Κρατείται ελληνόκτητο πλοίο στη Νότιο Αφρική

NM CHERRY BLOSSOM

Ένα φορτηγό πλοίο που φέρεται να το διαχειρίζεται μία ναυτιλιακή εταιρεία ελληνικών συμφερόντων κρατείται σε λιμάνι της Νοτίου Αφρικής, μετά από δικαστική παρέμβαση του μετώπου Polisario.

Το πλοίο NM Cherry Blossom, σημαίας Marshall Islands, το οποίο διαχειρίζεται η εταιρεία A.M. Nomikos Transworld Maritime Agencies S.A. και μεταφέρει φωσφορικά ορυκτά (50.000 τόνους) από το λιμάνι Laayoune του Μαρόκο προς τη Νέα Ζηλανδία, για λογαριασμό της κρατικής μαροκινής εταιρείας παραγωγής OCP, κρατήθηκε από δικαστήριο της Νοτίου Αφρικής, σ το λιμάνι Port Elizabeth. Οι αρχές της Δυτικής Σαχάρας, το γνωστό ως κίνημα Polisario, οι οποίες δεν αναγνωρίζουν την κυριαρχία του Μαρόκο στην περιοχή, κίνησαν τις νομικές διαδικασίες εναντίον του πλοίου. Πάντως εκπρόσωπος της OCP εκτίμησε στο πρακτορείο Reuters ότι η εντολή που εκδόθηκε στη Νότια Αφρική σχετικά με το φορτίο του NM Cherry Blossom είναι ένα τυποποιημένο προσωρινό μέτρο που γίνεται βάσει ισχυρισμών μόνο ενός μέρους και θεωρεί ότι η απόφασης θα αλλάξει μόλις παρουσιαστούν τα πραγματικά περιστατικά αυτής της υπόθεσης στο δικαστήριο της Νότιας Αφρικής.

Εκπρόσωπος του Polisario δήλωσε ότι η οργάνωση κινήθηκε στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών για το καθεστώς της Δυτικής Σαχάρας και επίσης με βάση πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Δεν υπάρχει δυνατότητα εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων της Δυτικής Σαχάρας χωρίς τη συναίνεση του λαού της Δυτικής Σαχάρας, ανέφερε ο εκπρόσωπος του Polisario στο Reuters.

Πηγή: theseanation.gr

 

eep logo