Οι νέοι δρόμοι του Μεταξιού περνάνε από την Ελλάδα

1 dromoi tou metaksiou new

Διεθνείς άμεσες επενδύσεις - τεράστια κεφάλαια επενδύονται από την Κίνα

Κομμάτι από μια «πίτα» άμεσων ξένων επενδύσεων ύψους 180 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που πραγματοποιεί η Κίνα ετησίως, μπορεί να διεκδικήσει η Ελλάδα ως χώρα που περιλαμβάνεται στη στρατηγική πρωτοβουλία των νέων Δρόμων του Μεταξιού του Πεκίνου. Οι κινεζικές επενδύσεις στο εξωτερικό όχι μόνον αυξάνονται με ταχύτατους ρυθμούς, αλλά πλέον έχουν επεκταθεί από τις υποδομές και τις πρώτες ύλες στη μεταποίηση, στην βιομηχανία αλλά και στις εξαγορές εμπορικών σημάτων. Η Κίνα ξεπέρασε ήδη την Ιαπωνία ως η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή άμεσων διεθνών επενδύσεων και έπεται μόνο των ΗΠΑ, ενώ στο πρώτο εννεάμηνο του 2016 τα κεφάλαια που τοποθετούνται διεθνώς αυξήθηκαν κατά 53,7% έχοντας ήδη υπερκαλύψει το σύνολο των επενδύσεων που έγιναν διεθνώς από κινεζικούς ομίλους το προηγούμενο έτος. Για ολόκληρο το 2016 οι επενδύσεις αναμένονται να φθάσουν τα 180 δισ. ευρώ.

Διευκρινίζεται πως οι επενδύσεις αυτές περιλαμβάνουν μόνο εξαγορές και συγχωνεύσεις, όπως και την ανάπτυξη νέων επιχειρήσεων (Greenfield). Αντιθέτως, δεν περιλαμβάνουν τις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, σε μετοχές και ομόλογα, που επίσης πραγματοποιεί διεθνώς το Πεκίνο, αλλά και οι ιδιωτικές κινεζικές επιχειρήσεις.

Είναι τέτοια η ένταση της εξωστρέφειας των κινεζικών κεφαλαίων που έχουν καταστήσει τη χώρα καθαρό εξαγωγέα κεφαλαίων. Και οι αγοραστές δεν είναι πλέον μόνον κρατικές επιχειρήσεις ούτε χρησιμοποιούν μόνον ιδία και τραπεζική χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα HSBC, ιδιωτικές επιχειρήσεις από την Κίνα επιχειρούν να διεθνοποιήσουν τη δραστηριότητά τους μέσω συγχωνεύσεων και εξαγορών. Για τον σκοπό αυτό βρίσκουν υποστήριξη στις νέες διεθνείς χρηματοπιστωτικές δομές που έχει συγκροτήσει το Πεκίνο, όπως είναι η Asia Infrastructure Investment Bank (AIIB), η New Development Bank και το Silk Road Fund. Οι ίδιες οι κινεζικές τράπεζες, και κυρίως η China Development Bank (CDB), η Export and Import Bank of China (EXIM Bank), η Postal Savings Bank (PSB) και η China’s Agricultural Development Bank, διαδραματίζουν πλέον έναν κυρίαρχο ρόλο στις διεθνείς χρηματοδοτήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό πως η CDB έχει συγκροτήσει μια λίστα διεθνών επενδυτικών προγραμμάτων με περισσότερα από 900 έργα στις 64 χώρες από τις οποίες διέρχεται ο νέος Δρόμος του Μεταξιού ή «Belt and Road», όπως ονομάζεται επισήμως η πολιτική αυτή, με προγραμματισμένες χρηματοδοτήσεις ύψους 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι προγραμματισμένες για την επόμενη δεκαετία επενδύσεις ύψους 600 εκατομμυρίων ευρώ της Cosco στον Πειραιά.

Τα τραπεζικά δάνεια που έχει ήδη χορηγήσει για έργα που περιλαμβάνονται στους νέους Δρόμους του Μεταξιού ξεπερνούσαν τα 110 δισεκατομμύρια δολάρια στα μέσα του 2016. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται και οι χορηγήσεις προς θυγατρικές της Cosco που υλοποιούν έργα υποδομών στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο λιμάνι του Πειραιά. Η δεύτερη σημαντική τραπεζική στήριξη των κινεζικών επενδύσεων στο εξωτερικό προέρχεται από την EXIM Bank που έχει ήδη χορηγήσει άλλα 80 δισεκατομμύρια δολάρια σε αυτό το μέτωπο.

