Π.Ε.Π.Ε.Ν.: Βράβευση του Αρχηγού του Λιμενικού

1 BRABEYSH K.ALS PEPEN R

Τιμητική πλακέτα απένειμε, με ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ., η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού (Π.Ε.Π.Ε.Ν.) στον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. κ. Σταμάτιο Ράπτη, ως αναγνώριση της προσφοράς του στην Ελληνική Ναυτιλία, καθώς προέρχεται από τις τάξεις των Πλοιάρχων του Εμπορικού Ναυτικού.

Στην εν λόγω βράβευση, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία της Ένωσης, παρευρέθησαν -μεταξύ άλλων- ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γενικός Γραματέας του Υπουργείου κ. Ιωάννης Θεοτοκάς, ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Χρήστος Λαμπρίδης, οι Υπαρχηγοί του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. καθώς και εκπρόσωποι της ναυτιλιακής κοινότητας.

Στην ομιλία του ο κ. Αρχηγός τόνισε τα εξής:

“Αισθάνομαι μεγάλη συγκίνηση και θεωρώ εξαιρετική τιμή προς το πρόσωπο μου, αλλά και το Λιμενικό Σώμα, την βράβευση μου από την μεγάλη οικογένεια των Ελλήνων Πλοιάρχων από την οποία και προέρχομαι.

