Κοπή Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Υπουργείου Ναυτιλίας

yna pita

Πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 19 Ιανουαρίου η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Πειραιά κ.κ. Σεραφείμ και παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρή Δρίτσα.

Στην τελετή παρέστησαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ, Α΄ Πειραιά και Νησιών Ελένη Σταματάκη, Β΄ Πειραιά Ευαγγελία Καρακώστα και Ειρήνη Κασσιμάτη, ο βουλευτής της ΝΔ Β΄ Πειραιά Ιωάννης Τραγάκης, η βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Β΄ Πειραιά Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου, ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πειραιά Νικόλαος Γεωργόπουλος, οι Γενικοί Γραμματείς του Υπουργείου Ιωάννης Θεοτοκάς, Αθανάσιος Χριστόπουλος και Ιωάννης Γιαννέλλης – Θεοδοσιάδης, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος Λ.Σ-ΕΛ.ΑΚΤ. Αθανάσιος Αθανασόπουλος, οι Υπαρχηγών Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχοι Λ.Σ Αθανάσιος Χονδρονάσιος και Νικόλαος Πατρινός, οι Διευθυντές Κλάδων Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ. και του λοιπού στρατιωτικού και πολιτικού προσωπικού του Υπουργείου. Επίσης, στην τελετή παραβρέθηκαν, επίτιμοι Αρχηγοί του Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ, Πρόεδροι της Λέσχης Λ.Σ. και της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Λ.Σ., εκπρόσωποι του Πολεμικού Ναυτικού, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και εκπρόσωποι των Ελληνικών Δικαστικών Αρχών, της Ναυτιλιακής κοινότητας, των Συνδικαλιστικών Ενώσεων του Λ.Σ. και των Ναυτιλιακών Συντακτών του Υπουργείου.

