ΤτΕ: Μείωση των εσόδων από τουρισμό και ναυτιλία

1 naftilia prooptiki

Επιβράδυνση των εισπράξεων από τον τουρισμό και τη ναυτιλία δείχνουν τα στοιχεία για το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.
Το πρώτο εξάμηνο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών βελτιώθηκε κατά 1,4 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2015 και εμφάνισε έλλειμμα 2,5 δισ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη βελτίωση των ισοζυγίων των πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων, ενώ το ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε μικρή επιδείνωση. Τον Ιούνιο του 2016, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 1,0 δισ. ευρώ, κατά 496 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του Ιουνίου του 2015.
Το ισοζύγιο αγαθών παρουσίασε βελτίωση κατά 1,3 δισ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016, η οποία οφείλεται κυρίως στη βελτίωση του ισοζυγίου καυσίμων ως αποτέλεσμα της μείωσης των τιμών του πετρελαίου. Επίσης, περιορίστηκαν και οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων, λόγω της διεξαγωγής μεγάλου μέρους των σχετικών συναλλαγών εκτός του εγχώριου τραπεζικού συστήματος μετά την επιβολή των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
Το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα και πλοία δεν παρουσίασε αξιόλογη μεταβολή. Σημειώνεται επίσης ότι, σε σταθερές τιμές, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών παρουσίασαν άνοδο κατά 5,8%, η οποία αντανακλά κυρίως την άνοδο του όγκου των εξαγωγών καυσίμων κατά 14,1%, ενώ οι εξαγωγές αγαθών χωρίς τα καύσιμα, σε σταθερές τιμές, έμειναν σχεδόν στάσιμες.
Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών το πρωτο εξάμηνο του 2016 παρουσίασε πτώση κατά 1,5 δισ. ευρώ, καθώς παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων. Επιπλέον, μείωση εμφάνισαν και οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Συγκεκριμένα στο εξάμηνο τα έσοδα από τον τουρισμό διαμορφώθηκαν σε 3,9 δισ. ευρώ, από 4,1 δισ. ευρώ πέρυσι.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές αφίξεις μη κατοίκων ταξιδιωτών περιορίστηκαν κατά 1,6% και οι αντίστοιχες εισπράξεις κατά 5,8%. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μικρό βαθμό από τη βελτίωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών.
Το ισοζύγιο πρωτογενών εισοδημάτων παρουσίασε πλεόνασμα ύψους 1,2 δισ. ευρώ, κατά 1,1 δισ. ευρώ μ λεγαλύτερο από εκείνο του ίδιου διαστήματος του 2015. Επίσης βελτίωση παρουσίασε και το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων.

Πηγή: cnn.gr

eep logo