Νέα κίνηση

Ομως η κινεζική όρεξη για έλεγχο των υποδομών κατά μήκος των Δρόμων του Μεταξιού είναι... παλαιά είδηση. Αυτή που είναι νέα είδηση είναι η συγκροτημένη προσπάθεια κινεζικών ομίλων να αποκτήσουν εμπορικά σήματα και παραγωγικές δραστηριότητες στη Δύση, και κυρίως στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Ετσι, έπειτα από μια σειρά μεγάλων εξαγορών τα προηγούμενα χρόνια, όπως π.χ. της Volvo, οι επενδύσεις αυτές μεγεθύνονται περαιτέρω. Μόνον κατά το τελευταίο έτος στη Βρετανία πραγματοποιήθηκαν από κινεζικούς ομίλους 22 εξαγορές συμπεριλαμβανομένων της London Taxi Company από την Geely, των καταστημάτων παιχνιδιών Hamleys από την C. Banner, της εταιρείας υποβρύχιου βιομηχανικού εξοπλισμού Specialist Machine Developments-SMD από τη Zhuzhou China South Rail και της ενεργειακής Swansea Power από την China Communications Construction Group.

Η Βρετανία, η Γαλλία και η Γερμανία είναι οι βασικές ευρωπαϊκές χώρες προορισμού άμεσων κινεζικών επενδύσεων που δεν σχετίζονται ευθέως με τους Δρόμους του Μεταξιού. Ομως μεγάλος αριθμός τέτοιων κινεζικών επενδύσεων πραγματοποιείται και στην Ανατολική Ευρώπη όπου οι χαμηλότερες αποτιμήσεις κρύβουν το πλήθος των επενδυτικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται εκεί.

Σε ποιους τομείς αναζητούν ευκαιρίες στην Ελλάδα

Η διεθνής διεύρυνση των κινεζικών επενδύσεων σε παραγωγικές μονάδες και καταναλωτικά σήματα είναι πιθανόν να περιλάβει υπό προϋποθέσεις και ελληνικές επιχειρήσεις, αρχής γενομένης από το επόμενο έτος. Μάλιστα, κατά το πρώτο τρίμηνο του 2017, είναι προγραμματισμένη η έλευση κινεζικών επιχειρηματικών αποστολών στην Ελλάδα προς τον σκοπό αυτόν, είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ».

Η σχετική προεργασία έχει ξεκινήσει ήδη, και στην κινεζική πλευρά υπάρχουν προσδοκίες ότι μπορεί να αποδώσει καρπούς μεσοπρόθεσμα. Ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Τζόου Σιαολί έχει αποκαλύψει πως ένας σημαντικός αριθμός κινεζικών εταιρειών παρακολουθεί στενά επενδύσεις και έργα υποδομής στην Ελλάδα.

Tεράστια περιθώρια

Πολλές αναζητούν ευκαιρίες στο τομέα της διατροφής, των υπηρεσιών, του τουρισμού, τις τουριστικές υποδομές, της επιστημονικής καινοτομίας, της πολιτιστικής βιομηχανίας, της αγοράς ακινήτων και της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Και εάν η διεθνής εμπειρία είναι οδηγός, τότε μπορεί να έρθουν σημαντικά κεφάλαια στην Ελλάδα. Με βάση στοιχεία του κινεζικού υπουργείου Εμπορίου, o συνολικός όγκος συναλλαγών της Κίνας το 2015 ήταν 317,1 δισ. δολάρια και το εμπόριο με την Ελλάδα μόλις 3,95 δισ. ή 0,1% του εξωτερικού εμπορίου. Οι δε κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα ήταν 1 δισ. και οι ελληνικές στην Κίνα περίπου 100 εκατ. «Κρίνοντας από αυτά τα νούμερα, η διμερής συνεργασία έχει τεράστια περιθώρια ανάπτυξης», έχει εξηγήσει στην «Κ» ο πρέσβης της Κίνας.

