωλήσεων πλοίων, προκειμένου να προκύψουν αυξημένα κέρδη από τις λεγόμενες "asset play" κινήσεις (η πώληση σε τίμημα αρκετά υψηλότερο από το ποσό που κατεβλήθη για την αγορά του βαποριού).

Σε άλλο σημείο, η Okeanis σημειώνει ότι έχει υπάρξει απόσβεση της επένδυσης σε scrubbers, καθώς το spread των καυσίμων συνεχίζει να διευρύνεται.

Η ναυλαγορά

"Η εταιρεία αναγνωρίζει ότι οι αγορές αργού πετρελαίου δεν έχουν αναπτυχθεί, όπως αναμενόταν, και η στήριξη της ρευστότητας μέσω της μείωσης καθαρού χρέους είναι ο πιο συνετός τρόπος για να προσεγγίσεις τις σημερινές συνθήκες" υπογραμμίζεται στην παρουσίαση της ναυτιλιακής.

Πάντως, η Okeanis φαίνεται αισιόδοξη για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές της ναυλαγοράς. Οι αναλυτές της αναφέρουν ότι τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν υποχωρήσει σε προ πανδημίας επίπεδα, δείγμα της ανάγκης για εισαγωγές διά θαλάσσης.

Παράλληλα, σύμφωνα με την εταιρεία, η ζήτηση πετρελαίου και η παραγωγή αυξάνονται. Την ίδια ώρα, η επιτάχυνση της πώλησης "ηλικιωμένων" βαποριών για scrap και το χαμηλό βιβλίο παραγγελιών νέων πλοίων αναμένεται να περιορίσουν την ανάπτυξη του στόλου και να δημιουργήσουν οφέλη για τα eco τονάζ.

H Okeanis Eco Tankers Corp διαχειρίζεται 14 μοντέρνα πλοία μεταφοράς αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου, τα οποία είναι σχεδιασμένα με eco προδιαγραφές και είναι εξοπλισμένα με scrubbers.

capital.gr