«Βόρεια οδό» από την άνοιξη βλέπουν οι Λιμενικοί

prosfyges sto dromo

Στροφή προσφύγων προς Ρωσία και βαλτικές χώρες μόλις λιώσουν τα χιόνια

«Την άνοιξη που βελτιώνονται οι καιρικές συνθήκες και λιώνουν τα χιόνια μπορεί να υπάρξει αισθητή μεταβολή του σκηνικού για τις προσφυγικές ροές. Είναι δηλαδή σοβαρό το ενδεχόμενο να ανοίξει η "βόρεια οδός" για τους πρόσφυγες από Τουρκία προς κεντρική Ευρώπη μέσω Καυκάσου. Με το δεδομένο βέβαια ότι και η Ελλάδα με τα κλειστά σύνορα θα αποτελεί συνώνυμο του αδιεξόδου. Αυτό εφόσον συμβεί θα έχει αποτέλεσμα τη μείωση των προσφυγικών ροών προς τη χώρα μας» έλεγαν προς «Το Βήμα» αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής μετά τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό και λίγο προτού δουν το φως της δημοσιότητας οι κινήσεις των βαλτικών χωρών για να σηκώσουν φράκτη στα σύνορά τους με τη Ρωσία.

Διακινητές από τον Βορρά

Όπως επεσήμαναν, το 2015 στη χώρα μας συνελήφθησαν 500 διακινητές εκ των οποίων 100 ήταν από τη Γεωργία και την Ουκρανία, «κάτι που δείχνει πως απασχολεί τα κυκλώματα από τις χώρες αυτές το ζήτημα της μεταφοράς προσφύγων, που είναι από τις πιο επικερδείς παράνομες δραστηριότητες στην ευρύτερη περιοχή στοχεύοντας κυρίως τους Αφγανούς, που είναι συνηθισμένοι να ζουν στα βουνά και τους μετανάστες χωρών που δεν έχουν προοπτική να περάσουν στα Βαλκάνια μέσω πΓΔΜ».

Σημείωναν ακόμη ότι ήδη στη Ρωσία φαίνεται πως έχουν δημιουργηθεί «υποδομές» από τους σύγχρονους δουλέμπορους υπενθυμίζοντας την αντιπαράθεση μεταξύ Νορβηγίας και Ρωσίας. Στα τέλη Ιανουαρίου η Νορβηγία επεδίωξε να απελάσει 5.500 μετανάστες, ωστόσο ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ απάντησε τότε πως αν και έλαβαν ρωσική βίζα, η Μόσχα δεν επιθυμεί να τους δεχθεί πίσω. Επρόκειτο κυρίως για Σύρους οι οποίοι επέλεξαν να περάσουν μέσω της «βόρειας οδού» προκειμένου να αποφύγουν το επικίνδυνο ταξίδι μέσω Ελλάδας (παίρνοντας το ρίσκο πιθανού ναυαγίου στο Αιγαίο) και «βαλκανικού διαδρόμου».

Τότε ο κ. Λαβρόφ είχε πει ότι «η συζήτηση αφορά ανθρώπους που ήρθαν στη Ρωσία είτε για να εργαστούν είτε για να επισκεφτούν συγγενείς. Δεν δήλωσαν τον αληθή σκοπό της επίσκεψής τους, θέλοντας απλώς να περάσουν στη Νορβηγία. Δηλαδή έδωσαν επίτηδες ψευδή στοιχεία για τον σκοπό της παρουσίας τους στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Ροές 30 φορές αυξημένες από Τουρκία τον Ιανουάριο - Φεβρουάριο

Τα στελέχη του Λιμενικού τόνιζαν ότι το πρώτο δίμηνο του έτους στη χώρα μας εισήλθαν περίπου 126.000 πρόσφυγες προερχόμενοι από τα τουρκικά παράλια, εμφανίζοντας σημαντική αύξηση (περίπου 30 φορές πιο πάνω) σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα πέρυσι.

«Αν υπολογίσετε από 1.000 ευρώ τον καθένα, αναλογιστείτε το κέρδος για τα κυκλώματα» πρόσθεταν και υπογράμμιζαν ότι «από τη στιγμή που θα συνειδητοποιήσουν οι πρόσφυγες ότι στην Ελλάδα θα παγιδευτούν θα σταματήσουν και να πληρώνουν τους διακινητές που δρουν στα τουρκικά παράλια επειδή θα θεωρηθούν αναξιόπιστοι υποσχόμενοι πέρασμα προς την Ευρώπη μέσω της χώρας μας. Αυτό θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν κυκλώματα από Γεωργία, Ουκρανία, Ρωσία κ.α. που θα τους πείσουν να ακολουθήσουν μια πιο χρονοβόρα "βόρεια οδό" αλλά χωρίς τον κίνδυνο ναυαγίου με προορισμό τις σκανδιναβικές χώρες ή τα κράτη της κεντρικής Ευρώπης, καθώς γνωρίζουν πως οι μετανάστες είναι αποφασισμένοι να φτάσουν στον τελικό προορισμό τους που είναι μια άλλη χώρα και όχι την Ελλάδα, όπου πιθανόν θα εγκλωβιστούν, ή κάποιο κράτος των Βαλκανίων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογο προβληματισμό για μετακίνηση προσφυγικών ροών προς τη Σκανδιναβία μέσω Ρωσίας εξέφρασαν πρόσφατα σε έλληνες συναδέλφους τους στελέχη διωκτικών αρχών της Φινλανδίας με βάση τις αφίξεις μεταναστών του 2015. Ήταν ανάλογη περίπτωση με τους μετανάστες που εντοπίστηκαν στη Νορβηγία.

Οι μισοί είναι Σύροι και το ένα τρίτο Αφγανοί, «εξαφανισμένοι» οι προερχόμενοι από Β. Αφρική

Σχετικά με τη σταθερότητα που παρατηρείται στις αφίξεις των προσφύγων από τη γειτονική Τουρκία (περίπου 2.000 την ημέρα ανάλογα και με τις καιρικές συνθήκες) έλεγαν ότι μέχρι στιγμής οι πρόσφυγες δεν έχουν συνειδητοποιήσει τι συμβαίνει στην Ειδομένη ελπίζοντας πως θα γίνει ένα «θαύμα» και θα ανοίξουν τα σύνορα. Από τους αφιχθέντες περίπου 48% είναι Σύροι, 26% Αφγανοί, 17% Ιρακινοί και από 3% μετανάστες από Πακιστάν και Ιράν.

Σχετικά με την παρουσία προσφύγων στην Τουρκία εκτιμάται πως βρίσκονται περίπου 3,5 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 3 εκατομμύρια είναι Σύροι και υπόλοιποι διαφόρων εθνικοτήτων.

Για τη συνδρομή του ΝΑΤΟ τα στελέχη του Λιμενικού επεσήμαναν ότι είναι σημαντική, ωστόσο θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα κινδυνέψει καμία ανθρώπινη ζωή στη θάλασσα και στο σημείο αυτό τόνιζαν με νόημα ότι «θα έπρεπε οι διωκτικές αρχές τουρκικές και ευρωπαϊκές να στοχεύσουν στις ερημικές παραλίες που ξεκινούν οι μετανάστες και στα σημεία που κλείνονται οι μεταφορές, που πωλούν ακατάλληλα σωσίβια, κακές ποιοτικά βάρκες κ.λπ. Αντίθετα το πρόβλημα το άφησαν και εξαπλώθηκε και το βάρος έπεσε στις δυο ακτοφυλακές».

tovima.gr

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