Μ.Σακέλλης: Περισσότερα δρομολόγια, μείωση της επιβατικής κίνησης

sakellis seen

Μικρότερη επιβατική κίνηση για τη φετινή χρονιά παρά τον μεγαλύτερο αριθμό δρομολογίων της ακτοπλοiας προανήγγειλε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας Μιχάλης Σακέλλης.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ, φέτος πρόκειται να δρομολογηθούν νέα πλοία μεγαλύτερης χωρητικότητας ενώ τα δρομολόγια υπολογίζεται ότι θα αυξηθούν από 40.000 πέρυσι σε 41.000 φέτος.

Ο κ. Σακέλλης προδιέγραψε περαιτέρω συρρίκνωση της επιβατικής κίνησης των Ελλήνων με παράλληλη αύξηση των αλλοδαπών επιβατών -εκτός των προσφύγων.

Αναφερόμενος στη διακίνηση προσφύγων, σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή έχουν ναυλωθεί από την Πολιτεία τρία πλοία, η μίσθωση των οποίων έληγε κανονικά στις 29 Φεβρουαρίου, αλλά έχει παραταθεί ως ότου ολοκληρωθεί ο νέος διαγωνισμός.

Ο νέος διαγωνισμός αναμένεται να βγει στον «αέρα» την επόμενη εβδομάδα και προβλέπει αρχικά τη μίσθωση ενός μεγάλου πλοίου και ενός μικρότερου αποκλειστικά για τη μεταφορά προσφύγων.

Για τη φετινή τουριστική περίοδο, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ εκτίμησε ότι θα κινηθεί στα περυσινά επίπεδα. Σημειώνεται ότι το 2015 καταγράφηκε μείωση 7% της επιβατικής κίνησης.

Ο κ. Σακέλλης κάλεσε την κυβέρνηση να αναθεωρήσει άμεσα το ύψος των μισθωμάτων για τις γραμμές δημόσιας υπηρεσίας, ώστε να προσελκυστούν νεότερα πλοία.

Αν δεν συμβεί αυτό, προειδοποίησε, θα υπάρξει πρόβλημα τα επόμενα χρόνια με την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων νησιών καθώς αυτά που τα εξυπηρετούν αυτή τη στιγμή είναι μεγάλης ηλικίας και οδεύουν προς απόσυρση ενώ ταυτόχρονα, δεν είναι εύκολο να βρεθούν διαθέσιμα πλοία από τη διεθνή αγορά.

Δείτε ολόκληρη την ομιλία του προέδρου του ΣΕΕΝ κ.Σακέλλη