Επίσκεψη Θ.Δρίτσα σε Λέσβο και Χίο

dritsas chios

Έγινε αυτόπτης μάρτυρας σε περιστατικό αποβίβασης προσφύγων

Ολοκληρώθηκε η διήμερη επίσκεψη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα στα νησιά της Λέσβου και της Χίου. Ο Υπουργός Ναυτιλίας κ. Δρίτσας συνοδευόμενος από τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου κ. Γιάννη Θεοτοκά και κ. Γιάννη Γιαννέλη, αλλά και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Αντιναύαρχο κ. Αθανάσιο Αθανασόπουλο, την Κυριακή επισκέφτηκαν το Λιμεναρχείο Μυτιλήνης, τη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής που εδρεύει στη Μυτιλήνη, όπως και το Λιμενικό Σταθμό στο Μόλυβο, όπου και συνομίλησε με τα πληρώματα των πλωτών σκαφών που επιχειρούν στην περιοχή. Σήμερα βρέθηκαν στο Λιμεναρχείο Χίου, αλλά και στους χώρους που γίνεται η καταγραφή των προσφύγων.
Ο Υπουργός, συναντήθηκε με το προσωπικό και τις τοπικές ενώσεις του Λιμενικού Σώματος τόσο της Λέσβου, όσο και της Χίου. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μυτιλήνη ο κ. Δρίτσας, βρέθηκε μπροστά σε περιστατικό αποβίβασης προσφύγων αλλά και σύλληψης Τούρκου μεταφορέα, από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο Υπουργός Ναυτιλίας συναντήθηκε και συζήτησε τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν την περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, με τον Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Θοδωρή Βαλσαμίδη και με τον Αντιπεριφερειάρχη Χίου κ. Σταμάτη Καρμαντζή. Επίσης συναντήθηκε και με τους Δημάρχους των δυο νησιών, το Δήμαρχο Λέσβου κ. Σπύρο Γαληνό, και το Δήμαρχο Χίου κ. Μανώλη Βουρνούς, καθώς και με τον Πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Χίου κ. Μιχάλη Μπελέγρη.
Σήμερα το πρωί ο κ. Δρίτσας επισκέφτηκε και την Ακαδημία Μηχανικών Χίου, ενώ πριν αναχωρήσει από το νησί της Χίου συναντήθηκε με την Ένωση Συνταξιούχων του ΝΑΤ στον Οίκο Ναύτου.

Ο Υπουργός σε δήλωσή του πρωί στον ιστότοπο Politischios.gr αναφέρθηκε στο σκοπό του ταξιδιού, λέγοντας:
«Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Γιάννης Θεοτοκάς, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος και εγώ εν’ όψει και των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς αποφασίσαμε να κάνουμε ένα ταξίδι σύντομο μεν αλλά πολύ ουσιαστικό, για να έρθουμε σε επαφή με τη μάχιμη δύναμη της ελληνικής πολιτείας, το Λιμενικό Σώμα, τις γυναίκες και τους άνδρες, είτε στις υπηρεσίες είτε στα πλωτά σκάφη, που δίνουν τεράστιο αγώνα για την ανθρώπινη και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών, σώζοντας ανθρώπινες ζωές.
Ταυτόχρονα η επίσκεψη περιλαμβάνει και συνολικότερα ζητήματα, που αφορούν τη νησιωτικότητα, τη νησιωτική πολιτική, τις ανάγκες για ένα σχεδιασμό ενόψει της λειτουργίας του Συμβουλίου Νησιωτικής Πολιτικής και για αυτό θα έχουμε και επαφές και με τους εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης όπως επίσης θα έχουμε συνάντηση και με την Ένωση Συνταξιούχων του ΝΑΤ, από τη στιγμή που είναι πολύ επίκαιρο το ζήτημα της προοπτικής λειτουργίας του Ναυτικού Απομαχικού Ταμείου, και είναι μια σοβαρή συζήτηση που και στον Πειραιά διεξάγεται.
Είναι ανοιχτά θέματα. Η νησιωτική Ελλάδα αντιμετωπίζει πολλαπλά προβλήματα και προβλήματα σύνδεσης αυτής της τεράστιας προσπάθειας για τις προσφυγικές ροές με την ταυτότητα και την προοπτική των νησιών αλλά και προβλήματα γενικότερων σχεδιασμών, αναπτυξιακών στην νέα πορεία της ελληνικής πραγματικότητας. Με όλες τις δυσκολίες, με όλες τις καταστάσεις που πραγματικά μας γεννούν άγχος πολλές φορές, αισιοδοξούμε ότι ιδιαίτερα από τα νησιά μπορεί να αρχίσει μια νέα αναγεννησιακή προσπάθεια για αυτή την κοινωνία, για αυτό το λαό, για αυτό τον τόπο και αυτή είναι και η ευχή μας για τον καινούργιο χρόνο.»

eep logo