Το Ιταλικό Λιμενικό έσωσε χιλιάδες πρόσφυγες ανοικτά της Λιβύης

1 prosfyges varka

Περίπου 1.100 πρόσφυγες και μετανάστες διασώθηκαν την Κυριακή σε επιχειρήσεις στα ανοιχτά της Λιβύης, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των διασωθέντων αυτό το Σαββατοκύριακο σε 3.400, ανακοίνωσε το Λιμενικό Σώμα της Ιταλίας, το οποίο συντονίζει τις επιχειρήσεις σε αυτό το τμήμα της Μεσογείου.

Οι πρόσφυγες και μετανάστες που διασώθηκαν την Κυριακή είχαν φύγει από τη Λιβύη στοιβαγμένοι σε οκτώ φουσκωτές λέμβους και δύο αλιευτικά σκάφη.

Πλοία της ιταλικής Ακτοφυλακής και του Λιμενικού Σώματος της Ιταλίας, ένα βρετανικό πλοίο, που συμμετέχει στην επιχείρηση της ΕΕ κατά των διακινητών «Σοφία», ένα πολεμικό πλοίο από την Ιρλανδία και πολλά σκάφη μη κυβερνητικών οργανώσεων έσπευσαν να βοηθήσουν τους πρόσφυγες.

Επιπλέον, το πλοίο Aquarius, που έχουν ναυλώσει οι οργανώσεις SOS Mediterranee και Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) ανακοίνωσε με μήνυμά του στο Twitter ότι διέσωσε 252 ανθρώπους, μεταξύ αυτών γυναίκες και τρία μικρά παιδιά.

Την ίδια ώρα, οι περισσότεροι από 2.300 άνθρωποι που διασώθηκαν το Σάββατο από 18 σκάφη μεταφέρονται στην Ιταλία όπου αναμένεται να αφιχθούν τη Δευτέρα σε λιμάνια της Σικελίας.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών της Ιταλίας, που είδαν το φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, στην χώρα έχουν φθάσει 124.500 άνθρωποι από τις αρχές του έτους, με τη συντριπτική πλειονότητά τους να προέρχεται από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής. Την ίδια περίοδο το 2015, ο αριθμός των αφιχθέντων ήταν 122.000.

eep logo