Θαλάσσια ρύπανση από δεξαμενόπλοιο στην Αλεξανδρούπολη

1 thalassia rypansi

Θαλάσσια ρύπανση από πετρέλαιο κίνησης βιοντίζελ, επιφανειακού αυτοδιαλυόμενου ιριδίζοντος φιλμ, διαπιστώθηκε το μεσημέρι του Σαββάτου από στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στη θαλάσσια περιοχή των ναύδετων εγκατάστασης εταιρείας πετρελαιοειδών στην Αλεξανδρούπολη.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια εκφόρτωσης του δεξαμενόπλοιου ''ΕΥΒΟΙΑΠΕΤΡΟΛ V'' Ν.Π. 12249, έσπασαν οι δύο αριστεροί κάβοι πρόσδεσής του, με αποτέλεσμα τη μετακίνηση του πλοίου, την αποσύνδεση του εύκαμπτου τμήματος του αγωγού σύνδεσης και την θραύση του εύκαμπτου τελικού τμήματος του υποθαλασσίου αγωγού της παραπάνω εγκατάστασης, με συνέπεια τη διαρροή πετρελαίου κίνησης βιοντίζελ.
Άμεσα στην θαλάσσια περιοχή κατέπλευσαν περιπολικά σκάφη του Λιμενικού και διαπιστώθηκε θαλάσσια ρύπανση συνολικής έκτασης περίπου 600m2.
Η ρύπανση αντιμετωπίστηκε άμεσα με πόντιση φράγματος και με χρήση απορροφητικών μέσων και η έκτασή της μειώθηκε λόγω της αυτοδιαλυόμενης φύσης της, ενώ συνελήφθησαν ο Πλοίαρχος και ο Υποπλοίαρχος του εν λόγω δεξαμενόπλοιου.
Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης που διενεργεί την προανάκριση, απαγορεύτηκε ο απόπλους του ''ΕΥΒΟΙΑΠΕΤΡΟΛ V'' και βεβαιώθηκαν παραβάσεις για την επιβολή διοικητικών κυρώσεων, ενώ ανωτέρω συλληφθέντες, κατόπιν προφορικής εντολής κ. Εισαγγελέα, αφέθηκαν ελεύθεροι.

eep logo