Η βράβευση αυτή θεωρώ ότι αποτελεί συνάμα και αναγνώριση του έργου το οποίο επιτελεί το Λιμενικό Σώμα για τη στήριξη του Έλληνα ναυτικού και της Εμπορικής Ναυτιλίας.
Τιμούμαι σήμερα από την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού, τους Έλληνες Πλοιάρχους, τους καταξιωμένους αναμφίβολα επαγγελματίες που απολαμβάνουν την καθολική εκτίμηση της Ελληνικής κοινωνίας και όχι μόνο, αφού η αναγνώριση της ναυτοσύνης και της προσφοράς του Έλληνα Πλοιάρχου, υπερβαίνει τα σύνορα της πατρίδας μας.
Όλοι γνωρίζουν, τη κοινωνική προσφορά και τη σημαντική συμβολή του Έλληνα Πλοιάρχου στην ανάδειξη, τη διεθνή αναγνώριση και επιβράβευση της Ελληνικής Εμπορικής Ναυτιλίας.
Επίσης όλοι γνωρίζουν και κατανοούν τις μεγάλες δυσκολίες και αντιξοότητες του επαγγέλματος του, για αυτό και θα αναφέρω χαρακτηριστικά ότι «οι έγνοιες ενός καπετάνιου είναι πολλές φορές φορτίο πιο βαρύ από αυτό που μπορεί να μεταφέρει το καράβι του».
Ο Έλληνας Πλοίαρχος είναι άριστος επαγγελματίας, σκληρά εργαζόμενος, αποτελεσματικός, παραγωγικός, εφευρετικός και ανταγωνιστικός, ενώ διακρίνεται για την υπευθυνότητά του, την προθυμία και την αυταπάρνηση.
Στην αφετηρία της σταδιοδρομίας μου, ως σπουδαστής της Σχολής Εμποροπλοιάρχων, δεν είχα ποτέ φανταστεί ότι θα έρθει κάποια ημέρα που τα «πρότυπα μου» οι Έλληνες Πλοίαρχοι θα με ξεχωρίσουν και θα με τιμήσουν.
Πάντα θα θυμάμαι και θα μείνουν βαθειά χαραγμένα στη μνήμη μου τα συγκινητικά λόγια του Γενικού Γραμματέα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας καπετάν Γιάννη Χαλά, του Προέδρου της Πανελλήνιας Ένωσης Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού καπετάν Μανώλη Τσικαλάκη, του καπετάν Παναγιώτη Τσάκου και πολλών άλλων εν ενεργεία και απομάχων Πλοιάρχων όταν ανέλαβα τα καθήκοντα του Αρχηγού Λιμενικού Σώματος.
Άνθρωποι αυθεντικοί όπως όλοι οι ναυτικοί μας, θυμάμαι τη χαρά, την ικανοποίηση και την υπερηφάνεια που ένοιωσαν, γεγονός που φαινόταν ξεκάθαρα στο πρόσωπο τους χωρίς να υποκρίνονται στο ελάχιστο, όταν με συνάντησαν για να με συγχαρούν που ακόμα ένας δικός τους άνθρωπος ξεχώρισε, ο καπετάν Σταμάτης όπως τιμητικά με αποκαλούν, ένας άνθρωπος που ξεκίνησε από την μεγάλη οικογένειά τους και ανέλαβε την ηγεσία του Λιμενικού Σώματος.
Αυτά τα πηγαία συναισθήματα τους, οφείλω να ομολογήσω, ότι μου έδωσαν και μου δίνουν τη δύναμη και παράλληλα την υποχρέωση να πετύχω στο έργο που έχω αναλάβει.
Αγαπητοί φίλοι και τολμώ ας μου επιτραπεί να πω «συνάδελφοι» Πλοίαρχοι του Εμπορικού ναυτικού κάθε τάξεως, που με τιμάτε σήμερα, έστω και αν στη πορεία της ζωής οι δρόμοι μας χώρισαν και τούτη την ώρα βρέθηκα στο τιμόνι όχι ενός εμπορικού πλοίου αλλά του Λιμενικού Σώματος, θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας ¨το αίμα νερό δεν γίνεται’’.
Για αυτό τούτη την γιορτινή ημέρα που η Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού κόβει την πρωτοχρονιάτικη πίτα της, συλλογιέμαι και ευχαριστώ αυτούς που με βραβεύουν και βρίσκονται μακριά μας, τους ναυτικούς μας, εκείνους που αυτή την στιγμή ταξιδεύουν στους μεγάλους θαλάσσιους δρόμους και που πολύ θα ήθελαν να βρίσκονται μεταξύ μας.
Εκείνους που τις μεγάλες μονότονες ώρες του πλου στα μακρινά ταξίδια, καθισμένοι στις κουκέτες τους, νύχτες σε θάλασσες φουρτουνιασμένες, θυμούνται με νοσταλγία αγαπημένα πρόσωπα που τους προσμένουν και βγάζουν από τα βάθη της ψυχής τους τη λαχτάρα του επαναπατρισμού, του γυρισμού στην Ιθάκη τους.
Ταξίδι υπέροχο που δεν μοιάζει με κανένα άλλο, αφού για τον ναυτικό το πιο ωραίο λιμάνι, είναι της πατρίδας του, που το σκέπτεται πάντα με νοσταλγία.
Το ναυτικό επάγγελμα είναι από τα ωραιότερα, γιατί σου επιφυλάσσει μεγάλες συγκινήσεις, χαρές, πίκρες και ευχάριστες αναμνήσεις. Αλλά πρέπει να το αγαπήσεις, χωρίς περιορισμούς.
Και οι καπεταναίοι μας έχουν αποδείξει ότι ξέρουν να το αγαπούν, παρ’ όλες τις δυσκολίες και τις θυσίες που πολλές φορές απαιτούνται.
Κλείνοντας, και κάνοντας την ευχή να ξαναγεμίσουν με Έλληνες ναυτικούς τα Ελληνικά εμπορικά πλοία, θα ήθελα να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά την Πανελλήνια Ένωση Πλοιάρχων Εμπορικού Ναυτικού για την τιμή που μου κάνει σήμερα και να παρακαλέσω τους Έλληνες Πλοιάρχους αλλά και όλους τους ναυτικούς μας να με θεωρούν ένα δικό τους άνθρωπο, που θα προσπαθεί όσο περνάει από το χέρι του κάθε στιγμή να το αποδεικνύει.
Σας ευχαριστώ και εύχομαι ένα δημιουργικό 2017 με υγεία σε εσάς και στις οικογένειες σας”.

eep logo