Περιπέτεια για το «Βιτσέντζος Κορνάρος»

1 vitsentzos kornaros close

Μετά από πρόσκρουση στο λιμάνι της Κάσου

Λόγω κακών καιρικών συνθηκών, στη διάρκεια των χειρισμών πρυμνοδέτησής του στο λιμάνι της Κάσου, το επιβατηγό-οχηματαγωγό πλοίο Βιτσέντζος Κορνάρος, που είχε δρομολόγιο για Διαφάνι-Χάλκη-Ρόδο, προσέκρουσε το πρωί της Κυριακής στον προβλήτα, με αποτέλεσμα την πρόκληση μικρού ρήγματος στο εξωτερικό περίβλημα της πρυμναίας δεξαμενής ζυγοστάθμισης.

Aπό την πρόσκρουση δεν σημειώθηκε τραυματισμός, ούτε παρατηρήθηκε θαλάσσια ρύπανση.

Το πλοίο, αφού αποβίβασε στην Κάσο 31 επιβάτες, εννέα φορτηγά και δύο ΙΧ επιβατικά αυτοκίνητα, αναχώρησε για την Κάρπαθο, με πρωτοβουλία του πλοιάρχου, ο οποίος επικαλέστηκε τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και χωρίς προηγούμενο έλεγχο της τοπικής Λιμενικής Αρχής, μεταφέροντας 289 επιβάτες και 63 μέλη πληρώματος.

Mε τον κατάπλου του πλοίου στην Κάρπαθο, κατόπιν σχετικής ενημέρωσης της αρμόδιας εισαγγελικής Αρχής, ο πλοίαρχος συνελήφθη, για παράβαση του σχετικού άρθρου (234 του Ν.Δ 187/73 περί Κ.Δ.Ν.Δ.), και αφέθηκε αργότερα ελεύθερος.
Στο Βιτσέντζος Κορνάρος απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι την προσκόμιση βεβαιωτικού αξιοπλοΐας από τον παρακολουθούντα το πλοίο νηογνώμονα.

Μετά από επιθεώρηση που πραγματοποιήθηκε στο Ε/Γ-Ο/Γ “ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ ” Ν. ΑΓ. ΝΙΚ. 05 από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων καθώς και προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης από το Νηογνώμονα που το παρακολουθεί, ήρθη η απαγόρευση απόπλου για έναν μεμονωμένο πλου προς λιμένα Ρόδου.

Το “ΒΙΤΣΕΝΤΖΟΣ ΚΟΡΝΑΡΟΣ” απέπλευσε από τον λιμένα Πηγαδιών Καρπάθου για το λιμάνι της Ρόδου στις 5 το απόγευμα με 251 επιβάτες, 14 φορτηγά, 23 Ι/Χ και 10 δίκυκλα. Έφτασε στη Ρόδο και αποβίβασε τους επιβάτες του με ασφάλεια, ενώ στη συνέχεια του απαγορεύτηκε ο απόπλους μέχρι να διενεργηθεί έλεγχος.

Μετά από επιθεώρηση που ακολούθησε από το Τοπικό Κλιμάκιο Επιθεώρησης Πλοίων και από επιθεωρητή του Νηογνώμονα που το παρακολουθεί και κατόπιν προσκόμισης βεβαιωτικού διατήρησης κλάσης για την ολοκλήρωση του εγκεκριμένου δρομολογίου, επετράπη ο απόπλους του πλοίου για λιμένες Χάλκης – Διαφανίου – Καρπάθου – Κάσου – Σητείας – Ηράκλειου – Ανάφης – Σαντορίνης – Μήλου – Πειραιά.

 

Pin It

eep logo