Οργανισμός Λιμένος Βόλου: Αναπτυξιακό Πρόγραμμα με προοπτική πενταετίας

limani volos

Μεγαλόπνοο και πλήρες είναι το σχεδιαζόμενο αναπτυξιακό πρόγραμμα του Λιμένα Βόλου, που έχει ημερομηνία εκκίνησης το έτος 2017 και προοπτική πενταετίας, μέχρι το 2022.


Το Πρόγραμμα χωρίζεται στους παρακάτω 4 τομείς και περιλαμβάνει έργα και δράσεις που στοχεύουν στην ανάπτυξη των δυνατοτήτων του Λιμένα Βόλου και στην βελτίωση των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών για φορτία και επιβάτες:

 Α. Βελτίωση υποδομών και εξοπλισμού
 Β. Αναβάθμιση επιχειρηματικής και εμπορικής εκμετάλλευσης
 Γ. Περιβαλλοντική αναβάθμιση - Πράσινο λιμάνι
 Δ. Ναυπηγοεπισκευή και εργασίες συντήρησης


Ο λιμένας του Βόλου δεν ακολούθησε ένα πρόγραμμα βελτίωσης και εκσυγχρονισμού των ανυψωτικών μέσων του με αποτέλεσμα το σύνολο των γερανών, περονοφόρων οχημάτων κ.λ.π. να είναι σήμερα μεγάλης ηλικίας (τελευταίες προμήθειες τη δεκαετία του 90) και μικρών ανυψωτικών δυνατοτήτων ( έως 40 ton).

Σκοπεύουμε να προμηθευτούμε:
-αυτοκινούμενο γερανό ανυψωτικής ικανότητας έως 100 ton
-όχημα ή οχήματα στοιβασίας και μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων (Ο.Σ.Μ.Ε.)
-περονοφόρο όχημα διακίνησης στο δάπεδο εμπορευματοκιβωτίων

Επίσης, έχουν δρομολογηθεί και είναι σε στάδιο προκήρυξης διαγωνισμών:
-ανύψωση σιδηροτροχιών κίνησης ηλεκτροκίνητων γερανών στην ανατολική πλευρά του 1ου προβλήτα, μέσω Π.Δ.Ε.
-επισκευή δαπέδων σε τμήμα του 2ου προβλήτα για την υποδοχή εμπορευματοκιβωτίων, μέσω Π.Δ.Ε.
-αποκατάσταση των υποσκαφών ακρομωλίου προσήνεμου μώλου για την προστασία των λιμενικών εγκαταστάσεων από τους προσπίπτοντες κυματισμούς, μέσω Π.Δ.Ε.
-προμήθεια και τοποθέτηση δεκατεσσάρων (14) πλωτών πνευματικών προσκρουστήρων πεπιεσμένου αέρα υψηλής πίεσης για την ασφαλέστερη προσέγγιση κρουαζιερόπλοιων στο δυτικό κρηπίδωμα του 2ου προβλήτα, μέσω Π.Δ.Ε.

Ακόμη έχουν προφραμματιστεί:
-περαιτέρω βελτίωση των υποδομών για την κρουαζιέρα. Μετά το πέρας του έργου ISPS που εγκαινιάσθηκε το καλοκαίρι του 2016 στοχεύουμε στην αισθητική και ποιοτική βελτίωση του χώρου υποδοχής των επιβατών κρουαζιέρας. Επίσης παροχή free wi-fi και στο νέο ιστότοπο του λιμανιού μπαίνει και διαδραστική εφαρμογή «οδηγός πόλης, μουσείων, ιστορικών μνημείων κλπ.
-Κατασκευή εξόδου οχημάτων από τον Εμπορικό Λιμένα. Η έξοδος θα εξυπηρετεί τα οχήματα τα οποία εξέρχονται από τον Εμπορικό Λιμένα και έχουν κατεύθυνση προς Λάρισα, Θεσσαλονίκη ή/και Βόλο. Το έργο θα ενισχύσει την ασφάλεια κίνησης των οχημάτων, ενώ θα διευκολύνει κατά πολύ την έξοδο των φορτηγών μήκους 12μ. και άνω προς τους προαναφερόμενους προορισμούς.