Παράλληλα, το 2017 αναμένεται να εκκινήσει και ο νέος γύρος επενδύσεων της Cosco στον Πειραιά. Εργο γνωστό στην Κίνα ως «Κεφαλή του Δράκου», εκτιμάται πως ανοίγει τον δρόμο για τη διμερή συνεργασία στο εμπόριο, στις μεταφορικές υποδομές, στην ενέργεια, στον χρηματοοικονομικό τομέα και στην επιστήμη και τεχνολογία. Η State Grid της Κίνας, η China State Construction Engineering Corporation και η China Machinery Engineering Corporation έχουν ενεργά εμπλακεί ή παρακολουθούν στενά μεγάλα ελληνικά έργα ιδιωτικοποίησης, ενώ ο όμιλος ηλεκτρονικού εμπορίου Alibaba, ο όμιλος Διεθνούς Κινεζικής Τηλεόρασης, η Τράπεζα Εξαγωγών και Εισαγωγών της Κίνας, και η Τράπεζα της Κίνας έχουν στείλει αντιπροσωπείες στην Ελλάδα, προκειμένου να διερευνήσουν ευκαιρίες και συνεργασίες.

Η Cosco

Στον Πειραιά, η Cosco πρόκειται να επενδύσει σε βάθος χρόνου περί τα 200 εκατ. ευρώ για τον εξοπλισμό και την αναβάθμιση των υποδομών της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης. Μέρος των επενδύσεων αυτών είναι επιπλέον των 350 εκατ. ευρώ που έχει ήδη δεσμευθεί συμβατικά να υλοποιήσει με τη συμφωνία που έγινε στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης και αφορούν κυρίως τη ναυπήγηση και την εγκατάσταση πλωτών εγκαταστάσεων δεξαμενισμού.

Παράλληλα, θα κατασκευάσει τόσο το πρώτο στάδιο της επέκτασης του λιμένα της κρουαζιέρας, που προβλέπεται στις δεσμευτικές επενδύσεις, όσο και το δεύτερο, δημιουργώντας έτσι συνολικά έξι νέες θέσεις ελλιμενισμού ικανές να φιλοξενήσουν τα μεγαλύτερα κρουαζιερόπλοια διεθνώς. Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει δεσμευθεί για επενδύσεις 136 εκατ. ευρώ για το πρώτο στάδιο, ενώ υπολογίζεται πως μαζί με τη δαπάνη για την ολοκλήρωση του δεύτερου σταδίου οι επενδύσεις αυτές θα είναι της τάξης των 200 εκατ. ευρώ συνολικά.

Εμπορικές συναλλαγές

Οι εμπορικές συναλλαγές της Κίνας με τις χώρες που συγκροτούν τον νέο Δρόμο του Μεταξιού αντιπροσωπεύουν το 25,6% του συνολικού εμπορίου της Κίνας κατά το εννεάμηνο του 2016. Μέσα στην επόμενη δεκαετία το μερίδιο αυτό αναμένεται να αυξηθεί στο 33%, αναδρομολογώντας ροές κεφαλαίων από τις οποίες μπορεί να επωφεληθεί και η Ελλάδα.

Διεθνή κέντρα έρευνας

Εκτός από την άμεση απόκτηση νέων τεχνολογιών από τις πιο ανεπτυγμένες χώρες, κορυφαίοι κινεζικοί όμιλοι δημιουργούν δικά τους ερευνητικά κέντρα στο εξωτερικό. Σύμφωνα με την HSBC, μεταξύ Ιανουαρίου και Σεπτεμβρίου εννέα κινεζικές επιχειρήσεις (όπως η Huawei και η Baidu) εγκαινίασαν στο εξωτερικό νέα κέντρα έρευνας και ανάπτυξης επενδύοντας αθροιστικά 224 εκατομμύρια δολάρια.

Κύμα εξαγορών

Το τελευταίο ενάμισι έτος σε κινεζικούς ομίλους πέρασαν όμιλοι υπηρεσιών υψηλής αξίας ή συμμετοχές σε αυτούς, όπως οι Hilton Hotels, Inter Milan, Ko Olina Resort , Calson Hotels, Virgin Australia, Accor, City Football Group, Swissport international, Hauck & Aufhaeuser, Royal Bank of Scotland (Αυστραλίας) και Legendary Entertaiment. Σημαντικοί αγοραστές αναδεικνύονται οι Hainan Airlines, Dalian Wanda, China Media Capital και CITIC Capital.

του Ηλία Μπέλλου από την Kathimerini.gr

eep logo