Η ηγεσία του ΥΝΑ στην Κρήτη

1 dritsas kriti

Ολοκληρώθηκε η τριήμερη επίσκεψη στην Κρήτη του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρή Δρίτσα, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Γιάννη Θεοτοκά, του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχου Λ.Σ. Σταμάτη Ράπτη, και του Α’ Υπαρχηγού Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχου Λ.Σ. Θεόδωρου Κλιάρη.

Η καθ ’όλα χρήσιμη και εποικοδομητική επίσκεψη της Πολιτικής και Στρατιωτικής Ηγεσίας του Υπουργείου, ξεκίνησε τη Δευτέρα με επίσκεψη στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ηρακλείου. Ο Υπουργός και ο Αρχηγός είχαν σειρά συναντήσεων με τον Κεντρικό Λιμενάρχη και Διοικητή της 7ης ΠΕΔΙΛΣ, Αντιπλοίαρχο Λ.Σ. κ. Δημήτρη Σαϊτάκη, με τους Λιμενάρχες των Λιμενικών Αρχών της Περιφέρειας Κρήτης, με εκπροσώπους των Ενώσεων Προσωπικού Λ.Σ. της Κρήτης και με εκπροσώπους των λιμενεργατών και των λεμβούχων. Ο κύριος Δρίτσας χαρακτηρίζοντας την επίσκεψη στην Κρήτη ως επίσκεψη εργασίας, μίλησε για το φιλόδοξο πρόγραμμα που είναι ήδη σε εξέλιξη για την ενίσχυση του στόλου του Λιμενικού Σώματος μέσα στην επόμενη 5ετία και για τους σχεδιασμούς του Υπουργείου για πλήρη λειτουργία υπηρεσιακών επισκευαστικών βάσεων του Λιμενικού Σώματος, ώστε να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα της συντήρησης των σκαφών. Στην συνάντηση εν συνεχεία, με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σταύρο Αρναουτάκη στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η θαλασσινή ανάπτυξη της Κρήτης, η ασφάλεια, ο έλεγχος, η εξυπηρέτηση των πολιτών, η ενίσχυση της δυναμικότητας του λιμανιού του Ηρακλείου και όλων των λιμενικών εγκαταστάσεων στην Κρήτη και η ασφάλεια των επιβατών αναφορικά με το θαλάσσιο τουρισμό και την προστασία του θαλασσινού περιβάλλοντος, με τον Υπουργό να τονίζει ότι «…το Λιμενικό Σώμα και ο Οργανισμός Λιμένα Ηρακλείου συναντώνται με την Περιφέρεια… ώστε να βρεθούν λύσεις σε προβλήματα που χρονίζουν ή σε ανάγκες που προκύπτουν και όλες μαζί να τις σχεδιάζουμε με έναν αποτελεσματικό και ορθολογικό τρόπο.»

Στον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου βρέθηκε την Τρίτη 30/08/2016 η Ηγεσία του Υπουργείου όπου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο κ. Απόλλωνα Φιλιππή, τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου και τους εργαζόμενους στον ΟΛΗ. Η ανάπτυξη του λιμανιού του Ηρακλείου και ο στρατηγικός σχεδιασμός του, το υδατοδρόμιο και οι προσλήψεις για την κάλυψη κενών οργανικών θέσεων στον ΟΛΗ, ήταν μερικά από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της συνάντησης. Η Λότζια στο Δήμο Ηρακλείου ήταν η επόμενη στάση του Υπουργού Ναυτιλίας, όπου συναντήθηκε με το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό. Στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου με τον Οργανισμό Λιμένα Ηρακλείου, αλλά και στο ζήτημα τη σύνδεσης της Κρήτης με τη Θεσσαλονίκη, ενώ τόσο ο κ. Δρίτσας, όσο και ο κ. Λαμπρινός αναφερόμενοι στο θέμα της χάραξης της χερσαίας λιμενικής ζώνης, με την παρέμβαση και του Προέδρου του ΟΛΗ επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να συμβάλλουν άμεσα στην επίτευξη μιας πραγματικής λύσης η οποία θα είναι αμοιβαία επωφελής.
Στη συνέχεια η πολιτική και στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου, ο Λιμενάρχης Ηρακλείου, Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. κ. Δημήτρης Σαϊτάκης και στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παραβρέθηκαν σε μια σεμνή και με πολλαπλά μηνύματα εκδήλωση ονοματοδοσίας στο Δήμο Μαλεβιζίου, στο Γάζι, όπου οι τοπικές αρχές τίμησαν τη μνήμη του Λιμενοφύλακα Μαρίνου Ζαμπάτη δίνοντας το όνομά του σε οδό της Αμμουδάρας. Ο γενναίος Λιμενοφύλακας Μαρίνος Ζαμπάτης, θρύλος έκτοτε για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ, έχασε τη ζωή του στις 27 Απριλίου 1997, μόλις σε ηλικία 25 ετών σε ώρα εκτέλεσης καθήκοντος, από πυρά εγκληματιών λαθρεμπόρων στη θαλάσσια περιοχή όρμου Παγανιά Θεσπρωτίας.

