ΠΕΝΕΝ: Σε ετοιμότητα για κινητοποιήσεις στην ποντοπόρο ναυτιλία

1 tanker coming 630x396

Πολύμορφες κινητοποιήσεις ιδιαίτερα στην ποντοπόρο ναυτιλία, με στόχο την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας

αλλά και την κατάργηση της μαύρης ανασφάλιστης εργασίας, προγραμματίζει στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το ναυτεργατικό σωματείο ΠΕΝΕΝ.

Αυτό έγινε γνωστό κατά την διάρκεια της ημερίδας την οποία διοργάνωσε η ΠΕΝΕΝ με θέμα «το θεσμικό πλαίσιο για την ποντοπόρο ναυτιλία, η σχέση του εφοπλισμού με την χώρα, η συμβολή του στην οικονομία, τα προβλήματα του ναυτεργατικού κόσμου και η εναλλακτική ριζοσπαστική επιλογή».

Σύμφωνα με το Σωματείο στην ημερίδα οι συμμετέχοντες ομόφωνα εξέφρασαν την αντίθεσή τους «στην προσπάθεια της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ) και της κυβέρνησης να καταργήσουν τις ΣΣΕ των ναυτικών στην κατηγορία των ποντοπόρων πλοίων και κατ' επέκταση σε όλη τη ναυτιλία».

Επίσης η συντριπτική πλειοψηφία αυτών που συμμετείχαν στην εκδήλωση δέχθηκαν και υιοθέτησαν τις θέσεις της ΠΕΝΕΝ για την ανάγκη κατάργησης των «προκλητικών εφοπλιστικών προνομίων».

Θετική απήχηση και ανταπόκριση είχε και η πρόταση του Σωματείου για την συγκρότηση μιας επιτροπής η οποία θα αναλάβει σειρά πρωτοβουλιών ενόψει της συνταγματικής μεταρρύθμισης με σκοπό να αποδειχθεί και να προβληθεί ευρύτερα στο λαό και στην κοινωνία η ανάγκη κατάργησης των θεσμοθετημένων εφοπλιστικών προνομίων.

Επίσης η διοίκηση της ΠΕΝΕΝ ανέλαβε την δέσμευση να ενημερώσει τους εκπροσώπους των φορέων για τον σχεδιασμό της δράσης και των αγωνιστικών της πρωτοβουλιών με επίκεντρο την ποντοπόρο ναυτιλία.

Τέλος μέσα από γόνιμη και εποικοδομητική συζήτηση αναδείχθηκε η ανάγκη να οργανωθεί και να συγκροτηθεί μια μεγάλη αγωνιστική πρωτοβουλία στην οποία θα πρωτοστατήσουν εργατικά σωματεία και άλλες κοινωνικές συλλογικότητες με σκοπό η πρωτοβουλία αυτή να μετεξελιχθεί σε ένα ισχυρό κίνημα, ένα κέντρο αντίστασης και πάλης με αναφορά, δράση και αγώνα στα γενικότερα εργατικά και λαϊκά προβλήματα στην πόλη του Πειραιά.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου με πρωτοβουλία της ΠΕΝΕΝ θα πραγματοποιηθεί μια νέα ημερίδα με θέμα «Θαλάσσιες ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες στα χέρια του λαού και των νησιωτών ή στα χέρια του κερδοσκοπικού εφοπλιστικού κεφαλαίου».

Στην ημερίδα έλαβαν μέρος πολιτικά κόμματα, κοινωνικοί και επιστημονικοί φορείς και εργατικά σωματεία.

efsyn.gr

eep logo