Τα μυστήρια του προβλήτα Ι

olp provlita I

Ευρύτερες διαστάσεις προσλαμβάνει η υπόθεση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο ΟΛΠ στην υποδομή του προβλήτα Ι. Η υπόθεση η επανέρχεται στην επιφάνεια τώρα μετά από απόφαση του Αρείου Πάγου που ξαναστέλνει στο Εφετείο Πειραιά μια παλαιότερη υπόθεση που πολλοί εκτιμούν πως σχετίζεται ευθέως.

Για το ζήτημα αναμένεται να κινηθεί δικαστικά και ο ΟΛΠ καθώς τα σχετικά προβλήματα, σύμφωνα με δύο εκθέσεις τεχνικών συμβούλων του ΤΑΙΠΕΔ, αναμένεται να του κοστίσουν περί τα 14 εκατομμύρια ευρώ αλλά σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις υπολογίζεται να υπερβούν τα 16 εκατομμύρια ευρώ. Τα ποσά αυτά θα καταβάλει βέβαια η εισηγμένη και κατά τα φαινόμενα θα προέλθουν από το επενδυτικό πρόγραμμα που έχει δεσμευτεί να κάνει η Cosco στα πλαίσια της προσφοράς με την οποία κηρύχτηκε προτιμητέος επενδυτής και θα αποκτήσει το 67% του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης. Να σημειωθεί πως τον προβλήτα Ι διαχειρίζεται μόνος του ο ΟΛΠ καθώς μόνον οι προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ αφορούν την από το 2008 παραχώρηση στην Cosco.

Η καθίζηση του προβλήτα Ι - που από το 2011 οπότε και παραλείφθηκε το έργο μέχρι και το 2014 έχει ξεπεράσει τα 11 εκατοστά- δεν εμπλέκει μόνον αυτούς που έλεγξαν και παρέλαβαν το έργο αλλά και εκείνους που το κατασκεύασαν όπως και όσους εργάστηκαν στην προετοιμασία του. Και οι επόμενες μέρες μπορεί να αποδειχθούν κρίσιμες για τον καταλογισμό ευθυνών αφού αυτή την Πέμπτη 17 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη να γίνει στο Ναυτικό Εφετείο Πειραιά η συζήτηση της υπόθεσης του διαγωνισμού ανέλκυσης του πλοίου "Άγιος Νεκτάριος" και της διάλυσης άλλων δύο παροπλισμένων πλοίων, των "Νήσος Χίος” και "Θησεύς”.

Οι δυο υποθέσεις εικάζεται ευρέως πως συνδέονται ευθέως καθώς πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται πως το πλοίο Άγιος Νεκτάριος δεν ανελκύσθει, ή δεν ανελκύσθει ολόκληρο, από γνωστή στον Πειραιά παλαιά εταιρεία που ανέλαβε να απομακρύνει και τα τρία αυτά πλοία. Αποτέλεσμα σύμφωνα με αυτό το σενάριο ήταν να χτιστεί ο προβλήτας Ι πάνω στο ναυάγιο και με την πάροδο του χρόνου και την αποσύνθεση που επήλθε να καταστεί σαθρό το υπόβαθρο θεμελίωσης της όλης υποδομής.

Η συζήτηση στο Εφετείο την Πέμπτη γίνεται εξαιτίας του πολυετούς δικαστικού αγώνα που δίνει ένας εκ των πλοιοκτητών, όχι του βυθισμένου, ο οποίος εμφανίζεται να επιζητά αποζημίωση διότι θεωρεί ότι κακώς κατασχεθήκαν και δόθηκαν τουλάχιστον των δικών του συμφερόντων τα περιουσιακά στοιχεία Πέμπτη.

Η έκβαση της δικής του υπόθεσης όμως αναμένεται αν όχι να καθορίσει πάντως σίγουρα να ρίξει φως και στην υπόθεση του προβλήτα Ι αφού στα πλαίσια της αυτής της υπόθεσης έχουν εμφανίζεται στοιχεία σύμφωνα με τα οποία αν όχι το μεγαλύτερο τουλάχιστον το μισό τμήμα του Αγίου Νεκταρίου παραμένει κάτω από την προβλήτα Ι.

Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ το οποίο ελέγχει το 74% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΠ έχει ζητήσει από το διοικητικό συμβούλιο της εισηγμένης να ασκήσει όλα τα δικαιώματα αστικής και ποινικής φύσης έναντι των αντισυμβαλλομένων και υπευθύνων που ανέλαβαν και παρέλαβαν το έργο της κατασκευής και εξοπλισμού του προβληματικού όπως αποδεικνύεται από εκθέσεις των Hamburg Port Consulting GmbH και Μαρνέτ, προβλήτα Ι του λιμανιού του Πειραιά.

ψαπιταλ.γρ

Pin It