Προοπτικές ανάπτυξης για το λιμάνι της Ελευσίνας

1 limani elefsinas

Το στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης του λιμανιού της Ελευσίνας παρουσίασε σε σημερινή συνέντευξη τύπου ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε. (ΟΛΕ) Σταύρος Δρακονταειδής.

Ο κ. Δρακονταειδής τονίζοντας τη στρατηγική σημασία του λιμανιού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ευρύτερης περιοχής του Θριασίου Πεδίου, έκανε αναφορά στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΟΛΕ, επισημαίνοντας την έλλειψη στρατηγικής στόχευσης και ξεκάθαρου σχεδίου ανάπτυξης που επικρατούσε για δεκαετίες.
Η παρούσα διοίκηση, έχοντας ως στόχο να επανέλθει το λιμάνι στη διαδικασία εξυγίανσης και ανάπτυξης, έχει προχωρήσει σε σειρά δράσεων: ολοκληρώθηκε η τακτοποίηση όλων των κτιρίων εντός της χερσαίας ζώνης αρμοδιότητας του ΟΛΕ, τα οποία μέχρι τώρα ήταν αυθαίρετα, ξεκίνησε η διαδικασία πραγματοποίησης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, οι οποίες αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός του πρώτου τετραμήνου του 2017, οι οποίες αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάρτιση master plan, στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του λιμανιού, το οποίο αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017.

Επίσης, έχει ολοκληρωθεί, για πρώτη φορά, η πλήρης καταγραφή όλων ναυαγίων αλλά και των επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων εντός του κόλπου της Ελευσίνας. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ενός σκάφους επεξεργασίας αποβλήτων που βρίσκεται εγκαταλελειμμένο στην προβλήτα της Βλύχας εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια, το οποίο περιέχει μερικές χιλιάδες τόνους αποβλήτων και για το οποίο ο ΟΛΕ έχει ξεκινήσει τη νομική διαδικασία εξουδετέρωσής του.

Επιπλέον, ο κ. Δρακονταειδής αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργεί η θέση του λιμανιού σε σχέση με την πόλη της Ελευσίνας, αποκλείοντας ουσιαστικά την πρόσβαση στο παραθαλάσσιο μέτωπο. Το θέμα αυτό θα αντιμετωπιστεί κατά το δυνατόν με την ολοκλήρωση του master plan, το οποίο θα καθορίζει με συγκεκριμένο τρόπο το σχέδιο ανάπτυξης των έργων που θα πραγματοποιηθούν στο λιμάνι αλλά και τις χρήσεις των υφιστάμενων υποδομών. Σαφής δέσμευση της διοίκησης του ΟΛΕ είναι η συνεργασία με τους Δήμους και την Περιφέρεια για την κατάρτιση του master plan.

Οι προοπτικές ανάπτυξης του λιμανιού της Ελευσίνας είναι μεγάλες. Πέρα από εμπορικό λιμάνι, έχει τη δυνατότητα να γίνει και λιμάνι κρουαζιέρας, προσελκύοντας ημερόπλοια τα οποία θα έχουν δυνατότητα να πραγματοποιούν περιηγήσεις σε περιοχές όπως το Λουτράκι, το Αίγιο, κ.λ.π.

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του Οργανισμού, τα έσοδα (έως το τέλος Νοεμβρίου 2016) ανήλθαν σε 3.141.926 ευρώ, με εκτιμώμενα έσοδα για το σύνολο του έτους 3.300.000 ευρώ, έναντι 2.742.604 ευρώ το 2015. Τα έξοδα του εντεκάμηνου 2016 ανήλθαν σε 2.071.792 ευρώ, με εκτιμώμενα έξοδα για το σύνολο του έτους 2.279.389 ευρώ, έναντι 2.279.389 ευρώ. Τα μερίσματα στο ΤΑΥΠΕΔ ανέρχονται περίπου 250.000 ευρώ.

Τέλος, ο ΟΛΕ έχει δηλώσει αρωγός στην όποια ανάγκη στήριξης των τοπικών φορέων και αρχών της περιοχής για το θέμα της Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2021, γεγονός μοναδικής σημασίας για την προβολή της πόλης και της ευρύτερης περιοχής σε ολόκληρη την Ευρώπη αλλά και μοναδική ευκαιρία για τη δημιουργία ουσιαστικών έργων υποδομής.
Ο αντιπεριφεριάρχης Αττικής κ. Γιάννης Βασιλείου απηύθυνε χαιρετισμό, επισημαίνοντας ότι οι δυνατότητες του λιμανιού θα πρέπει να αξιοποιηθούν με σεβασμό στο περιβάλλον και την πόλη ενώ σε ό,τι αφορά την Πολιτιστική Πρωτεύουσα στάθηκε στην ανάγκη να πραγματοποιηθούν έργα που συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής.

Pin It

eep logo