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, στο σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε:
“Πανηγυρική μέρα σήμερα, Σεβασμιότατε, κύριοι εκπρόσωποι του Κοινοβουλίου και των πολιτικών κομμάτων, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, κύριε Αρχηγέ, κύριοι Ανώτατοι Αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος, κύριοι Υπαρχηγοί, Κλαδάρχες, Πολιτικοί Υπάλληλοι του Υπουργείου και στελέχη του Λιμενικού Σώματος. Αξιότιμοι κύριοι και κυρίες εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας, της εργασίας, της επιχειρηματικότητας. Κυρίες και κύριοι εκπρόσωποι του τύπου και ιδιαίτερα του ναυτιλιακού τύπου. Με πολλή χαρά σας υποδεχόμαστε σε αυτήν την τελετή που έχει πάντα έναν έντονο συμβολισμό. Θα μου επιτρέψετε Σεβασμιότατε να μπω ίσως στα χωράφια σας με όλο το σεβασμό.
Η κοπή της πίτας δεν νομίζω ότι κυρίως συμπυκνώνει τον συμβολισμό, σε αυτήν καθεαυτή την κοπή, όσο κυρίως, με βάση και την παράδοση του Μεγάλου Βασιλείου και της παραδοσιακής αφήγησης, συμπυκνώνει τον συμβολισμό της διανομής. Ακριβώς αυτή η παράδοση, θέλει την αφήγηση σε δύσκολες στιγμές κινδύνου μιας κοινωνίας, να συγκεντρωθούν όλα εκείνα τα εφόδια, υλικά, άλλα και όχι μόνο, για να συγκροτηθεί η άμυνα μιας κοινωνίας σε απειλή. Όταν η απειλή παρήλθε, επειδή ο Μέγας Βασίλειος δεν μπορούσε πια να αποδώσει στον καθένα ότι ακριβώς είχε συνεισφέρει, έκανε αυτήν την διανομή, επί ίσοις όροις, σε όλους, μέσα από την πολιτεία και την κοινωνία που είχε βγει από τον κίνδυνο και που χάραζε καινούριες προοπτικές μιας νέας πορείας, με αυτοπεποίθηση. Αιώνες μετά, οι δημοκρατικές και προοδευτικές προοπτικές των κοινωνιών, και στην Ευρώπη, άλλα και σε μέρη του πλανήτη, με τα ριζοσπαστικά και προοδευτικά δημοκρατικά, κοινωνικά κινήματα, αυτήν την παράδοση την αποτύπωσαν, -γιατί η ιστορία δεν είναι ευθύγραμμη πότε, αλλά και δεν μένει τίποτα χαμένο, όταν καταγράφεις σημαντικά γεγονότα-την αποτύπωσαν, σ’ αυτό που διακηρύχτηκε με δυο φράσεις. Από τον καθένα, σύμφωνα με τις δυνατότητες του, στον καθένα, σύμφωνα με τις ανάγκες του .
Νομίζω ότι σήμερα, στη κρίσιμη στιγμή που περνάει ο τόπος μας, όταν αυτές οι δυνατότητες, ολοένα και συρρικνώνονται και αυτές οι ανάγκες, ολοένα και μεγιστοποιούνται και γίνονται πιεστικότερες, η κοπή της βασιλόπιτας και στο Υπουργείο μας και στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, η έναρξη του νέου έτους, θέτει επιτακτικά στην επικαιρότητα, τέτοιου είδους κορυφαία ζητήματα. Η κοινωνική δικαιοσύνη, η αλληλεγγύη, η αδελφικότητα, η συνεννόηση, δεν είναι μόνο απαραίτητοι οροί για την κοινωνική συνοχή, αλλά είναι και αδήριτοι όροι ανάγκης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη και αναγέννηση. Δεν υπάρχει κοινωνία προοδεύουσα χωρίς κοινωνική δικαιοσύνη .
Με αυτές τις σκέψεις σας χαιρετίζω. Νομίζω ότι όλοι μαζί, και το πολιτικό προσωπικό και το Λιμενικό Σώμα, καταβάλλετε τεράστιες προσπάθειες, ξεπερνώντας τον εαυτό σας, για να ανταποκριθείτε σε ανάγκες λειτουργίας ενός Υπουργείου πολυθεματικού, πολυμετωπικού, καίριας σημαίας για τον τόπο, και στην συγκυρία αυτή, με το Λιμενικό Σώμα και τα ειδικά τμήματα του, που στελεχώνουν τις μονάδες της πρώτης γραμμής του Αιγαίου, με τον τεράστιο αγώνα και την τιτάνια προσπάθεια, ανθρωπισμού, αλλά και κυριαρχίας, για την υποδοχή και τη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.
Γυναίκες και άνδρες του Σώματος ανταποκρίθηκαν και συνεχίζουν να ανταποκρίνονται με τον ίδιο ζήλο και επαγγελματισμό, για την αντιμετώπιση ενός υψηλού καθήκοντος, μέσα σε οδυνηρά βιώματα ανθρωπιστικής κρίσης. Νομίζω ότι έχουμε όλες τις προοπτικές να συνεχίσουμε με αισιοδοξία, με αυτοπεποίθηση και με περηφάνια. Δεν επαιρόμεθα ότι έχουμε κάνει φοβερά και τρομερά πράγματα, αλλά νομίζω ότι έχουμε δικαίωμα, όχι στην έπαρση, αλλά στην εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας. Ότι βαδίζουμε σε ένα στέρεο δρόμο και μπορούμε πραγματικά μέσα από αυτόν να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες.
Ας είναι λοιπόν, το 2016 μια δημιουργική χρονιά για όλους μας. Το στοίχημα της καθημερινής προσπάθειας για μία νέα προοπτική, για μία νέα αρχή για ένα καλύτερο αύριο μπροστά μας, ας το κερδίσουμε. Χωρίς να έχω ποτέ στη ζωή μου σχέση με προκαταλήψεις ή με προλήψεις, οφείλω να επικοινωνήσω μαζί σας έναν καλό οιωνό που βιώσαμε το βράδυ της πρωτοχρονιάς, όταν υποδεχθήκαμε μαζί με τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος και τον Λιμενάρχη Πειραιά, το πρώτο πλοίο που κατέπλευσε στις 00.10 στο λιμάνι της πόλης μας, όπου μπαίνοντας στο λιμάνι, ταυτόχρονα την ώρα που έμπαινε στον προλιμένα, μέσα στο πλοίο γεννήθηκε και ένα κοριτσάκι. Αυτό, ως είδηση, δεν έγινε πολύ γνωστή, αλλά είναι και αυτός ένας συμβολισμός που μπορούμε να τον αξιοποιήσουμε. Είναι ένας καλός οιωνός. Εύχομαι να κερδίσουμε το στοίχημα. Καλή χρονιά.»

eep logo