1η Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών στη Σκύρο!

1 akadhmia perivallontikon ekpaidefton skyros

Η Συνεργασία του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεχίζεται με μια νέα Πανελλήνια καινοτομία. Την πρώτη στην Ελλάδα Ακαδημία Περιβαλλοντικών Εκπαιδευτών!!
Τα μαθήματα της Ακαδημίας άρχισαν την 11η Ιουλίου και θα ολοκληρώθηκαν την 17η Ιουλίου 2016. Συμμετείχαν 35 σπουδαστές του Πανεπιστημίου Αιγαίου που μετακόμισαν στη Σκύρο προκειμένου να παρακολουθήσουν τα πρόγραμμα της Θερινής Ακαδημίας.

Στην Ακαδημία έκαναν παρουσιάσεις και διαλέξεις οι ακόλουθοι :
• Ο Καθηγητής του Ε.Μ.Π και Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Λιμένων Κων. Μουτζούρης, παρουσίασε την «Μελέτη Περίπτωσης: Προστασία Ακτών από τη Διάβρωση»
• Ο Κος Θεόδωρος Κόντες Πρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιεροπλοίων & Φορέων Ναυτιλίας παρουσίασε την «Ανάπτυξη κρουαζιέρας/ Οικονομικά στοιχεία/ Οφέλη/ Προτάσεις για αναγκαίες βελτιώσεις»
• Η καθηγήτρια του τμ. Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σκαναβή Κωνσταντίνα, στη θεματική κατηγορία, Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, Αγωγή και Επικοινωνία την «Η Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο πεδίο εφαρμογής/ Περιβαλλοντική Κατασκήνωση»
• Ο καθηγητής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κος Ευάγγελος Μανωλάς Παρουσίασε την εισήγησή του «Το οικολογικό χωριό ως απόπειρα επαναπροσδιορισμού της σχέσης ανθρώπου και φύσης»
• Ο Αναπληρωτής καθηγητής Περιφερειακής Ανάπτυξης και πρώην Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας κος Ιωάννης Σπιλάνης παρουσίασε και ανέλυσε την «Ολοκληρωμένη διαχείριση Νησιώτικου περιβάλλοντος υπό την επίδραση των κλιματικών αλλαγών»
• Η Υπ. Διδάκτωρ Περιβαλλοντικής Επικοινωνίας κα Αριστέα Κουνάνη, Γεωπόνος την εργασία «Ουτοπικές ιδιαιτερότητες και η δυναμική τους ως προς την προώθηση υπεύθυνης Περιβαλλοντικής συμπεριφοράς»
• Η Καλλιόπη Μαρίνη, Ψυχολόγος -Ψυχοθεραπεύτρια, Υποψήφια Διδάκτωρ Παν/μίου Αιγαίου την διάλεξη «Ομαδικότητα και Συνεργασία»
• Ο κος Νίκος Φανός – Φωτογράφος, την παρουσίαση «Εικόνα και Ήχος, Δημιουργώντας Περιβαλλοντικό συναίσθημα»
• Ο Δημοσιογράφος κος Φώτης Καρύδας την παρουσίαση «Τουρισμός Δημοσιογραφία Περιβάλλον»
• Ο κος Νικόλας Xαραλάμπους Πρόεδρος της Hellenic Seaplanes την διάλεξη «Πως η ανάπτυξη μπορεί να προωθήσει περιβαλλοντική συνείδηση»
• Η Κα Άννα Σταφιδά, Δημοσιογράφος πρώην Ακολούθος Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Κύπρο, την Διάλεξη «Περιβαλλοντική εκπαίδευση και Δημοσιογραφία»
• Ο Κος Κυριάκος Αντωνόπουλος Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Σκύρου –την παρουσίαση «Το αίσθημα της ενδυνάμωσης , Το παράδειγμα του Λιμένα Λιναριάς, Σκύρου»
• Ο κος Χρήστος Αγουρίδης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Εναλίων Αρχαιοτήτων τη Διαλεξη «Θαλάσσιο Περιβάλλον και Ενάλια Αρχαιολογία»
• Οι Τελειόφοιτοι φοιτητές του Τμ Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Λευτέρης Καραβιτάκης και Άννα Μαρία Χονδροματίδου την Πτυχιακή Εργασία «Τουριστικό Παρατηρητήριο στη Σκύρο»
• Οι τελειόφοιτες φοιτήτριες Γρηγόρογλου Λιάνα και Μεταξία Σταυρουλάκη την «Παιδική περιβαλλοντική κατασκήνωση στο Λιμάνι της Λιναριάς»

Οι Φοιτητές που παρακολούθησαν την Ακαδημία έλαβαν τα πιστοποιητικά τους σε ειδική τελετή που έγινε στο Λιμάνι της Λιναριάς η οποία πλαισιώθηκε μουσικά.

Το Λιμενικό Ταμείο Σκύρου συνεχίζει στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που έχει από κοινού αναλάβει με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συνεχίζει και το 2016 την Πρακτική Άσκηση Φοιτητών στο Λιμάνι της Λιναριάς με τη ενεργή συμμετοχή άνω των 50 φοιτητών και φοιτητριών.
Παράλληλα συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά η διενέργεια Τουριστικού παρατηρητηρίου η οποία το 2016 έχει επεκταθεί και στον τομέα του Θαλάσσιου Τουρισμού για πρώτη φορά στην Ελλάδα!
Τα αποτελέσματα του Τουριστικού Παρατηρητηρίου του 2105 παραδόθηκαν και προωθήθηκαν στο Δήμο Σκύρου και στους επιχειρηματίες του Τουρισμού για να τα αξιοποιήσουν και να στοχεύσουν στον ορθότερο Τουριστικό προσανατολισμό της Σκύρου.

eep logo