Αντώνης Νταλακογεώργος: Ο αγώνας για το λιμάνι συνεχίζεται…

olp ktirio dioikisis limani

Με δήλωσή του ο Γενικός Γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Πειραιά εκφράζει την έντονη αντίθεσή του στην πώληση του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ στην κινέζικη Cosco και την απόφαση του να «συνεχίσει και να κλιμακώσει τους αγώνες του» ενάντια στο «ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας».
Ολόκληρη η επιστολή του Α. Νταλακογεώργου έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού αμαρτωλού ΤΑΙΠΕΔ έγινε αποδεκτή τελικά η «βελτιωμένη προσφορά της COSCO» που ήταν και η μοναδική πολυεθνική που κατέθεσε προσφορά για την αγορά του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του 67%. Τελικά η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ μέσω του ελεγχόμενου από αυτήν ΤΑΙΠΕΔ προχωράει στο ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας και το παραδίδει στην κινέζικη κρατική και πολυεθνική COSCO. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πολιτική αθλιότητα και το πιο ακραίο ανοσιούργημα που πραγματοποιεί η κυβέρνηση της λεγόμενης «αριστεράς».
Σημειώνουμε ότι μέχρι και τον Μάη του 2015 διακήρυσσαν ακριβώς το αντίθετο τα στελέχη της και επί σειρά ετών κατακεραύνωναν με τον δημόσιο λόγο τους την οποιαδήποτε απόπειρα για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Σήμερα χωρίς ίχνος ντροπής και ενοχής ολοκληρώνουν την ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ που είχαν εγκαινιάσει οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – Ν.Δ.
Θλιβεροί και τραγικοί πρωταγωνιστές σε αυτό το έγκλημα σε βάρος του δημόσιου παραγωγικού πλούτου του ελληνικού λαού Τσίπρας – Δραγασάκης – Σταθάκης – Τσακαλώτος και από κοντά τους ο κ. Θοδ. Δρίτσας….. Αποδείχνουν για πολλοστή φορά ότι είναι πειθήνια όργανα των τοκογλύφων δανειστών και των νεοφιλελεύθερων αντιλαϊκών πολιτικών τους!!!
Το ξεπούλημα του ΟΛΠ και μάλιστα με εξευτελιστικό τίμημα δείχνει ότι είναι αδίστακτοι και προσφέρουν τον πλούτο της χώρας στο μεγάλο εγχώριο και ξένο πολυεθνικό κεφάλαιο.
Τα όσα ισχυρίζεται η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ είναι παντελώς ανυπόστατα περί 1,5 δις ευρώ… Στην πραγματικότητα το τίμημα όπως αυτό διαμορφώνεται με την πώληση του 67% των μετοχών (22 ευρώ ανά μετοχή) ανέρχεται σε 280 εκατομμύρια ευρώ, αυτά και μόνο αυτά θα δοθούν άμεσα, στην τιμή αυτήν κλειδώνει η πώληση του υπόλοιπου 16% το οποίο θα δοθεί σε 5 χρόνια.
Στην πραγματικότητα η COSCO θα αυτοχρηματοδοτήσει την «επένδυσή» της αφού αγοράζοντας τον ΟΛΠ θα εισπράττει τα ενοίκια τα οποία υποχρεούταν να καταβάλει η ΣΕΠ Α.Ε για τις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του ΣΕΜΠΟ.
Ο Ελληνικός και Πειραϊκός λαός δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα τετελεσμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να νομιμοποιήσει έναν διαγωνισμό που έγινε κάτω από σκοτεινές και αδιαφανείς διαδικασίες και τελικά οδήγησε στην παράδοση του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας, στο ξεπούλημά του.
Ο εθνικός στρατηγικός αλλά και κοινωνικός – οικονομικός χαρακτήρας του ΟΛΠ για την χώρα και τον λαό επιβάλει να συνεχισθεί ο πολύμορφος αγώνας για να μην περάσει το λιμάνι του Πειραιά στα κοράκια και τα πιράνχας των πολυεθνικών μονοπωλιακών ομίλων.
Το εργατικό κίνημα, οι δυνάμεις της συνεπούς και ριζοσπαστικής αριστεράς και εκατοντάδες κοινωνικοί φορείς της πόλης μας δεν πρόκειται να αποδεχτούν το ντε φάκτο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και του δημόσιου παραγωγικού πλούτου.
Όπως δεν αποδέχθηκαν το ξεπούλημα με την μορφή σύμβασης παραχώρησης της προβλήτας ΙΙ και ΙΙΙ που έδωσε την δυνατότητα στην κινεζική εταιρεία να μετατρέψει μέρος από το λιμάνι σε ελεύθερη οικονομική ζώνη και να επιβάλει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, έτσι και τώρα θα αντιπαλέψουν με όλες τις δυνάμεις τους την πλήρη ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Πρέπει να σημειώσουμε ότι η ευθύνη δεν βρίσκεται μόνο στην πλευρά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και στο παλιό μνημονιακό πολιτικό προσωπικό, αλλά και σε δυνάμεις και εκπροσώπους της πολιτικής κοινωνικής αυτοδιοικητικής και συνδικαλιστικής εκπροσώπησης οι οποίοι με την τακτική τους συνέβαλαν τα μέγιστα στην αποδυνάμωση, στην υπονόμευση και την διάσπαση του κινήματος κατά της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ.
Είναι οι ίδιες αυτές δυνάμεις που πρωταγωνίστησαν στις επιμέρους εξαιρέσεις και παραχωρήσεις από την σύμβαση αφήνοντας στο απυρόβλητο το κεντρικό ζήτημα που ήταν και είναι το ξεπούλημα του ΟΛΠ, είναι αυτές οι δυνάμεις που αποδέχτηκαν την διαίρεση και τον τεμαχισμό του ΟΛΠ όπως επίσης νομιμοποίησαν τις κυβερνητικές επιλογές, στοχοποιούν τον άθλιο ρόλο του ΤΑΙΠΕΔ χωρίς ποτέ όμως να ψελλίσουν ίχνος κριτικής για το μεθοδευμένο έγκλημα της κυβέρνησης και ταυτόχρονα αγκάλιαζαν τον Τσίπρα κατά την πρόσφατη κάθοδό του στο Κερατσίνι όπου δημαγωγικά προσπάθησε να αξιοποιήσει τον αγώνα και την κατάκτηση των κατοίκων και των κινημάτων τους για τα Λιπάσματα της Δραπετσώνας.
Προφανώς τώρα αυτές οι ίδιες δυνάμεις θα χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα δικαιώματα και τις θέσεις των εργαζομένων οι οποίες δεν διασφαλίζονται και δεν κατοχυρώνονται…… Ήταν επίσης οι ίδιες δυνάμεις και οι φορείς της πόλης οι οποίοι ονειρεύονταν μέτωπα και συμμαχίες με τον εκλεκτό Δήμαρχο της πόλης που στηρίχθηκε από το κεφάλαιο και τους εφοπλιστές……
Για το ταξικό εργατικό αγωνιστικό κίνημα η υπογραφή της κυβέρνησης και του παραρτήματός της το ΤΑΙΠΕΔ, δεν το δεσμεύει και για τον λόγο αυτόν θα συνεχίσει και θα κλιμακώσει τους αγώνες του για να μετατραπεί σε κουρελόχαρτο για τα σκουπίδια η συμφωνία κυβέρνησης και COSCO για το ξεπούλημα του μεγαλύτερου λιμανιού της χώρας μας».

eep logo