Προγραμματίζονται οι εξής δραστηριότητες:
-άνοιγμα νέας γραμμής Βόλος – Κύπρος – Ισραήλ -(επανα)σύνδεση του λιμένα μας με το δίκτυο ΟΣΕ
-παραχώρηση προς εκμετάλλευση – αξιοποίηση του κτιρίου ΙΑΣΩΝ
-έναρξη επαναλειτουργίας του ΣΙΛΟ του λιμένα μας αποκλειστικά ως αποθηκευτικού χώρου
-μετακίνηση δραστηριότητας φορτοεκφόρτωσης παλιοσιδήρου (scrap) στη βάση του 3ου προβλήτα
-κατασκευή/λειτουργία Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων)
-αύξηση θέσεων ελλιμενισμού για ιδιωτικά και επαγγελματικά σκάφη αναψυχής
-ανάπτυξη και εκμετάλλευση δύο ακόμη χώρων στάθμευσης οχημάτων (parking)

Προγραμματίζονται τα εξής:
-βυθοκόρηση μεταξύ 2ου και 3ου προβλήτα
-βυθοκόρηση λιμένα Βόλου για την αποκατάσταση λειτουργικών βαθών.
(στις δύο ανωτέρω περιπτώσεις οι εργασίες θα γίνουν με πλωτό γερανό και τα προϊόντα της βυθοκόρησης θα επεξεργαστούν σε χερσαίο χώρο με σκοπό την αδρανοποίησή τους λόγω επιβάρυνσης με βαρέα μέταλλα)
-αντικατάσταση εξωτερικού φωτισμού Λιμένα Βόλου με λαμπτήρες εξοικονόμησης ενέργειας
-εφαρμογή συστήματος LNG ως καύσιμο πρόωσης
-εφαρμογή φωτοβολταϊκών συστημάτων

 Ο Λιμένας του Βόλου βρίσκεται σε ιδανική περιοχή διότι ο Παγασητικός Κόλπος είναι εξαιρετικά προφυλαγμένος από δυσμενείς καιρικές συνθήκες και προσφέρεται για να εκτελέσουν πλοία μικροεπισκευές και συντηρήσεις, ενώ παράλληλα θα μπορούσε να δοθεί και η δυνατότητα να εκτελούνται περιορισμένες εργασίες ναυπηγοεπισκευών, εφόσον βέβαια οριστεί ο κατάλληλος χώρος που θα τελεί υπό την εποπτεία της ΟΛΒ Α.Ε και τον έλεγχο του Κεντρικού Λιμεναρχείου Βόλου.
 Θα πρέπει μάλιστα να ληφθεί υπόψη ότι κατά τα προηγούμενα έτη εκτελούντο εργασίες επισκευής και συντηρήσεως πλοίων στην περιοχή του Λιμένα Βόλου. Για το λόγο αυτό έχουν αναπτυχθεί αρκετές επιχειρηματικές μονάδες εξειδικευμένες στον τομέα ναυπηγοεπισκευής και συντήρησης πλοίων διαφόρων μεγεθών και υπάρχουν ακόμα στη περιοχή αρκετές ποιοτικές ναυπηγοεπισκευαστικές μονάδες ποικίλης δυναμικότητας.
 Το ισχύον από τα έτη 2009-2011 κανονιστικό πλαίσιο δεν επιτρέπει την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή.
 Για το λόγο αυτό έχουμε πρόσφατα αιτήσει την τροποποίηση του από το αρμόδιο Υπουργείο Ναυτιλίας με σκοπό την ενίσχυση της συγκεκριμένης δραστηριότητας, πάντα με σεβασμό στο περιβάλλον και στις ασφαλείς συνθήκες εργασίας.
 Στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση του αριθμού των πλοίων που προτιμούν κυρίως την Τουρκία και την Κροατία για αυτές τις επισκευές συντηρήσεις.

eep logo