ΠΕΝΕΝ: Απαράδεκτο το μπλόκο στα εφάπαξ των ναυτικών

naftikos thalassa

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού,
«Σε δραματικό αδιέξοδο οδηγεί η κυβερνητική μνημονιακή πολιτική τους απόμαχους της θάλασσας αφού στα πλαίσια αυτά έχει παγώσει την διαδικασία καταβολής των εφάπαξ παροχών για τους έχοντες καθαρή πλεύσιμη θαλάσσια υπηρεσία από τον Απρίλη του 2014 και για τους έχοντες διαδοχική ασφάλιση από τον Ιούλη του 2013. Σύμφωνα με τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς το πάγωμα των εφάπαξ των Ναυτικών οφείλεται στην μελέτη για τον επαναϋπολογισμό των εφάπαξ παροχών όπως αυτός έχει νομοθετηθεί με την προηγούμενη κυβέρνηση Ν.Δ – ΠΑΣΟΚ. Σημειώνουμε ότι πριν δύο χρόνια η τότε κυβέρνηση είχε επιβάλει την αύξηση των εισφορών των Ναυτικών από 1/1/2014 για το Ταμείο Πρόνοιας των Αξιωματικών 41,5% και για το Ταμείο Πρόνοιας των Κατωτέρων Πληρωμάτων 40% με σκοπό να μην εφαρμοσθεί η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος στα Ταμεία Πρόνοιας των Ναυτικών.
Η ΠΕΝΕΝ ήταν το μοναδικό Σωματείο που είχε αντιδράσει τότε εντονότατα στην μεθόδευση αυτή ενώ αντίθετα είχαν συνεργήσει η ΠΝΟ και τα υπόλοιπα Ναυτεργατικά Σωματεία και όπως εκ των υστέρων προκύπτει λήφθηκε η απόφαση για την αλματώδη αύξηση των εισφορών και ταυτόχρονα αμέσως μετά πάγωσε η διαδικασία καταβολής των εφάπαξ!!!
Στην πραγματικότητα με άλλα λόγια οι Ναυτεργάτες επί δύο χρόνια καταβάλουν τις αυξημένες εισφορές και από την άλλη δεν παίρνουν τις νόμιμες παροχές ενώ αντίθετα με τον νέο τρόπο υπολογισμού κινδυνεύουν άμεσα να μειωθούν κατακόρυφα οι εφάπαξ παροχές τους!!! Σημειώνουμε ότι σήμερα τα Ταμεία μας έχουν ως αποθεματικά 24 εκατομμύρια ευρώ το Ταμείο Πρόνοιας Αξιωματικών και το Ταμείο Πρόνοιας των Κατωτέρων Πληρωμάτων 17,5 εκατομμύρια υπολογίζοντας και τις εισφορές που έχουν παρακρατηθεί και αποδοθεί από τους Ναυτικούς για το 2015. Στο διάστημα αυτό η ΠΕΝΕΝ έχει απευθυνθεί επανειλημμένα στους αρμόδιους Υπουργούς της Κυβέρνησης (Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Γιώργο Κατρούγκαλο και Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα) οι οποίοι αγρό ηγόρασαν αφού η καθυστέρηση έχει ξεπεράσει κάθε όριο και διαπιστώνουμε να φεύγουν από την ζωή Ναυτεργάτες χωρίς να έχουν πάρει τις νόμιμες και προβλεπόμενες παροχές τους από τα Ταμεία Πρόνοιας….
Η συνέχιση της αδράνειας, της κοροϊδίας και του εμπαιγμού σε βάρος των Ναυτεργατών δεν γίνεται ανεκτή τόσο από τους ίδιους όσο και από την ΠΕΝΕΝ η οποία τις αμέσως επόμενες μέρες θα παρέμβει ακόμη πιο αποφασιστικά και δυναμικά για να δοθεί επιτέλους ουσιαστική λύση στο πρόβλημα. Όχι στην βάση του νέου υπολογισμού = μειώσεων των εφάπαξ παροχών αλλά του θεσμοθετημένου επί σειρά ετών όπως προβλέπεται από την νομοθεσία για την χορήγηση των εφάπαξ των Ναυτικών. Οφείλουμε για πολλοστή φορά να υπογραμμίσουμε ότι η μείωση των εσόδων στα Ταμεία μας και ειδικά σε αυτά της Πρόνοιας Αξιωματικών και Πληρωμάτων έχει ως αιτία τις ασκούμενες πολιτικές που διαχρονικά και σήμερα ασκούνται στον χώρο της Ναυτιλίας στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας του εφοπλιστικού κεφαλαίου και στην ουσία έχουν οδηγήσει με μέτρα και πολιτικές (μειώσεις οργανικών συνθέσεων, ποντοπόρο ναυτιλία – ακτοπλοΐα – πλοία Ε/Γ- Ο/Γ διεθνών γραμμών) στην μείωση της απασχόλησης για τους έλληνες Ναυτικούς, ενώ στην ελληνική και ελληνόκτητη ναυτιλία οργιάζει η μαύρη ανασφάλιστη εργασία που καλύπτει το 80% έως 90% των απασχολούμενων Ναυτικών και αυτό έχει ως αναπόφευκτη συνέπεια την κατάρρευση και διάλυση των ασφαλιστικών μας ταμείων. Αυτή η άθλια αντικοινωνική και ταξική πολιτική υπέρ του εφοπλιστικού κεφαλαίου που έχουν εγκαινιάσει και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 40 χρόνια και την οποία πιστά και απαρέγκλιτα συνεχίζει να υλοποιεί η λεγόμενη κυβέρνηση της ψευτοαριστεράς δεν θα επιτρέψουμε να περάσει για άλλη μια φορά πάνω από τις πλάτες της Ναυτεργασίας!!!
Τσίπρας, Δραγασάκης, Σταθάκης, Κατρούγκαλος Δρίτσας και οι υπόλοιποι του κυβερνητικού νεομνημονιακού επιτελείου έχουν βαρύτατες ευθύνες για την συνέχιση αυτής της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής και κανένα επικοινωνιακό τέχνασμα δεν πρόκειται να τις συγκαλύψει. Ο λαός, οι εργαζόμενοι και ο Ναυτεργατικός κόσμος της χώρας μας θα πορευθούν αγωνιστικά και σε πλήρη σύγκρουση με αυτές τις ανάλγητες καταστροφικές κυβερνητικές πολιτικές και θα αγωνισθούν να τις ανατρέψουν τόσο αυτές όσο και αυτούς που τις υλοποιούν για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου και των πολιτικών ελίτ της Ευρώπης οι οποίοι από κοινού έχουν μετατρέψει την χώρα μας σε αποικία και τον λαό σε πειραματόζωο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών τους».