Το βράδυ της ίδιας μέρας στην Βασιλική Αγίου Μάρκου, ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος τίμησε τους άνδρες και τις γυναίκες του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για την προσφορά τους στη διάσωση και στην αρωγή προς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες παρουσία του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Θοδωρή Δρίτσα, του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Ιωάννη Θεοτοκά, του Αρχηγού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναυάρχου Λ.Σ. Σταμάτιου Ράπτη και του Α’ Υπαρχηγού Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. Αντιναύαρχο Λ.Σ. Θεόδωρο Κλιάρη. Στην τιμητική εκδήλωση για το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. παρέστησαν, επίσης, οι Βουλευτές Νομού Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης και κ. Νίκος Ηγουμενίδης, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Κεντρικός Λιμενάρχης Ηρακλείου και Διοικητής 7ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιπλοίαρχος Λ.Σ. Δημήτριος Σαϊτάκης, εκπρόσωποι των Στρατιωτικών Αρχών της Κρήτης, ο Δήμαρχος του Δήμου Ηρακλείου κ. Βασίλειος Λαμπρινός ο οποίος απένειμε τιμητική πλακέτα στον Αρχηγό Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., Δήμαρχοι της ευρύτερης Διοικητικής Περιφέρειας Νομού Ηρακλείου, καθώς και ο Πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Ηρακλείου κ. Απόλλων Φιλιππής.

Η ακριτική Γαύδος ήταν την Τετάρτη 31/08/2016 ο τελευταίος σταθμός της τριήμερης επίσκεψης στην Κρήτη. Με το νεότευκτο σκάφος του Λ.Σ.- ΕΛ.ΑΚΤ. ΠΑΘ 090, το οποίο έχει λάβει τον όνομα «Νήσος Γαύδος» η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Υπουργείου Ναυτιλίας ταξίδεψε στο νοτιότερο σημείο της Ευρώπης, όπου τους υποδέχτηκε η Δήμαρχος του νησιού κυρία Ευαγγελία Καλλινίκου, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, οι τοπικές Αρχές και κάτοικοι του νησιού. Ο κ. Δρίτσας επισκέφθηκε χαρακτηριστικού ενδιαφέροντος σημεία του νησιού και μίλησε με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ακρίτες κάτοικοι. Χαρακτηρίζοντας τη Γαύδο ως νησιωτικό διαμάντι, ο Υπουργός επεσήμανε το τεράστιο γεωπολιτικό και περιβαλλοντικό ενδιαφέρον, τη φυσική ομορφιά που έχει το νησί και που πρέπει να αξιοποιηθεί, τόσο για την προσέλκυση τουριστών όσο και για τους ίδιους τους κατοίκους, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «…Μόνο 4 παιδιά έχουν μείνει για το σχολείο που σε λίγες μέρες ανοίγει τις πόρτες του και αυτό είναι το πιο εκρηκτικό πρόβλημα.» Τέλος, τόνισε ότι ξεπερνώντας εμπόδια που έχουν προκύψει θα προχωρήσουν οι διαδικασίες αναβάθμισης του λιμανιού, ενώ ανακοίνωσε την απόφαση του Αρχηγού του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ κ. Ράπτη και του Αρχηγείου για λειτουργία λιμενικού φυλακίου στο νησί.

eep logo