Ξεμπλοκάρουν τα εφάπαξ των δικαιούχων ναυτικών

nat mprostini opsi

Με ανακοίνωσή της η Διοίκηση της ΠΕΝΕΝ επισημαίνει ότι «τα τελευταία χρόνια είχε αναδείξει ανάμεσα στα κεντρικά και στοχευμένα αιτήματά της την καταβολή των εφάπαξ παροχών των δικαιούχων Ναυτικών που ήδη έχουν συνταξιοδοτηθεί. Για τον σκοπό αυτό είχε προβεί σε οργανωμένες αγωνιστικές διαμαρτυρίες στο ΥΕΝ, στο ΝΑΤ αλλά και στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, ενώ η επαναχορήγηση των εφάπαξ αποτέλεσε κεντρικό στόχο και στις πρόσφατες απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα από το διεκδικητικό πλαίσιο της ΠΕΝΕΝ».

Σημειώνεται ότι τα εφάπαξ μέσω των Ταμείων Πρόνοιας (ΤΠΚΠΕΝ – ΤΠΑΕΝ) σταμάτησαν να δίνονται από τις 30/8/2013.
Σύμφωνα με την Ανακοίνως της ΠΕΝΕΝ «η επίσημη αιτιολογία τόσο από την προηγούμενη όσο και από την τωρινή κυβέρνηση ήταν ο επαναϋπολογισμός τους με προφανή στόχευση την μείωσή τους!!!

Ο αρχικός τρόπος υπολογισμού που επιλέχθηκε μετά την 1/9/2013 με τον συγκεκριμένο αλγόριθμο δεν μπορούσε πρακτικά να υλοποιηθεί. Με τον νόμο 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) καθορίστηκε νέος τρόπος υπολογισμού αλλά η ιδιαιτερότητα του Ναυτικού επαγγέλματος, επειδή για τους Ναυτεργάτες δεν υπήρχε πραγματικός αλλά συμβατικός μισθός και οι εισφορές τους προς τα Ταμεία ήταν ποσοτικός και όχι ποσοστιαίος, επίσης δεν μπορούσε να έχει εφαρμογή. Στο νομοσχέδιο που κατατέθηκε για τα προνοιακά επιδόματα και ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα στην Βουλή επιλέχθηκε νέος τρόπος υπολογισμού των εφάπαξ των Ναυτικών θεωρώντας ότι το εκάστοτε καταβαλλόμενο ποσόν για το εφάπαξ αντιστοιχεί στο 4% του μισθού. Με αυτήν την παραδοχή επιζητείται ο μέσος όρος των μισθών της τελευταίας 20ετίας (1994-2013) προσαυξημένο στο 4% του μισθού.

Αυτός ο νέος τρόπος υπολογισμού – σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ΝΑΤ - δίνει το ίδιο εφάπαξ με τον υπολογισμό που ίσχυε έως το 2013. Αυτό αφορά ποσοστό περίπου στο 80% των δικαιούχων κατά τις ίδιες πληροφορίες. Ειδικότερα με βάση αυτές τις εκτιμήσεις οι Ναυτικοί που έχουν θαλάσσια υπηρεσία το διάστημα 1994-2013 λόγω των διαδοχικών αυξήσεων στις ασφαλιστικές εισφορές προς τα Ταμεία Πρόνοιας θα έχουν και μια οριακή αύξηση στις εφάπαξ παροχές τους.

Σύμφωνα με τον νόμο Κατρούγκαλου η εφαρμογή της σχετικής διάταξης θα οδηγούσε σε τεράστιες μειώσεις τα εφάπαξ των Ναυτικών. Τα σχετικά στοιχεία του ΝΑΤ που γνωστοποιήθηκαν στην ΠΝΟ και στα Ναυτεργατικά Σωματεία και αποτελούν αναλύσεις των υπηρεσιών του ΝΑΤ θεωρούνται κατά βάση αξιόπιστα. Σε κάθε περίπτωση, ιδιαίτερα για την ΠΕΝΕΝ, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι διατηρούμε τις αναγκαίες επιφυλάξεις έως ότου διαπιστώσουμε τα παραπάνω και από την πρακτική εφαρμογή του νέου τρόπου υπολογισμού.

Παράλληλα ένα ποσοστό δικαιούχων Ναυτικών το οποίο υπολογίζεται στο 10-15% θα έχει οριακές μειώσεις οι οποίες θα είναι της τάξης των 200-1200 ευρώ στις εφάπαξ παροχές τους. Αυτό αφορά τους έχοντες θαλάσσια υπηρεσία μεταξύ 25-30 χρόνων. Πολύ μεγαλύτερες θα είναι οι περικοπές για όσους η θαλάσσια υπηρεσία ξεπερνάει τα 30 χρόνια και πάνω και οι οποίες μπορούν να ξεπερνούν και το 30% των εφάπαξ τους»!!!

Με την προϋπόθεση ότι τα σχετικά στοιχεία και οι αναλύσεις επιβεβαιωθούν σε πρακτικό επίπεδο, η ΠΕΝΕΝ επισημαίνει ότι:
Α) Τίθεται σε εφαρμογή ο νέος τρόπος υπολογισμού ο οποίος δρομολογεί την επανεκκίνηση στην καταβολή των εφάπαξ παροχών.
Β) Διασφαλίζει το μεγάλο ποσοστό των δικαιούχων εφάπαξ στα προ του 2013 επίπεδα (με μικρές αυξήσεις),
Γ) Μειώνει οριακά για ένα ποσοστό 10-15% τα χορηγούμενα εφάπαξ,
Δ) Αντίθετα το πλήγμα θα είναι συντριπτικό για τους έχοντες θαλάσσια υπηρεσία άνω των 30 ετών αφού για τους παραπάνω ο νέος τρόπος υπολογισμού λειτουργεί κατά τρόπο άδικο και τιμωρητικό επιβάλλοντάς τους δραματικές μειώσεις στα εφάπαξ την στιγμή κατά την οποία έχουν καταβάλει και τις πιο αυξημένες χρονικά εισφορές προς τα Ταμεία Πρόνοιας, πράγμα που κατά την γνώμη μας θα πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε αυτή η άνιση και απαράδεκτη μεταχείριση να εξαλειφθεί με σχετική τροποποίηση του νόμου».
Σύμφωνα τέλος με τις ίδιες πληροφορίες η επαναχορήγηση των εφάπαξ θα ξεκινήσει άμεσα με την δημοσίευση του νόμου στο ΦΕΚ.